Έτοιμη για τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό οινοχόων η βραβευμένη Iwona Hereda. Συνέντευξη στην Fine&Dine

Έτοιμη για τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό οινοχόων, η βραβευμένη Iwona Hereda. Συνέντευξη στην Fine&Dine.

(Interview in Greek & English)

Η βραβευμένη οινοχόος Iwona Hereda, αναχωρεί σε λίγες μέρες για το Βελιγράδι της Σερβίας, για να εκπροσωπήσει το νησί μας στον Διαγωνισμό για τον καλύτερο οινοχόο Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής. O Nick Andrew μιλά μαζί της και σας μεταφέρει όλα όσα έχει δηλώσει η καταξιωμένη μας sommelier.

Iwona, ακόμη μια πρόκληση για εσένα. Ο Διαγωνισμός για τον καλύτερο οινοχόο Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής μεταξύ 11 και 15 Νοεμβρίου είναι σαφώς ένας άλλος σημαντικός σταθμός στην καριέρα σου. Ποια τα συναισθήματά σου;

Λοιπόν, πρέπει να πω ότι είμαι ενθουσιασμένη. Ανυπομονώ και είναι τιμή μου να εκπροσωπήσω τη χώρα σε ένα τόσο σημαντικό διαγωνισμό. Μόνο η σκέψη ότι θα βρεθώ εκεί, ανάμεσα σε μια τόσο εκπληκτική ομάδα ανθρώπων, μου προκαλεί ανατριχίλα. Νιώθω ήδη σαν νικήτρια χάρη σε αυτή την ευκαιρία, και ευχαριστώ τον CySomms (Παγκύπριος Σύνδεσμος Οινοχόων)

Με βάση τις απαιτήσεις του διαγωνισμού, πώς πρέπει οι διαγωνιζόμενοι οινοχόοι να προετοιμαστούν, τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Εσύ πώς προετοιμάστηκες και πόσο καιρό πριν ξεκίνησες;

«Ένας στόχος χωρίς σχέδιο είναι απλώς μια ευχή», σύμφωνα με τον Γάλλο συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο προγραμματισμός είναι τα πάντα. Ένας χρόνος είναι το ελάχιστο χρονικό διάστημα προετοιμασίας. Ξεκίνησα στις αρχές του έτους, ενώ προετοιμαζόμουν για το Δίπλωμα ASI. Είχα ένα λεπτομερές πλάνο, στο οποίο θυσίαζα τουλάχιστον δύο ώρες καθημερινά για θεωρητική μελέτη, τυφλές γευσιγνωσίες και καθήκοντα εξυπηρέτησης. Είναι πολύ σημαντικό να τηρείς το πλάνο και να είσαι συνεπής. Οι διαγωνισμοί μπορεί να είναι πολύ αγχωτικοί, οπότε η διατήρηση της ψυχικής και σωματικής μου υγείας είναι η απόλυτη προτεραιότητά μου.

Έχεις αποδείξει, ότι εκτός από διαβασμένη, είσαι και απίστευτα ψύχραιμη και στοχοπροσηλωμένη πάνω στη σκηνή, έχοντας μπροστά σου μια περισπούδαστη κριτική επιτροπή και αρκετούς θεατές να παρακολουθούν την όλη διαδικασία. Ποιο το μυστικό σου;

Όλα απαιτούν εξάσκηση. Όσο περισσότερο εκτίθεσαι στο κοινό, τόσο πιο σίγουρη νιώθεις. Δουλεύω καθημερινά στο εστιατόριο υπό πίεση, κάτι που με κρατά οργανωμένη και απόλυτα συγκεντρωμένη. Ξεχνάω τον κόσμο που με παρακολουθεί. Το μόνο που ξέρω είναι ότι έχω μια αποστολή να ολοκληρώσω και πρέπει να ικανοποιήσω τους πελάτες. Ακόμα κι αν κάτι πάει στραβά, παραμένω ψύχραιμη και πάντα αναζητώ τρόπους να βελτιωθώ. Η γνώση επίσης δίνει αυτοπεποίθηση. Το πάθος και ο ενθουσιασμός μου για το κρασί με κάνουν να θέλω να το μοιραστώ με τους ανθρώπους. Απολαμβάνω πραγματικά αυτό που κάνω και πάντα βλέπω τη θετική του πλευρά. Υπάρχει πάντα κάτι για το οποίο είμαι ευγνώμων, και το εξασκώ αυτό.

(INTERVIEW IN ENGLISH)

Award-winning Iwona Hereda is ready for the European Sommelier Competition.   Interviewed for Fine&Dine.

Award-winning sommelier Iwona, Hereda will depart in a few days for Belgrade, Serbia, where she’ll represent our island in the Best Sommelier of Europe, Africa, and the Middle East Competition. Nick Andrew speaks with her and shares everything the distinguished sommelier has to say.

Iwona, yet another challenge for you. The competition for the Best Sommelier of Europe, Africa, and the Middle East from November 11 to 15 is clearly another significant milestone in your career. How do you feel about it?

Well, I have to say I am super excited. I can’t wait, and I’m honored to represent the country at such a prestigious competition. Just the thought of being there among such an amazing group of people gives me goosebumps. I already feel like a winner because of this opportunity, thanks to CySomms.

Based on the competition’s demands, how should competing sommeliers prepare, both theoretically and practically? How did you prepare, and how long ago did you start?

“A goal without a plan is just a wish” according to French writer Antoine de Saint-Exupery. Planning is everything. One year is the minimum time for preparation. I started at the beginning of the year while preparing for my ASI Diploma. I had a detailed plan in which I would sacrifice at least two hours every day for theory studies, blind tastings, and service tasks. It’s very important to stick to the plan and be consistent. Competitions can be very stressful, so maintaining my mental and physical health is my top priority.

You’ve proven that, besides being well-read, you’re also incredibly composed and focused on stage, with a highly esteemed panel of judges and a sizable audience observing the entire process. What’s your secret?

Everything takes practice. The more you are exposed to an audience, the more confident you become. I work on a daily basis in the restaurant under pressure, which keeps me organized and highly concentrated. I forget about the people watching me. All I know is that I have a task to complete and I must satisfy the customers. Even if something goes wrong, I stay calm and always look for ways to improve. Knowledge gives confidence as well. My passion and excitement for wine make me want to share it with people. I truly enjoy what I do and I always look in a positive direction. There is always something to be grateful for, and I practice that. 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts