
Με αφορμή τη σημαντική επιτυχία του οινοχόου Ηρακλή Χριστόφορου να κατακτήσει το ASI Diploma, συνομιλήσαμε μαζί του για αυτή τη μοναδική εμπειρία. Ο Ηρακλής, ο οποίος εργάζεται ως Wine Ambassador στην Othon Ghalanos Group μοιράστηκε μαζί μας το ταξίδι προετοιμασίας, τις προκλήσεις που αντιμετώπισε και πως βοηθά το δίπλωμα αυτό στον χώρο του κρασιού ένα οινοχόο. Μέσα από αυτή τη συνέντευξη, προσπαθούμε να κατανοήσουμε τη σημασία αυτής της πιστοποίησης και να αντλήσουμε έμπνευση για όσους σκέφτονται να ακολουθήσουν την ίδια διαδρομή.
Ηρακλή, καταρχάς συγχαρητήρια για την επιτυχία σου! Μπορείς να μας εξηγήσεις τι ακριβώς είναι το ASI Diploma και γιατί θεωρείται τόσο σημαντικό στον κόσμο του κρασιού;
Σας ευχαριστήσω πολύ. Το ASI Diploma είναι η ανώτερη πιστοποίηση που δίνεται από τη Διεθνή Ένωση Οινοχόων στους υποψήφιους οινοχόους που παρακάθονται και πετυχαίνουν την εξέταση αυτή.
Η εξέταση αυτή γίνεται ταυτόχρονα μια φορά τον χρόνο σε χώρες μέλη της Διεθνούς Ένωσης Οινοχόων, κάτω από την αυστηρή επίβλεψη της Ένωσης και με Syllabus το οποίο ετοιμάζεται και δίνεται στους υποψηφίους.
Η απόκτηση μιας τέτοιας πιστοποίησης είναι πολύ σημαντική στον χώρο του κρασιού και της επισιτιστικής βιομηχανίας γιατί με την απόκτηση του Διπλώματος του ASI, μπορούν να ανοίξουν πολλές πόρτες επαγγελματικά, ως επίσης αναγνωρίζεται και το επίπεδο γνώσεων σου, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά για εσένα τον ίδιο, αφού οι γνώσεις που πρέπει να αποκομίσεις είναι πάρα πολλές και δύσκολές και καλύπτουν όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου.
Από ό,τι διαβάσαμε, η προετοιμασία για αυτή την εξέταση ήταν ιδιαίτερα απαιτητική. Ποιες ήταν οι βασικές απαιτήσεις της και με ποιον τρόπο προετοιμάστηκες ώστε να φτάσεις σε αυτή την επιτυχία;
Το διάβασμά αγαπητέ Νίκο που γίνεται από ένα υποψήφιο οινοχόο που σκέφτεται να παρακαθήσει την εξέταση αυτή πρέπει να είναι συνεχές και δομημένο σωστά. Η ύλη που πρέπει να καλυφθεί είναι πολύ μεγάλη και θα πρέπει να χωριστεί τόσο σε επίπεδο ημισφαιρίου, σε επίπεδο χωρών, περιοχών, υποπεριοχών, γεωγραφικών ζωνών μέχρι και αμπελώνων.
Επίσης θα πρέπει να έχει πολύ καλές γνώσεις τόσο στο κομμάτι της αμπελοκαλλιέργειας όσο και στις διάφορες μεθόδους οινοποίησης. Και σίγουρα πολλές άλλες γενικές γνώσεις τις οποίες ένας οινοχόος θα πρέπει να γνωρίζει για αλκοολούχα ποτά, νερό, καφέ αλλά και στοιχεία μαγειρικής και φαγητού.
Επίσης σημαντικές είναι οι γνώσεις για το ορθό σερβίρισμα κρασιού και άλλων ποτών για το πρακτικό μέρος της εξέτασης.
Τώρα, για να καταφέρει κάποιος να καλύψει αυτή την ύλη θα πρέπει από νωρίς να οργανώσει το διάβασμά του και να συνεργαστεί και με άλλους οινοχόους που θα δώσουν την εξέταση, κάνοντας κοινό διάβασμα αλλά και πολλή πρακτική εξάσκηση, τόσο σε τυφλές δοκιμασίες κρασιών, όσο και αλκοολούχων ποτών.
Στην περίπτωση τη δική μου, χαριτολογώντας θα πω ότι το γραφείο μου είχε μετατραπεί σε ένα χώρο με γεωγραφικούς χάρτες γύρω γύρω στους τοίχους ανά χώρα και περιοχή έτσι με τον τρόπο αυτό είχα την ευκαιρία να διαβάζω και να βλέπω συνεχώς τους χάρτες με όλα τα στοιχεία που κατέγραφα. Αν ερχόσουν στο γραφείο μου θα νόμιζες ότι ήταν ένα αρχηγείο επιχειρήσεων στρατού !!!! (γέλια) Επίσης έπαιρνα ύλη μέσα από την διαδικτυακή πύλη του Guild Somms και γενικά βιβλία που θα μπορούσαν να μου δώσουν πληροφορίες για τις οινικές περιοχές παγκοσμίως.
Επίσης με τον φίλο και συνάδελφό μου Χάρη Στυλιανίδη που ήμασταν οι δύο που δώσαμε φέτος την εξέταση και πετύχαμε, κάναμε κοινά διαβάσματα κάθε βδομάδα και συναντήσεις όπου η φίλη και συνάδελφος Iwona Hereda ( να πούμε εδώ ότι ήταν η πρώτη Οινοχόος από την Κύπρο που κατάφερε το 2024 να κατακτήσει το ASI Diploma), αλλά και η Sommelier και φίλη Alissa Tosoudi, μας περνούσαν κάθε βδομάδα από συνεχείς δοκιμασίες προσπαθώντας να μας προετοιμάσουν όσο το δυνατό καλύτερα για την εξέταση αυτή.
Τι σε ώθησε να βάλεις στόχο την απόκτηση του ASI Diploma και πώς πιστεύεις ότι αυτή η διάκριση θα επηρεάσει την επαγγελματική σου και όχι μόνο, πορεία στον χώρο του κρασιού;
Θα είμαι πολύ ειλικρινής μαζί σου για τους λόγους που με ώθησαν να προσπαθήσω για την αποκτήση του ASI Diploma. Πρώτα από όλα για μένα ήταν το μότο που πάντα έχω, “το γηράσκω αεί διδασκόμενος” και επίσης βάζοντας τον εαυτό μου σε αυτού τους είδους τη δοκιμασία μαθαίνω συνεχώς για οτιδήποτε καινούργιο εμφανίζεται στον κόσμο του κρασιού όπως νέες χώρες, νέες ποικιλίες, νέες μέθοδους οινοποίησης και γενικότερα οποιαδήποτε νέα τάση παρουσιάζεται αφού ο κόσμος του κρασιού ποτέ δεν σταματά να δημιουργεί και να εξελίσσεται.
Επίσης την ίδια στιγμή ένιωσα ότι ως ένας από τους παλαιμαχούς Οινοχόους στην Κύπρο και μέλος των Οινοχόων Κύπρου που θέλει να βοηθήσει τους νεότερους οινοχόους να εξελιχθούν, θεώρησα σωστό να βιώσω από πρώτο χέρι τη διαδικασία αυτή έτσι ώστε με τις γνώσεις μου και την εμπειρία μου μέσα από τον δική μας Ένωση Οινοχόων Κύπρου, να βοηθήσω στην δική τους προσπάθεια για επίτευξη του στόχου τους για την απόκτηση του Διπλώματος της Διεθνούς Ένωσης Οινοχόων το ASI Diploma.
Επαγγελματικά με την απόκτηση του ASI Diploma με κατατάσσει μέσα στην Elite της Οινοχοείας και γνώσεων για το κρασί και τα παρεμφερή, τόσο στη χώρα μου την Κύπρο, όσο και παγκόσμια.
Αν κάποιος νέος επαγγελματίας ή λάτρης του κρασιού ήθελε να προσπαθήσει να αποκτήσει το ASI Diploma, τι συμβουλές θα του έδινες με βάση τη δική σου εμπειρία;
Όπως ανέφερα και πιο πάνω είναι η συνεχής μάθηση και εκπαίδευση ως επίσης για κάποιο νεαρό επαγγελματία σωστό θα ήταν να ξεκινήσει πρώτα από το επίπεδο 1 ASI Certification 1 όπου η εξέταση αυτή σκοπό έχει να καλύψει τις γενικές γνώσεις που είναι απαραίτητες και που χρειάζεται κάποιος για να εργαστεί ως Sommelier.
Μετά, καλό είναι να συνεχίσει στο επίπεδο 2 ASI Certification 2 όπου το επίπεδο αυτό καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνώσεων σε επίπεδο Head Sommelier και τέλος να φτάσει στο ASI Diploma όπου στο επίπεδο αυτό αξιολογείσαι τόσο για το βάθος των θεωρητικών γνώσεών σου, το επίπεδο των πρακτικών σου γνώσεων, όπου θέλουν να δουν την ικανότητα αντίδρασης του υποψηφίου και την εφαρμογή τεχνικών σερβιρίσματος και εξυπηρέτησης του πελάτη ως επίσης και την στάση και στυλ του υποψηφίου.
Τέλος με μια ερώτηση έκθεσης θέλουν να εκφράσεις την προσωπική σου άποψη στο θέμα που ερωτάσαι. Θα προέτρεπα φίλε Νίκο όσους θα ενδιαφέρονταν να παρακαθήσουν τις εξετάσεις αυτές να επισκεφθούν την επίσημη ιστοσελίδα του ASI όπου μπορούν να διαβάσουν με περισσότερη λεπτομέρεια για τα πιο πάνω που ανέφερα ή μπορούν να επικοινωνήσουν με την Ένωση Οινοχόων Κύπρου και να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.
Η είδηση μαθεύτηκε γοργά. Ο Κυριάκος κι ο Χαράλαμπος, οι άρχοντες του μαγαζιού και της κουζίνας στο “Για σουβλάκι όπως παλιά” ξεκίνησαν να πυρώνουν τους
Δύο υπέροχοι και σπουδαίοι καλλιτέχνες με πορείες λαμπρές, δύο καλλιτέχνες που ταξίδεψαν σε όλες τις ηπείρους με τις φωνές τους, δύο διαφορετικές διαδρομές στα παράλληλα
Η νέα εδεσματολογική κάρτα του αναβαθμισμένης κουζίνας εστιατορίου Holy Cow στη Λάρνακα, είναι γεγονός. Πρωτοτυπία, γευστικές μίξεις πρωτοκλασάτων υλικών, χρώματα, διαφοροποίηση υφών, εντυπωσιακά στησίματα και
Αν είσαι λάτρης των μοναδικών γεύσεων, της δυνατής μουσικής και των θεαματικών shows, τότε ετοιμάσου για μια αξέχαστη εμπειρία στο Eatmoshere” Exhibition & Food Festival”
Ο Μιχάλης Βιολάρης, o Δημήτρης Μεσημέρης και η Ελένη Μαυρούδη, συναντιώνται μαζί στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας την Τετάρτη 28 Μαΐου. Μαζί τους σε φιλική συμμετοχή,