Το 50% της παραγωγής ρυζιού για ριζότο για ευρωπαϊκή κατανάλωση, καλλιεργείται στην Ιταλία, με ένα μεγάλο μέρος από αυτό να ευδοκιμεί στην κοιλάδα του Πάδου ποταμού. Σύμφωνα με στατιστικά του 2020 αυτό ισοδυναμεί με 1,5 εκατομμύρια τόνους ρυζιού, οι οποίοι προέρχονται από περίπου 2.273.000 στρέμματα γης.
Το 2022 η Ιταλία, αλλά και η κοιλάδα του Πάδου αντιμετώπισε μια από τις χειρότερες ξηρασίες των τελευταίων 200 χρόνων, έχοντας ως αποτέλεσμα την ιδιαίτερα μειωμένη παραγωγή της ποικιλίας Καρναρόλι και Αρμπόριο, των δυο ποικιλιών που θεωρούνται κορυφαίες επιλογές για ριζότο. Δυο ποικιλίες όμως ιδιαίτερα απαιτητικές όσο αφορά την ανάγκη τους σε νερό.
Γεωπόνοι, υδρολόγοι και καλλιεργητές πειραματίζονται τα τελευταία χρόνια στην καλλιέργεια πιο ξηρικών ποικιλιών, όπως το Nuovo Prometeo, με μέγα όμως μειονέκτημα, την αδυναμία του κόκκου να σταθεί αντάξιο στην κατσαρόλα, για την παρασκευή του ριζότο.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η τιμή του Αρμπόριο και του Καρναρόλι θα ανέβει κι άλλο, ελπίζοντας σε λίγα χρόνια να μην γίνουν προϊόντα για λίγους που θα σερβίρονται αποκλειστικά και μόνο στα ακριβά εστιατόρια.
Ο Ζήνων γεννήθηκε κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Το πρώτο παιδί μιας σχετικά κανονικής οικογένειας – όπως οι περισσότερες. Γλυκιά, αθώα παιδική ηλικία,
Χειμώνας, Χριστούγεννα, φίλοι και συγγενείς στο σπίτι και κάνουμε αρχή με μια σουπίτσα για να ζεσταθεί ακόμη περισσότερο η γιορτινή ατμόσφαιρα των ημερών. Ο βραβευμένος
Το Σατιρικό θέατρο παρουσιάζει τις τελευταίες παραστάσεις του συνταρακτικού έργου «O Φάρος» του πολυβραβευμένου Ιρλανδού συγγραφέα Conor McPherson, σε μετάφραση Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη – Αθανασίας Σμαραγδή
Δεν είμαι ειδική σε θέματα εστιατορίων αλλά πιστεύω έχω common sense. Σε ταβέρνα της Λάρνακας που είχε πέραν των 200 καθήμενων πελατών την Κυριακή το
Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και του κάλλιστου, το πιο κάλλιστο. Το γνωστό, ελαφρώς παραποιημένο σοφό αποφθέγμα, κατά τα φαινόμενα, αποτελεί και το