
Έτοιμος για να τα δώσει όλα, ο βραβευμένος μας σεφ Σταύρος Σωτηρίου (Head chef – Limanaki – Amathus Beach Hotel Limassol) στον παγκόσμιο διαγωνισμό για Chefs, που θα διεξαχθεί σε λίγες μέρες στη Σιγκαπούρη. Μιλήσαμε μαζί του και σας ενημερώνουμε για όλες τις λεπτομέρειες.
Σταύρο, πρώτα απ’ όλα, τα συγχαρητήριά μας για την εκπροσώπηση της Κύπρου μας, από μέρους σου, στον παγκόσμιο διαγωνισμό για Chefs (Global Chefs Challenge Finals) που θα διεξαχθεί από τις 22 μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 2024 στη Σιγκαπούρη. Πώς επιλέγηκες για αυτή τη θέση;
Καταρχάς, να αναφέρω ότι όλο αυτό έγινε εντελώς τυχαία. Ο πολύ καλός μου φίλος, Χρίστος Χριστάκης, ήταν ο σεφ της χρονιάς το 2021 στη Κύπρο. Εγώ τότε πήγα για βοήθεια. Όταν ήρθε η στιγμή για τους προκριματικούς του Global Chef, δεν μπορούσε να πάει, έτσι συζητήσαμε και μου είπε να πάω εγώ. Έτσι πήγα στα προκριματικά στο Ρίμινι της Ιταλίας. Εκεί, από τους 36 διαγωνιζόμενους, περνούσαν οι 8 και, να λοιπόν, τα καταφέραμε με τον βοηθό μου, Αντρέα Σωτηρίου, και πάμε τελικό.
Ένας παγκόσμιος διαγωνισμός με 40 συμμετέχουσες χώρες, που σύμφωνα με τους διοργανωτές θα αναδείξει τους καλύτερους σεφ στον κόσμο, σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες. Εσύ σε ποια κατηγορία θα διαγωνιστείς και ποια είναι τα δεδομένα της;
Εγώ διαγωνίζομαι στην κατηγορία Global Chef Challenge, όπου θα ακολουθήσει ένα μενού τεσσάρων σταδίων: vegan, ψάρι, κυρίως πιάτο και γλυκό. Μέσα σε έξι ώρες πρέπει να φέρουμε εις πέρας όλη μας την προετοιμασία και να σερβίρουμε έξι κριτές και έξι πελάτες.
Ποια μεταβλητή θα έλεγες εσύ προσωπικά, ότι είναι αυτή που παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρωτιά; Η διαχείριση του χρόνου, η ψυχραιμία, η παρθενογένεση, η ισορροπία των γεύσεων ή κάτι άλλο;
Σίγουρα, όλα παίζουν ρόλο σε αυτού του είδους τους διαγωνισμούς. Εξυπακούεται ότι θα κάνεις ένα καλό φαγητό, οπότε πρέπει να δείξεις επαγγελματισμό. Τι εννοώ με αυτό; Όλα όσα κάνουμε στην καθημερινότητά μας πρέπει να τα κάνουμε και στη σκηνή. Ένα πολύ απλό παράδειγμα : Θερμοκρασίες ψυγείων, τα κρυώματα των τροφίμων πριν μπουν στο ψυγείο και, για να το απλοποιήσω, κανόνες υγιεινής. Επίσης, καθοριστικό ρόλο κατά τη γνώμη μου παίζουν και τα trends της εποχής.
Πώς πάει η προετοιμασία; Πότε ξεκίνησες και που έδωσες έμφαση;
Η προετοιμασία πάει καλά. Ευτυχώς, κάνω τις προπονήσεις μου και έχω τα υλικά που χρειάζομαι, χάρη στον Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων Κύπρου και τους χορηγούς μας. Είχα αρχίσει έτσι δειλά-δειλά μόλις ανακοίνωσαν ποιες θα είναι οι κατηγορίες, αλλά έτσι για τα καλά, μπήκα πριν από δύο μήνες περίπου, όταν ανακοίνωσαν και ποια υλικά θα χορηγήσει η διοργάνωση.
Ευχόμαστε από καρδιάς κάθε επιτυχία στον σεφ Σταύρο Σωτηρίου, στέλνοντας όλη μας τη θετική ενέργεια για μια δυναμική εκπροσώπηση του νησιού μας, που χρόνο με τον χρόνο αποδεικνύει ότι αποτελεί, παρά το μέγεθός του, μια μεγάλη δύναμη στον χώρο της γαστρονομίας.
Στις δύο τελευταίες μου εργασίες, στη μια ως captain και στην άλλη ως manager εστιατορίου, καθιερώσαμε το briefing. Μια πεντάλεπτη έως δεκάλεπτη συνάντηση του προσωπικού
Η αλήθεια να λέγεται. Αν δεν ήξερα ότι η Πυξίδα βρίσκεται στο συγκεκριμένο σημείο της πρωτεύουσας και δεν έβλεπα τη γνώριμη φιγούρα του Γιάννου και
Το βράδυ ήταν βροχερό και κρύο. Θα ορκιζόμουν ότι λίγοι θα τολμούσαν να αφήσουν το σπιτάκι τους για να βγουν έξω για φαγητό. Για να
Η νέα του θέση στο πεντάστερο, πρωτευουσιάνικο Hilton Hotel Nicosia, είναι ακόμη μια πρόκληση στην καριέρα του. Ένας σταθμός πολλών απαιτήσεων, προδιαγραφών και αυστηρών προτύπων
Πώς πρέπει να είναι ρε παιδί μου ένας μεζές; Ευκολάκι. Πρώτα απ’ όλα, κάθε πιάτο του, να είναι γευστικό, καλομαγειρεμένο και φτιαγμένο με καλά υλικά.