Επτά επιλογές οίνων που θα τις προτείνεις κι εσύ παρακάτω! …ειδικά τώρα τις γιορτές!

Θα εγκλωβίσουν την προσοχή σου με την ετικέτα τους, την όμορφή τους παρουσία στο ποτήρι, τον οσφραντικό και αρωματικό τους χαρακτήρα. Θα σε ταξιδέψουν με τις φυσαλίδες, τα ορυκτώδη τους στοιχεία, τις οξύτητες και τις τανίνες τους και θα σμίξουν με τα γιορτινά σου, σπιτικά φαγητά, τις fine dining εστιατορικές σου επιλογές, αλλά και θα γίνουν η αιτία για να θυμάσαι πιο έντονα και όμορφα τις φετινές γιορτές με τους αγαπημένους σου. Καλόπιοτα να είναι!

*Καταναλώνω με σύνεση!

Veuve Clicquot Rose Champagne

Μια ροζέ, αφρίζουσα θεά στο ποτήρι σου, που σαγηνεύει εδώ και 200 χρονιά, τους απανταχού λάτρεις του είδους. Μια συνταγή οινικής επιτυχίας από τη Madame Clicquot που συνδυάζει στη φιάλη 50 έως 60 vintages, με το Pinot Noir να πρεσβεύει μεγαλοπρεπώς με την αρωματική του δυναμική, το μεγαλείο του ιστορικού από τα 1772, οίκου της Καμπανίας. Πάγωσέ την καλά, έχε έτοιμα τα ποτήρια σου και άνοιξέ την με αγάπη για να υποδεκτείς τους καλεσμένους σου, προσφέροντάς τους μπρουσκετούλες με σολομό, γαρίδες ποσέ, ένα πλάτερ με αντιπάστι, μα οπωσδήποτε πρόσθεσε ποικιλία από crudites και σουσαμένια κριτσίνι. Μούρα, φράουλες ώριμες και γενικά, κόκκινα πυρηνόκαρπα φρούτα, όλα αυτά που θα εισπράξει η μύτη και ο ουρανίσκος σου, ενώ στο τελείωμά της, οι γευστικοί σου κάλυκες θα ανακαλέσουν οσφραντικές εικόνες από ζαχαροπλαστείο, ζάχαρη άχνη, μπισκοτάκια βουτύρου και κρουασάν. Ό,τι και να σου γράψω όμως, θα είναι λίγο, γι’ αυτό δοκίμασέ την και ξαναμιλάμε.

Ezousa Xynisteri

Στο μικρόκλιμα της Κανναβιού στην ημιορεινή Πάφο, παράγεται εδώ και χρόνια πολλά, ένα από τα πιο αγαπητά και χαρακτηριστικά ξυνιστέρια του νησιού. Αυτό του οινοποιείου Έζουσα. Φρουτώδες, εξωτικό, μεταλλικό και παιχνιδιάρικο, μπαίνει με τη χρυσοπράσινή του οντότητα στο ποτήρι σου σε κάθε περίπτωση, πλημυρίζοντας το στόμα με αρώματα λουλουδιών, μπανάνας, ανανά και μήλου και είναι έτοιμο να συναντήσει στο τραπέζι σου ποικιλία φαγητών. Σημείωσε τις πολύχρωμες σαλάτες με ή χωρίς τυρί, τις σουπιές και τα καλαμάρια σχάρας, τα ζυμαρικά με γαρίδες και τα πιάτα με πικάντικα ή και γλυκά στοιχεία, όπως αυτά της κινεζικής κουζίνας, με λατρεμένο μας συνδυασμό, αυτό με το sweet and sour κοτόπουλο με ποικιλία λαχανικών και ανανά, αλλά και με φουρνιστή γαλοπούλα. Στο προτείνω γύρω στους 10 βαθμούς κελσίου.

Ezousa XynisteriPalloures Vineyard

Το Single Vineyard ξυνιστέρι, από τον αμπελώνα Παλλούρες στην Κανναβιού, του βραβευμένου οινοποιού Μιχάλη Κωνσταντινίδη, είναι για να το πίνεις με κλειστά μάτια. Ένα ξυνιστέρι με δυναμική, δυνατότητες παλαίωσης και λεπτεπίλεπτα αρώματα ξύλου, καπνιάς και βανίλιας, εφόσον μετά τη διαδικασία ζύμωσης του κρασιού σε δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα, η διαδικασία συνεχίζεται και  ολοκληρώνεται σε δρύινα βαρέλια. Με χρυσοπράσινες ανταύγειες στο ποτήρι, θα σου βγάλει στη μύτη αρώματα λευκών λουλουδιών, νότες από χαμομήλι και φλούδα εσπεριδοειδών, για να γίνει ένα στο τραπέζι με το κοτόπουλο σουβλάκι με περασμένα λαχανικά, με τον αγαπημένο μας συνδυασμό, το λαυράκι σχάρας με πατάτες αρωματισμένες με βανίλια, αλλά και με ένα πλάτερ ημίσκληρων τυριών συνδυασμένων με φρεσκο-φουρνισμένο προζυμένιο ψωμί. Ανέβασε λίγο τη θερμοκρασία του κρασιού και πιες το στην υγεία της παρέας στους 11 με 12 βαθμούς κελσίου.

