Αυτά είδαμε και ζήσαμε στα Μισελενάτα εστιατόρια της Ισπανίας κατά την επίσκεψή μας (Μέρος Β’)

Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Σαραγόσα, Παμπλόνα, Σαν Σεμπαστιάν και Μπιλμπάο, κάποιοι από τους γαστρονομικούς σταθμούς της ομάδας της Fine&Dine, η οποία κατέγραψε ξανά ορισμένες από τις τάσεις και εστιατορικές κουλτούρες που βίωσε σε βραβευμένα με 1, 2 και 3 αστέρια Michelin εστιατόρια.

Τα πιο σημαντικά σημεία που πρέπει να έχεις υπόψη σου:

ΤΟ ΜΕΝΟΥ
Καλό είναι να μελετήσεις διαδικτυακά και μάλιστα πολύ καλά και διεξοδικά το ή τα μενού των εστιατορίων που προτίθεσαι να επισκεφτείς, για πολλούς και διάφορους λόγους. Ο βασικός εξ αυτών είναι ότι πολλά από τα εστιατόρια που επισκεφτήκαμε, αλλά γενικά και τα πλείστα εστιατόρια του Οδηγού Michelin, διαθέτουν ΜΟΝΟ Degustasion menu. Ένα με πιο λίγα στάδια, ένα με περισσότερα και ένα vegetarian. Οι τιμές θα έλεγα ότι ξεκινούν από €90 με €100 το άτομο, ενώ σε αυτά με 2 και 3 αστέρια Michelin, είδαμε τιμές που ξεκινούσαν από €200 ή €350, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ποτό, φυσικά.

Α LA CARTE

Σε ορισμένα εστιατόρια (1 στα 4 περίπου από αυτά που επισκεφτήκαμε) υπήρχε η ευχέρεια να παραγγείλει κάποιος και από τη λίστα των A la carte φαγητών. Εδώ μην περιμένεις να παραλάβεις στα χέρια σου κανένα δισέλιδο με κωδικούς φαγητών, παρά μόνο 5 – 6 ορεκτικά, 5 – 6 κυρίως πιάτα και 2-3 γλυκά το μάξιμουμ. Τιμολογιακά δε, αν κάποιος επιλέξει ένα ορεκτικό, ένα κυρίως και ένα επιδόρπιο, πλησιάζει στην τιμή του πιο φτηνού Degustasion menu.

LUNCH
Αν θες να ζήσεις την εμπειρία γεύματος σε ένα βραβευμένο με αστέρι ή αστέρια Michelin, εστιατόριο, χωρίς να βάλεις πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη, τότε τσέκαρε αν το εν λόγω εστιατόριο του ενδιαφέροντός σου, λειτουργεί και μεσημέρι και εκμεταλλεύσου τις σαφώς χαμηλότερες τιμές. Η ζήτηση σε πολλά  fine dining εστιατόρια το μεσημέρι είναι χαμηλότερη, γι’ αυτό για να προσελκυθούν οι γαστρονόμοι, προσφέρονται σε αυτούς ειδικά set menus, συνήθως 3 course με μόνο π.χ €60.

ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ – ΔΥΣΑΝΕΞΙΕΣ
Αν έχεις κάποια αλλεργία ή δυσανεξία, καλό είναι να το επικοινωνήσεις με το εστιατόριο από τη μέρα της κράτησης για να μη βρεθείς προ εκπλήξεως τη μέρα που θα πας. Εξού και τα πλείστα εστιατόρια σε ενημερώνουν μέσω και της ιστοσελίδας τους, ότι αν αντιμετωπίζεις κάποιες δυσανεξίες ή αλλεργίες, οφείλεις να τους ενημερώσεις από προηγουμένως. Δυστυχώς, πολλές φορές ο πελάτης δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, ιδίως στις περιπτώσεις που το εστιατόριο προσφέρει μόνο ένα ή δυο Degustasion menu.

Για όσους δεν διάβασαν το μέρος Α’

ΕΓΚΑΙΡΗ ΚΡΑΤΗΣΗ

Σε πολλά εξ’ αυτών, κυρίως στα τριάστερα εστιατόρια που έχουν πίσω τους ένα κορυφαίο, παγκοσμίου εμβέλειας σεφ, η κράτηση πρέπει να γίνει αρκετές βδομάδες έως μήνες προηγουμένως. Η κράτηση για να είναι αποδεκτή στα πλείστα εστιατόρια γίνεται μόνο από ηλεκτρονική πλατφόρμα κράτησης, ενώ αν  δοκιμάσεις να τηλεφωνήσεις για κράτηση,  πάλι σε ενημερώνουν ότι η κράτηση για να έχει ισχύ, θα πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά.

ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΠΟΣΟΥ

Σε αρκετά εστιατόρια ζητούνται τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας του ενδιαφερόμενου για κράτηση, ενώ στα πλείστα γίνεται παρακράτηση ποσού (ανάλογη με τα αστέρια και του κόστους χρέωσης του εστιατορίου). Αυτό το ποσό, χάνεται σε περίπτωση που ο θαμώνας δεν παρουσιαστεί στο εστιατόριο ή δεν ακυρώσει μέσα στα χρονικά πλαίσια που θέτει το κάθε εστιατόριο ξεχωριστά (συνήθως 24 με 48 ώρες πριν την ημερομηνία/ώρα κράτησης)

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

Η μεγάλη πλειοψηφία εστιατορίων, αποστέλλει ηλεκτρονικό μήνυμα επιβεβαίωσης ή ακύρωσης της κράτησης
(συνήθως 24 με 48 ώρες πριν την ημερομηνία/ώρα κράτησης) ενώ τα πλείστα εστιατόρια μας κάλεσαν είτε τηλεφωνικά για επιβεβαίωση, είτε απέστειλαν sms / link στο κινητό.

ΩΡΑ ΑΦΙΞΗΣ

Σημείωσε αυτό το σημείο με bold χαρακτήρες, γιατί οι Ισπανοί εστιάτορες και σεφ των Μισελενάτων εστιατορίων είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί στην ώρα άφιξής σου στο εστιατόριο, η οποία πρέπει να συνάδει με την ώρα που έγινε η αρχική κράτηση. Γι’ αυτό ψάξε λίγο από πριν την απόσταση που πρέπει να διανύσεις, έστω κι αν πας με ταξί, γιατί η κυκλοφοριακή κίνηση σε πολλές μεγαλουπόλεις, είναι απρόβλεπτη ακόμη και το βράδυ.
Η τυπικότητα στο απώγειό της σε συγκεκριμένο εστιατόριο υψηλών προδιαγραφών στο San Sebastian, όπου για να είμαστε σίγουροι ότι δε θα καθυστερήσουμε φτάσαμε στο εστιατόριο στις 20.20, αντί στις 20.30, για να μάθουμε από την ευγενέστατη ομάδα της υποδοχής ότι θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη 10 λεπτά στο lobby μέχρις ότου γίνει 20.30 (Το εστιατόριο άνοιγε στις 20.00, άρα δεν καθόντουσαν πριν, άλλοι σε αυτό)
Σε άλλο δε, εστιατόριο, δεν επιτράπηκε σε ζευγάρι που καθυστέρησε μισή ώρα να φτάσει στο εστιατόριο, να επιλέξει το 10 course Degustasion menu, δίνοντας ως επιλογή μόνο αυτό των 6 πιάτων, λόγω του χρόνου που χάθηκε. 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Επάγγελμα γεωργός on off on off ….

Τώρα έχουν νερό τα φράγματα, μας λένε, εμάς τους γεωργούς και μπορείτε να φυτέψετε. Την άλλη χρονιά, δεν έχουμε, μην φυτέψετε. Την άλλη, να φυτέψετε