Καλοκαιρινή, γευστική απόδραση στο πολυβραβευμένο Salt & Fire… Πάντοτε με πρόσημο την αριστεία! (Review in Greek & English)

Όταν το πρόσημο είναι η αριστεία, ανάμενε τα καλύτερα. Και στο Salt & Fire, στον Άγιο Ιωάννη Λευκωσίας – που το ’χει αποδείξει εμπράκτως από την πρώτη ημέρα – τα δεδομένα και τα ζητούμενα των ιδιοκτητών, του Γιώργου και του Χρίστου Χειμωνίδη, έτσι έχουν και δεν αλλάζουν με τίποτα: αριστεία στα πάντα, ο πήχης ψηλά, με στόχο να ανεβαίνει διαρκώς, ώστε όποιος πατά το πόδι του στο ονειρικό σκηνικό που στήθηκε στο πατρικό σπίτι των δύο αδελφών και συνεργατών στον χώρο της εστίασης, να βιώνει μια εμπειρία.

Μια εμπειρία μοναδική και ξεχωριστή, που αλλάζει και μεταλλάσσεται… και με τις εποχές. Με την καλοκαιρία σύμμαχός μας, τα ρουστίκ ξύλινα τραπέζια του μαγαζιού γίνονται μέρος του ειδυλλιακού σκηνικού πέριξ της πισίνας του εστιατορίου, που έχει να παινεύεται για την πλούσια βλάστησή του, τα θεόρατα πεύκα και κυπαρίσσια, τις ελιές και τα ανθισμένα του λουλούδια. Μια εικόνα που ούτε με χίλιες λέξεις δεν περιγράφεται – ούτε και εξιστορείται από μια φωτογραφία. Γι’ αυτό, για το καλό που σου θέλω, πάρε κι εσύ τους φίλους σου – λάτρεις των εκλεκτών κοπών βοδινού, των φρεσκότατων θαλασσινών, αλλά και των φουτουριστικών, με ονειρική γευστική άποψη, ορεκτικών και μοιρασιάρικων πιάτων – και πάρε μια γεύση από το άρτι αφιχθέν καλοκαιρινό μενού.

Ένα ποτήρι σαμπάνια ή ένα 100% Ασύρτικο (Santorini Laoudia 2021 – Canava Chrissou – Tselepos) για ξεκίνημα, και με τη βοήθεια της απίστευτα ενημερωμένης – ακόμη και για την τελευταία λεπτομέρεια του μενού – ομάδας εξυπηρέτησης, φτιάχνουμε μαζί το μοιρασιάρικο μενού μας. Πρωταγωνιστές του, τα καλοκαιρινά πιάτα του Salt & Fire, οι εποχιακές προσθήκες, αλλά και κάποια παλιά αγαπημένα πιάτα, για τα οποία έχουμε δηλώσει απερίφραστα ότι θα λυπηθούμε ειλικρινά αν ποτέ αποχωρήσουν από το μενού. Σταθερή αξία στις επιλογές μας, τα “πιάτα-προορισμοί”, που δεν είναι άλλα από τα βοδινά φιλέτα και τις λοιπές κοπές – που ναι, δεν βρίσκεις εύκολα αλλού – τις οποίες η ομάδα των επιδέξιων ψηστών και μαγείρων θα ψήσει αριστοτεχνικά πάνω σε πραγματικά ξυλοκάρβουνα.

Το προζυμένιο ψωμί, του οποίου ο ήχος της κρούστας του ακόμη αντηχεί στ’ αυτιά μου, είναι μια must-have επιλογή – ειδικά αν το αρωματίσεις με το υψηλών πολυφαινολών ελαιόλαδο EVOO και τον αρωματικό, σπιτικό βούτυρο του εστιατορίου.

Δεν έχω κανένα άλλο επίθετο να παραθέσω για την καπνισμένη in-house, ελαφρώς σοταρισμένη κοιλιά τόνου Bluefin, που “βούτηξε” μέσα σε άρτια εκτελεσμένη, υδαρή σος ντομάτας σε ζύμωση, ενισχυμένη με μανιτάρια shitake. Μια γεύση που ισοδυναμεί με το απόλυτο ουμάμι, η οποία μας προετοίμασε για τη γαστρονομική συνέχεια – που μας έκανε κι αυτή να κλείσουμε τα μάτια σε κάθε μπουκιά και δεν ήταν άλλη από τη βουτυρένια μπάρα από ψωμί μπριός, που έγινε η βάση για να αναπαυθεί πάνω της ταρτάρ από τραγανές, ωμές γαρίδες Gambero Rosso, αγγιγμένες με κρέμα εσπεριδοειδών και – κερασάκι στην τούρτα – χαβιάρι Oscietra.