Yiaskouris Shiraz Oak Aged

Η Πάχνα Λεμεσού, τα χώματά της, το ιδιόμορφό της terroir και τα αδέλφια Γιασκούρη, πρωταγωνιστούν για να έχουμε όλοι εμάς στην κάβα μας ένα Shiraz βελούδινο και “γλυκόπιοτο”. Ένα Shiraz με ιστορία, εφόσον ο παππούς Δαμιανός πρωτοστάτησε πριν 46 χρόνια (1978) φυτεύοντας το πρώτο αμπέλι στο νησί με την εν λόγω, ξενόφερτη, τον τότε καιρό ποικιλία αμπέλου. Μια ποικιλία που ευδοκίμησε, έδωσε ωραίο καρπό, που παλαιώνει για 12 μήνες σε βαρέλι, για να πάρουμε εμείς απλόχερα στο στόμα και τη μύτη, πλούσια αρώματα μεστωμένων μούρων, μαύρων πιπεριών που έχουν λίγο καβουρδιστεί, μέχρι μαύρης σοκολάτας και βανίλιας. Εδώ θέλουμε να απλώσεις στο πλατό σου άφθονα πικάντικα, ημίσκληρα και παλαιωμένα τυριά, κυπριακό χοιρομέρι και λεπτοκομμένη ποσυρτή, ενώ αν ο κυνηγός της παρέας πετύχει κανά λαγό, μπράβο του γιατί θα κάνετε ένα συνδυασμό που θα τον θυμάστε. Ναι και με τη γιορτινή χοιρινή, αρνίσια ή αιγινή σούβλα, αλλά και με τα παραδοσιακά κρασάτα λουκάνικα, με νότες από σχοίνο. Απόλαυσέ το στους 16 με 18 βαθμούς κελσίου.

Tetramythos Agiorgitiko Nature

Βιολογικό, όπως η ίδια η φύση, από τους αμπελώνες στο χωριό Άνω Διακοπτό, στη βόρεια Πελοπόννησο, το Tetramythos Agiorgitiko Nature, έρχεται κοντά μας, χωρίς πολλές πολλές παρεμβάσεις, για να μας υπενθυμίσει ότι μπορούν να γίνουν πολλά και όμορφα πράγματα, με λίγες και στοχευμένες κινήσεις. Το ήπιο, δροσερό κλίμα των 715 μέτρων δίνει ένα προϊόν με αφιλτράριστο DNA, βαθυκόκκινο χρώμα και αρωματικό χαρακτήρα μοναδικό, όπως όταν περπατάς σε ένα κήπο με βιολέτες ή σαν απολαμβάνεις ζουμερά κεράσια και δαμάσκηνα. Άφησέ το στους 16 με 17 βαθμούς κελσίου και απόλαυσέ το με ένα πιάτο με al dente ταλιατέλλες και σπιτική σος από ώριμες ντομάτες με λίγο θυμάρι, με μια πίτσα με αλλαντικά, αλλά και με την παραδοσιακή μας κυπριακή αρνίσια σούβλα και το χοιρινό σουβλάκι, πλασαρισμένα με λαχανικά σχάρας ή φούρνου.

Torres Gran Coronas Reserva – Cabernet Sauvignon

Μια από τις κορυφαίες ετικέτες του θρυλικού οινικού κολοσσού Torres, με δυνατά χαρτιά το μοναδικό terroir της περιοχής Penedes στην Ισπανία (40 χιλιόμετρα από Βαρκελώνη), το οργανικό DNA των αμπελώνων και την αριστουργηματική μίξη του Cabernet Sauvignon, με το Tempranillo. Πάρε μια δωδεκάδα να έχεις στην κάβα σου από το πραγματικά value for money οινικό επίτευγμα του Torres και βάλε στο καλεντάρι σου υπενθύμιση για να ανοίγεις μια φιάλη κάθε τόσο μέχρι και μια δεκαετία μετά, για να βλέπεις την σπάνια εξέλιξή του στη φιάλη. Το terroir, η προσεχτική οινοποίηση και η 12μηνη παραμονή του στο βαρέλι, του έχουν δώσει ένα βαθυκόκκινικο χρώμα, πιπεράτες εντάσεις και άφθονο κόκκινο φρούτο, με έμφαση στα μύρτιλα. Γι’ αυτό πάρ’ το στους 16 με 18 βαθμούς κελσίου, αν γουστάρεις μετάγγισέ το σε καράφα και απόλαυσέ το με σιγοψημένο κότσι με σος από Κουμανδαρία και βαλσάμικο ξύδι, κουνέλι στιφάδο, κλέφτικο αρνάκι με gravy ή με ώριμα τυριά.

Torres Coronas Tempranillo

Με Καταλανική καταγωγή και με δυνατό χαρτί του την πέραν των 100 ετών ιστορία του, δε θέλει και πολλά πολλά για να το λατρέψεις, εφόσον αποτελεί μια από τις πιο αγαπητές ετικέτες ερυθρών κρασιών. To βελούδινο Tempranillo, απογειώνεται στη φιάλη με εκλεκτά σταφύλια Cabernet Sauvignon, δίνοντας ένα πορφυρό κρασί με πικάντικα στοιχεία, μαύρα μούρα, στοιχεία σοκολάτας υγείας και μαρμελάδας δαμάσκηνου, που θα συνδυαστούν υπέροχα στο τραπέζι σου με ένα φουρνιστό, κλεισμένο σε λαδόκολλα, μπούτι αρνιού με ζεστή σαλάτα λαχανικών, με έμφαση στη μελιτζάνα, αλλά και με βοδινά φιλέτα με σος δυόσμου. Με τα λαζάνια που το παντρέψαμε εμείς, βγήκε κάτι πολύ μοναδικό στο στόμα, ενώ το ίδιο έγινε και με την παέλια με λαχανικά και μπιζέλι.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts