Άπαιχτη συνταγή για χριστουγεννιάτικο, ζεστό κρασί από τον σομελιέ Βάσο Μανώλη

Το δοκιμάσαμε, το λατρέψαμε μα το αγαπήσαμε περισσότερο όταν μάθαμε ότι στη συνταγή του παραδοσιακού Gluhwein, ο πολυβραβευμένος οινοχόος Βάσος Μανώλη, έχει εισάξει μέσα της, άφθονη Κύπρο. Μιλήσαμε μαζί του για το εν λόγω ποτό και καταγράψαμε για σας πολλά, ενδιαφέροντα και άκρως επιμορφωτικά.

Βάσος Μανώλη

Από το, Hypocras, Conditum Paradoxum, Gluhwein, Vin Chaud, Mulled wine, στο ζεστό κρασί με γλυκό καρυδάκι και Κουμανδαρία. Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και σίγουρα κάπου θα έχει πάρει το μάτι μας ή θα έχουμε ακούσει για το ζεστό κρασί που σερβίρεται ανήμερα Χριστούγεννων.  Όμως μας φαντάζει παράξενη η αίσθηση ενός ζεστού κρασιού στο στόμα μας και αναρωτιόμαστε…τι να είναι τελικά το ζεστό κρασί που το συναντάμε στην αγορά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Την πόση κρασιού κατά τους χειμερινούς μήνες, τη συναντάμε για πρώτη φορά στην αρχαία Ελλάδα. Οι αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν το κρασί, οπότε, ως ευρηματικά μυαλά, ανακάλυψαν έναν τρόπο, ώστε να μην πηγαίνει χαμένη ούτε η τελευταία σταγόνα.

Για να μπορούν λοιπόν να καταναλώνουν ευχάριστα το κρασί που έμενε κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το ζέσταιναν προσθέτοντας μπαχαρικά σε αυτό. Σε αυτό το ζεστό κρασί λοιπόν, έδωσαν το όνομα ‘Ιπποκράς’, το όνομά του γιατρού και πατέρα της ιατρικής επιστήμης, Ιπποκράτη.

Σύντομα, το ζεστό κρασί  διαδόθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη, ξεκινώντας από τη Ρώμη, όπου οι Ρωμαίοι το ονόμασαν ‘Conditum Paradoxum’ ή αλλιώς ‘Κόνδιτο το Παράδοξο’, μια συνταγή που συναντάται και πωλείται μέχρι σήμερα.

Η ιδέα σύντομα διαδόθηκε και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, όπως στις σκανδιναβικές χώρες, όπου οι άνθρωποι άρχισαν να προσθέτουν και άλλα συστατικά στο ζεστό κρασί τους, όπως τζίντζερ και πορτοκάλι.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, το ζεστό κρασί συσχετίστηκε με την καλή υγεία, τη ζεστασιά, τη χαρά, τα οποία συνειρμικά μας μεταφέρουν στην περίοδο των Χριστουγέννων. Ο συσχετισμός όμως με τα Χριστούγεννα προέρχεται στην ουσία από τη Βικτωριανή Αγγλία, όπου το ζεστό κρασί θεωρείτο ένα εκλεπτυσμένο και εξαιρετικό ποτό για τις περιόδους των γιορτών.

Δεδομένου λοιπόν ότι τα Χριστούγεννα αποτελούν ευρέως την πιο δημοφιλή γιορτή του χειμώνα, το ζεστό κρασί συνδυάζεται με την περίοδο των  Χριστούγεννων και από τότε συνηθίζεται να σερβίρεται ανήμερα Χριστούγεννων.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να το πιούμε οποιαδήποτε άλλη κρύα φθινοπωρινή ή χειμωνιάτικη μέρα, για θαλπωρή και ζεστασιά. Ας φτιάξουμε λοιπόν μαζί, σπιτικό ζεστό κρασί.

Συνταγή για ζεστό κρασί από τον Βάσο Μανώλη

ΥΛΙΚΑ

– Μια φιάλη κρασί ποικιλίας, Γιαννούδι ή Μαραθεύτικο 
– 200 ml Ενισχυμένη Κουμανδαρία
– 200 ml φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι
– 100 ml σιρόπι από γλυκό καρυδάκι
– Γλυκό καρυδάκι κομμένο σε κύβους 
– 5 φέτες πορτοκαλιού (με τη φλούδα), όπου στη σάρκα τους καρφώνουμε γαρύφαλλα (ή αλλιώς μοσχοκάρφια)
– 2-3 ξυλάκια κανέλλας
– 1 κουταλάκι του τσαγιού κανέλλα
– 2-5 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη (αναλόγως της προτίμησης στη γλυκύτητα)

Εκτέλεση:

Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα,
Ανακατεύουμε απαλά και ήρεμα το υγρό μίγμα.
Το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά.
Μόλις ζεσταθεί το μίγμα, το σουρώνουμε και το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ/δοχείο σερβιρίσματος.
Σερβίρουμε σε κούπα (φλιτζάνι) της προτίμησής μας, προσθέτοντας εάν θέλουμε μια φέτα πορτοκάλι, από εκείνες που βάλαμε στο μίγμα ή/και ένα ξυλάκι κανέλλας.

Απολαύστε με μέτρο! 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts