Με το χάλκινο, βαρύτιμο μετάλλιο, επέστρεψε στις αποσκευές της από τη Γαλλία, μετά από διαγωνισμό μαγειρικής, η σεφ Αντριάνα Ευστρατίου, η οποία εκτός του ότι είναι μέλος της Εθνικής Ομάδας Νέων Μαγειρικής Κύπρου, αναδείχθηκε το 2023 «Young Chef of the Year» στο Παγκύπριο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής. Περισσότερα, θα μάθουμε για τον εν λόγω διαγωνισμό από τη βραβευμένη μας σεφ, η οποία διαπρέπει τώρα στις κουζίνες του ξενοδοχείου Four Seasons στη Λεμεσό.
Αντριάνα, χίλια μπράβο για την κατάκτηση του μεταλλίου. Μίλησέ μας λίγο για τον εν λόγω διαγωνισμό και τις θεματικές του ενότητες.
Αρχικά, σας ευχαριστώ πολύ για την αναφορά στον κόσμο της μαγειρικής αλλά και σε εμένα. Με τιμά ιδιαίτερα αυτό. Ο εν λόγω διαγωνισμός, λαμβάνει χώρα στην Γαλλία – συγκεκριμένα στο Παρίσι – όπως πολύ σωστά αναφέρατε και διεξάγεται κάθε δυο χρόνια. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο οι γυναίκες και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες – αρχάριοι και επαγγελματίες. Κάθε γυναίκα που επιθυμεί να λάβει μέρος, καλείται να αιτηθεί συμμετοχή ένα χρόνο πριν από την έναρξη του διαγωνισμού επισυνάπτοντας: Βιογραφικό, την ιστορία για το πώς εμπνεύστηκε το πιάτο και φωτογραφία με το τελικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωσή μου, η θεματική ενότητα είχε την εξής κατεύθυνση: Παρασκευή τάρτας η οποία δεν θα ήταν quiche αλλά τα διαθέσιμα υλικά για να την δημιουργήσω ήταν τα υλικά της quiche με το δικαίωμα προσθήκης πέντε υλικών της επιλογής μου.
Η θέση της γυναίκας στη μαγειρική, ήταν ένας από τους πυλώνες της όλης διοργάνωσης. Πώς βλέπεις εσύ, με βάση τη δική σου εμπειρία, τη θέση της γυναίκας στον χώρο της εστίασης, της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής γενικά;
Τα τελευταία χρόνια , είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι πολλές γυναίκες – συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου – έχουν την ευκαιρία να αναδειχθούν και να δείξουν τι μπορούν να καταφέρουν, σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στην κουζίνα. Προσωπικά, θεωρώ εξαιρετική την πρωτοβουλία της Γαλλικής διοργανωτικής επιτροπής να εστιάζει στις γυναικείες ικανότητες και να δίνει την ευκαιρία σε επαγγελματίες και μη, να βιώσουν την μοναδική εμπειρία αναγνώρισης των κόπων τους.
Η κολοκοτή πώς προέκυψε; Παιδικά βιώματα…… ή έμπνευση της στιγμής; Ποια τα ιδιαίτερα στοιχεία της δημιουργίας σου;
Για να είμαι ειλικρινείς, η απόφαση να χρησιμοποιήσω κολοκύθα ως βασικό υλικό στην τάρτα μου, ήταν συνειρμός λόγω του συγκεκριμένου μήνα διεξαγωγής του διαγωνισμού σε συνδυασμό με την εποχικότητα της κολοκύθας στην Κύπρο κάθε Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, η κολοκοτή αποτελεί παράδοση για εμάς τους Κύπριους, ιδιαίτερα εν καιρώ νηστείας, και έτσι αποφάσισα να αναδείξω την Κυπριακή κουλτούρα αλλά και την μοναδική γεύση της «εναλλακτικής» κολοκοτής.
Κυπριακός γαστρονομικός πολιτισμός. Πώς τον εκλαμβάνεις εσύ; Τι είναι για εσένα;
Για μένα, ο κυπριακός γαστρονομικός πολιτισμός ενώνει την μεσογειακή κουζίνα με την αιώνια κυπριακή φιλοξενία. Είναι ένα εξαιρετικά πλούσιο και ποικιλόμορφο σύνολο παραδόσεων, επιρροών και γεύσεων που προκύπτουν μέσα από την ιστορία, την τοπική παραγωγή και τις πολιτισμικές αλληλεπιδράσεις με τις γύρω περιοχές.
Τι ακολουθεί τώρα; Στόχοι, οράματα, βλέψεις…
Μοναδικός μου στόχος είναι να απολαμβάνω την μαγειρική αλλά και την προσωπική μου ζωή. Αν αυτό περιλαμβάνει συμμετοχή σε άλλο διαγωνισμό; Δεν μπορώ να το ξέρω σήμερα! Είμαι πραγματικά αυθόρμητος άνθρωπος, και ο στόχος μου είναι να γνωρίσω τις γεύσεις του τόπου μου και αν αυτό μου δώσει την ευκαιρία να τον αναδείξω ξανά, γιατί όχι.