Τα εποχιακά τραγανά σπαράγγια από Κύπριους παραγωγούς, που πήραν αρώματα ξύλου σαν κάθισαν ελαφρά στις εμβληματικές σχάρες του εστιατορίου, ήταν μια πολύ ευχάριστη γευστική έκπληξη, ιδίως όταν βούτηξαν στη σος σπαραγγιών και μαύρου σκόρδου, ενώ πολύ ιδιαίτερες ήταν και οι κόκκινες γαρίδες που ένωσαν τα αρώματά τους με αυτά της καμένης ντομάτας και των πιπεριών.

Η νύχτα, τα αστέρια και το φεγγάρι – ονειρικά. Όπως και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, με “σπιτική αύρα”, εστιατορική μας έδρα, που γέμισε με παρέες, ζευγάρια και οικογένειες – ντόπιους και επισκέπτες στο νησί μας – που εμπιστεύονται, αγαπούν και αναζητούν την επανάληψη των πρότερων οινογαστρονομικών τους εμπειριών.

Ο παταγονικός γαλέος (Toothfish) που ακολούθησε, έκλεψε την παράσταση από την πρώτη μπουκιά, εντυπωσιάζοντας με το λευκόσαρκο κρέας και την κριτσανιστή, καπνιστή από τα κάρβουνα πέτσα του. Μαζί με τα κρεμώδη πράσα, τον μάραθο και τη λαχανίδα που τον πλαισίωναν, δημιούργησαν ένα γευστικό αποτέλεσμα αντάξιο του “βαριού” ονόματος του Salt & Fire.

Ο ερυθρός Kaiken, πολυποικιλιακός οίνος, έφτασε στην ιδανική θερμοκρασία στο τραπέζι μας για να συνταιριάξει με τον ιβηρικό λαιμό – κομμένο a la tagliata – συνοδευμένο με βελούδινο πουρέ καραμελωμένων μανιταριών και αρωματικό ζωμό που “χτύπησε” το άριστα, τόσο σε ένταση όσο και σε καθαρότητα και υφή.

Άμα δεις τις signature, πολλών διαδικασιών, πατάτες να φτάνουν στο τραπέζι σου μέσα στο ματεμένιο σερβίτσιο τους, να περιμένεις κι εσύ την άφιξη των καρβουνό-ψημένων εκλεκτών κοπών που έχεις παραγγείλει. Εμείς υποδεχθήκαμε ένα φιλέτο κι ένα ribeye, USDA Prime, Creekstone Farms USA – όμορφα κομμένα για παρεΐστικη απόλαυση – που ομολογώ ότι “χτύπησαν” το άριστα τόσο για την ποιότητα και την αρωματική τους ταυτότητα, αλλά και για το τίμιο ψήσιμο, που χάρισε απ’ άκρη σ’ άκρη το ουμάμι σε όλη την επιφάνεια. Μια επιφάνεια η οποία θωρακίστηκε αριστοτεχνικά, αφήνοντας την καρδιά των σιτεμένων κοπών ζωντανή, ζουμερή και αρωματική.

Μια πανδαισία, που ολοκληρώθηκε με εκλεκτό αλάτι και συνοδεύτηκε με τραγανό μπροκολίνι, ενισχυμένο με λίπος από βοδινό wagyu και “χιόνι” παρμεζάνας.

Χαρά θεού το δροσερό αεράκι της εξοχής (σχήμα οξύμωρο, να το βιώνεις με κάτι λιγότερο από 20 λεπτά οδήγημα από τον Στρόβολο), αλλά ακόμα μεγαλύτερη χαρά για τους λάτρεις των γλυκών αμαρτιών της παρέας μου, που ολοκλήρωσαν την εμπειρία με ένα συνονθύλευμα από λευκή σοκολάτα, crumble από μπισκότο, αφυδατωμένο σμέουρο, coulis σμέουρου, παγωτό φράουλα και ξύσμα λάιμ.

Γλυκο-αλχημιστική  επιτομή και το ινσταγκραμικό – αλλά απολύτως ισορροπημένο – μους σοκολάτας, με υφές από crumble αμυγδάλου και κακάο, που δροσίστηκαν με παγωτό βανίλια και αρωματίστηκαν με  χαρμάνι από αφρό καφέ.

Άγιος Ιωάννης Μαλούντας, Λευκωσία

22 435323

REVIEW IN ENGLISH

A summer escape of flavor at the multi-awarded Salt & Fire… Always with excellence as its compass!

When excellence is your standard, expect nothing less than the best. At Salt & Fire in Ayios Ioannis, Nicosia – a place that’s proven its worth from day one – the vision and values of its founders, George and Christos Chimonides, remain unwavering: a relentless commitment to excellence. The bar is high, and the aim is to raise it even higher, so that every guest stepping into this dreamlike setting – built within the family’s ancestral home – is treated to something more than dinner: they’re offered an experience.

An experience as unique and evolving as the seasons themselves. With the summer weather on our side, the rustic wooden tables spill out around the poolside of the restaurant, becoming part of a breathtaking outdoor scene, lush with towering pine and cypress trees, olive groves and blooming flowers. It’s a setting that no photo can truly capture and no words can quite describe – which is why, if I may urge you, gather your friends: those who appreciate fine cuts of beef, the freshest seafood, and those avant-garde sharing plates with an almost dreamlike flavor identity. It’s time to taste the freshly launched summer menu.

Start off with a glass of champagne or a pure 100% Assyrtiko (Santorini Laoudia 2021 – Canava Chrissou – Tselepos), and let the incredibly well-informed service team – who know the menu down to the tiniest detail – guide you through crafting your shared meal. At center stage are Salt & Fire’s seasonal dishes, new summer creations, and of course, a few old favorites that we’ve openly said we’d be heartbroken to see leave the menu.

Our staple “destination dishes” include the prized beef fillets and specialty cuts – not easily found elsewhere – grilled to perfection over real hardwood charcoal by a team of master chefs and grill experts. The sourdough bread – I can still hear the sound of its crackling crust – is an absolute must, especially when paired with the restaurant’s high-polyphenol EVOO and their fragrant house-made butter.

I honestly lack the adjectives to describe the in-house smoked, lightly seared Bluefin tuna belly, delicately immersed in a beautifully executed, watery fermented tomato sauce enhanced with shiitake mushrooms. A flavor that hits pure umami notes, preparing us for what came next: a buttered brioche base topped with tartare of raw, crisp Gambero Rosso shrimp kissed with citrus cream – and the crowning jewel, Oscietra caviar.

The seasonal, crisp asparagus from Cypriot producers, lightly grilled over the restaurant’s signature open flame, carried a subtle woody aroma and proved to be a delightful culinary surprise—especially when dipped into the asparagus and black garlic sauce. Equally distinctive were the red prawns, which blended beautifully with the smoky notes of charred tomato and peppers.

The night, the stars, and the moon above – pure magic. Just like the atmosphere surrounding this “home-like” restaurant setting, alive with laughter and voices of couples, families, locals and travelers who have come to trust, love, and seek the kind of culinary experience that begs to be repeated.

Then came the Patagonian toothfish, stealing the spotlight from the very first bite. Its white, flaky flesh and perfectly crisp, smoky skin – straight from the charcoal – paired exquisitely with creamy leeks, fennel, and collard greens. A dish that truly lives up to the Salt & Fire name.

The red Kaiken blend arrived at just the right temperature to complement the Iberian pork neck – sliced a la tagliata – served with a velvety caramelized mushroom purée and a fragrant jus that scored top marks for both intensity and clarity of flavor.

And when you see the restaurant’s signature, multi-step potatoes land at your table in their sizzling cast-iron pan, you know it’s showtime: the arrival of those coal-grilled, prime cuts you ordered. We welcomed a filet and a ribeye – USDA Prime, Creekstone Farms USA – sliced beautifully for shared enjoyment, and I must say: they nailed it. The quality, the aroma, the honest execution – it was all there. The crust delivered umami from edge to edge, seared flawlessly, while the center of those aged cuts remained alive, juicy, and aromatic.

A true celebration of flavor, finished off with a touch of premium salt and a side of crisp broccolini – elevated with Wagyu beef fat and a snowfall of Parmesan.

The cool country breeze was a gift from the gods (ironic, given the spot’s just 20 minutes from Strovolos), but an even greater joy came to the sweet-toothed members of our group, who closed the meal with a luscious medley: white chocolate, biscuit crumble, dehydrated raspberry, raspberry coulis, strawberry ice cream, and lime zest.

A dessert alchemy masterpiece followed – rich chocolate mousse, layered with almond and cocoa crumbles, chilled by vanilla ice cream, and delicately perfumed with a foamy coffee blend.

Ayios Ioannis Malountas, Nicosia

22 435323

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Λατρεμένη Nikkei κουζίνα στο βραβευμένο Nikkei του NissiBlu Beach Resort στην Αγία Νάπα…Κάθε χρόνο και πιο ψηλά (In Greek & English)

Η ερώτηση “τι ξεχωριστό θέλετε να γευτούμε απόψε” βρίσκει αβίαστα απάντηση, κάθε φορά που βρίσκομαι στην Αγία Νάπα, το αγαπημένο, και του κοινού, εστιατόριο Nikkei στο πεντάστερο NissiBlu Beach Resort.  Αν

Ο βραβευμένος ως ο καλύτερος νεαρός chef της Γαλλίας, στον διαγωνισμό San Pellegrino, Αντώνης Αβούρη, για δυο μοναδικές βραδιές στο NissiBlu Beach Resort (In Greek & English)

Το πεντάστερο NissiBlu Beach Resort, συνεχίζει ακάθεκτο να γράφει χρυσές γαστρονομικές σελίδες στην Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου και όχι μόνο, φιλοξενώντας αυτή τη φορά, τον βραβευμένο