
Το 50% της παραγωγής ρυζιού για ριζότο για ευρωπαϊκή κατανάλωση, καλλιεργείται στην Ιταλία, με ένα μεγάλο μέρος από αυτό να ευδοκιμεί στην κοιλάδα του Πάδου ποταμού. Σύμφωνα με στατιστικά του 2020 αυτό ισοδυναμεί με 1,5 εκατομμύρια τόνους ρυζιού, οι οποίοι προέρχονται από περίπου 2.273.000 στρέμματα γης.
Το 2022 η Ιταλία, αλλά και η κοιλάδα του Πάδου αντιμετώπισε μια από τις χειρότερες ξηρασίες των τελευταίων 200 χρόνων, έχοντας ως αποτέλεσμα την ιδιαίτερα μειωμένη παραγωγή της ποικιλίας Καρναρόλι και Αρμπόριο, των δυο ποικιλιών που θεωρούνται κορυφαίες επιλογές για ριζότο. Δυο ποικιλίες όμως ιδιαίτερα απαιτητικές όσο αφορά την ανάγκη τους σε νερό.
Γεωπόνοι, υδρολόγοι και καλλιεργητές πειραματίζονται τα τελευταία χρόνια στην καλλιέργεια πιο ξηρικών ποικιλιών, όπως το Nuovo Prometeo, με μέγα όμως μειονέκτημα, την αδυναμία του κόκκου να σταθεί αντάξιο στην κατσαρόλα, για την παρασκευή του ριζότο.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η τιμή του Αρμπόριο και του Καρναρόλι θα ανέβει κι άλλο, ελπίζοντας σε λίγα χρόνια να μην γίνουν προϊόντα για λίγους που θα σερβίρονται αποκλειστικά και μόνο στα ακριβά εστιατόρια.
Με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυσή τους, οι Φούρνοι Ζορπάς πραγματοποίησαν μια ιδιαίτερη εκδήλωση προς τιμήν του προσωπικού τους, σηματοδοτώντας την
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, γι’ αυτό σημείωσέ το κι εσύ όπου θες. Δοκιμάσαμε ψες, μετά από συστάσεις πολύ ψαγμένων φίλων του παραδοσιακού, κυπριακού κλέφτικου,
Χταποδάκι στιφάδο να φτιάξεις κι εσύ σήμερα, γιατί σου ‘χουμε μια συνταγή δοκιμασμένη, μα πάνω απ’ όλα γευστική, που θα γλύφεις και τα δάκτυλά σου.
Η βραδιά στο Locatelli τα είχε όλα. Και το όλα και λίγο μου ακούγεται. Πρώτα απ’ όλα να ξεκινήσω από τις εικόνες, τα οπτικά ερεθίσματα
Τα εγκαίνια θα τελέσει η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα. Αννίτα Δημητρίου, την Παρασκευή 13 Ιουνίου 2025 στις 7:30 μ.μ.. Με παρουσία σε μουσεία