Έκθεση Μαραθεύτικου κρασιού.  26 οινοποιεία γιορτάζουν μαζί τη Διεθνή Ημέρα Μαραθεύτικου

Η 1η Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μαραθεύτικου. Η γηγενής μας ερυθρή ποικιλία  γιορτάζεται με διάφορες εκδηλώσεις που προγραμματίζονται σε όλη την Κύπρο. Το Μαραθεύτικο είναι μια αρχαία ερυθρή ποικιλία, που καλλιεργείται μόνο στην Κύπρο, και θεωρείται από πολλούς ως το κορυφαίο ερυθρό γηγενές σταφύλι στο νησί. Παράγει κυρίως ερυθρά κρασιά υψηλής ποιότητας και μερικά επιλεγμένα ροζέ κρασιά.

Στην Πάφο, η Διεθνής ημέρα θα γιορταστεί στο Eléa Golf Club την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, με τη μεγαλύτερη έκθεση  Μαραθεύτικου που οργανώθηκε στην Πάφο μέχρι σήμερα. Η Έκθεση θα περιλαμβάνει είκοσι έξι οινοποιούς από όλη την Κύπρο που θα συναντηθούν στην Πάφο για να προσφέρουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι λάτρεις του οίνου το δικο τους Μαραθεύτικο. Θα είναι μια μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσετε τις ετικέτες της ποικιλίας και να γνωρίσετε τους οινοποιούς – το πρόσωπο πίσω από την ετικέτα. Η έκθεση διοργανώνεται από το Cyprus Wine Society και το Eléa Golf Club.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, οι επισκέπτες θα έχουν τη σπάνια ευκαιρία να περιπλανηθούν με το ποτήρι στο χέρι από οινοποιείο σε οινοποιείο. Μπορούν να δοκιμάσουν κάθε κρασί, να συγκρίνουν και να μάθουν περισσότερα από τους ίδιους τους οινοποιούς και τις ομάδες τους. Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες από τις 17:00 έως τις 20:00.

Στο πλαίσιο της βραδιάς, υπάρχει επίσης ένα Masterclass για το Μαραθεύτικο με μια εξαιρετική ομάδα ομιλητών που θα μοιραστούν τις γνώσεις τους για το συγκεκριμένο σταφύλι. Στο πάνελ συμμετέχουν η Master of Wine, Angela Muir, ο Οινοποιός Μάρκος Ζαμπάρτας και ο Γιώργος Κασσιανός, Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Οινοχόων.

Στα οινοποιεία που συμμετέχουν συμπεριλαμβάνονται : ΒΑΣΙΛΙΚΟΝ, ΕΖΟΥΣΑ, ΦΙΚΑΡΔΟΣ, ΚΑΛΑΜΟΣ, ΜΥΣΤΗΣ, ΝΕΛΙΟΝ, ΚΟΛΙΟΣ, ΤΣΑΓΓΑΡΙΔΗΣ, ΓΕΡΟΛΕΜΟΣ. ΟΙΝΟΥ ΓΗ, ΧΡΥΣΟΡΡΟΓΙΑΤΙΣΑ, ΤΣΙΑΚΚΑΣ. ΖΑΜΠΑΡΤΑΣ, ΑΗΣ ΑΜΠΕΛΗΣ, ΚΥΠΕΡΟΥΝΤΑ, ΜΑΚΚΑΣ, ΛΑΜΠΟΥΡΙ, ΚΕΟ, ΚΑΜΑΝΤΕΡΕΝΑ, ΒΟΥΝΙ ΠΑΝΑΓΙΑ, ΓΙΑΣΚΟΥΡΙΣ, ΛΟΕΛ, ANAMAS CONCEPT, ΚΥΠΕΡΙΝΟΣ, ΑΣΚΑΣ, ΚΑΙ ΠΕΔΟΥΛΑΣ

Ο Γιώργος Κασσιανός δήλωσε: «Πολλοί οινοποιοί θεωρούν πλέον το Μαραθεύτικο σαν την κορυφαία ερυθρή ποικιλία στην Κύπρο και αναζητούν νέους τρόπους για να αξιοποιήσουν τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητές του πλήρως. Η βραδιά στο Eléa θα παρουσιάσει δείγματα των είκοσι έξι οινοποιείων αυτής της γηγενούς ποικιλίας. Η Διεθνής Ημέρα Μαραθεύτικου έχει να κάνει και με τη στήριξη του κυπριακού κρασιού και τη προβολή του σε ένα νέο διεθνές κοινό».

Το Μαραθεύτικο έχει συνήθως ένα βαθύ κόκκινο χρώμα, συχνά με μια μικρή μπλέ νότα. Θεωρείται μια ποικιλία που δίνει ένα πολύ συμπυκνωμένο κρασί με έντονο χρώμα και πλούσιο σώμα. Έχει μαλακές τανίνες με ξεχωριστό άρωμα φρούτων από κεράσια και βατόμουρα. Ανακαλύφθηκε σαν ποικιλία τη δεκαετία του 1980 (αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον Mouillerfert το 1893) και σήμερα αντιπροσωπεύει περίπου το 5% των αμπελώνων του νησιού. Το σταφύλι καλλιεργείται σε αμπελώνες σε όλη την Κύπρο, με το όνομά του, στην περιοχή δε της Πιτσιλιάς με το συνώνυμό του Βαμβακάδα να προέρχεται από την ελληνική λέξη «βαμβάκι» λόγω της εμφάνισης των νεαρών φύλλων του, τα οποία έχουν μια χνουδωτή κάτω πλευρά όπως το βαμβάκι.

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Οι  προκρατήσεις είναι απαραίτητες. Τα εισιτήρια κοστίζουν 20 ευρώ το άτομο και συμπεριλαμβάνουν τη γευσιγνωσία κρασιού με συνοδεία εκλεκτών καναπέ
Κόστος Masterclass: 40 ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της Έκθεσης).

Για να κλείσετε οποιαδήποτε εκδήλωση ή για περισσότερες πληροφορίες, στείλτε email στο cypruswinesociety@gmail.com ή καλέστε στο 99 254 491.

Ημερομηνία: 28.11.24

Ώρα: 17:00 – 19:00

Χώρος Eléa Golf Club, Paphos 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts