
Η βραδιά στο Locatelli τα είχε όλα. Και το όλα και λίγο μου ακούγεται. Πρώτα απ’ όλα να ξεκινήσω από τις εικόνες, τα οπτικά ερεθίσματα και το μοναδικό σκηνικό που αντικρύζει κάποιος με το που εισέρχεται στο πολυτελές ξενοδοχείο Amara, έδρα του εστιατορίου μας, μα και μια από τις πιο εκλεκτές πρεσβείες υψηλού επιπέδου φιλοξενίας και εστίασης στο νησί μας.
Μινιμαλισμός, πράσινο, νερό, φουτουριστικά έργα τέχνης, μυστικιστικός φωτισμός, το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού, γίνονται όλα μια εικόνα που δεν χωρά ούτε σε μια, ούτε σε δυο ματιές. Οι εικόνες αποκτούν ταυτότητα και προσανατολισμό, σαν πατήσεις κι εσύ το πόδι σου στο Locatelli, το καθαρόαιμο ιταλικό εστιατορίο του βραβευμένου με αστέρι Michelin, σεφ Giorgio Locatelli, που αμέσως θα κάνει κι εσένα να υποκλιθείς στους interior designers, οι οποίοι δημιούργησαν μια από τις πιο εντυπωσιακές σάλες εστίασης στο νησί.
Η έμφαση στο κρασί, εμφανής, εφόσον οι τοίχοι της εισόδου, δεν είναι τίποτα άλλο εκτός από προθήκες εκλεκτών κρασιών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη δομή του χώρου, στα αισθητικής αξίας τραπεζοκαθίσματα, αλλά και στον καλαίσθητο φωτισμό.
Η μεγάλη ατραξιόν της ψεσινής μας βραδιάς ήταν φυσικά η ευάερη, μεγάλων διαστάσεων βεράντα του, που άμα βρεθείς κι εσύ εκεί θα διαπιστώσεις ιδίοις όμμασι ότι είναι μια από τις πιο συγκλονιστικές βεράντες εστιατορίου του νησιού.
Εκεί, έχοντας πανέμορφα, αφ’ υψηλού και ανεμπόδιστα φόντα από τη θάλασσα και το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού, ζήσαμε για ακόμη μια φορά μια γαστρονομική, μα συνάμα οινική εμπειρία που ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μας, σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς αξιολόγησης ενός εστιατορίου.
Μεγάλος πρωταγωνιστής ο πολυτάλαντος σεφ του εστιατορίου Dario Sutera, συμπαραστατούμενος από τη μεγάλη του ομάδα στην κουζίνα, οι οποίοι σήκωσαν τα μανίκια ψηλά και τίμησαν στο έπακρον την φιλοσοφία και την ταυτότητα του εστιατορίου. Εκλεπτυσμένη ιταλική γαστρονομία, βασισμένη στην παράδοση αλλά με σύγχρονη, δημιουργική, fine-dining αισθητική, μεσογειακά και τοπικά αγγίγματα και αριστεία στις πρώτες ύλες.
Ο σομελιέρ του εστιατορίου Marco και η ομάδα εξυπηρέτησης συμπλήρωσαν με τον πιο μαγικό τρόπο το παζλ της άρτιας γαστρο-οινικής μας εμπειρίας, δημιουργώντας συνδυασμούς που εισέπραξαν άφθονα εύγε, τόσο με τα εκλεκτά κρασιά της ενημερωμένης λίστας κρασιών, όσο και με τις ορθότατες θερμοκρασίες και τα ταιριαστά ποτήρια.
Η τριλογία από ψωμιά και κριτσίνια, μαζί με εξαίρετο ιταλικό ελαιόλαδο, κέρδισε τον ουρανίσκο από την πρώτη μπουκιά, όπως εντυπωσίασε και η αφρώδης Franciacorta Cuvée Prestige Brut, Ca’ del Bosco, Franciacorta DOCG, Lombardy που άνοιξε διάπλατα τους γευστικούς κάλυκες για να υποδεκτούν την τριλογία από τα καλωσορίσματα του σεφ Dario.
Μια πανδαισία από διακριτικά πικάντικες σαρδέλες, με γλυκόξινο κρεμμύδι πάνω σε τραγανό ψωμί ολικής αλέσεως, αλλά και τρυφερότατο ταρτάρ μοσχαριού μέσα σε φύλλο από αντίβ, γαρνιρισμένο με χαβιάρι Osietra.
Άριστα και για τα ισορροπημένα σε γεύσεις, φιλετάκια από ωμό λαβράκι, που απογειώθηκαν με γκρέιπφρουτ, σχοινόπρασο, τσίλι jalapeño και μαϊντανό.
Πανέτοιμοι για το antipasti μας και συγκεκριμένα για τα τραγανά σπαράγγια σχάρας, που συνάντησαν στο μπολ, αυγό ορτυκιού ποσέ, ραβέντι και παρμεζάνα, που παντρεύτηκε με το αιθέριο Greco di Tufo, Feudi di San Gregorio DOCG, Campania. Ένα σπιρτάτο λευκό κρασί από την ποικιλία Greco, που όπως υποδηλώνει και το όνομά του, είναι μια αρχαία ποικιλία αμπέλου, την οποία, όπως πιστεύεται, μετέφεραν στα παλιά χρόνια οι Έλληνες στη Νότια Ιταλία.
Χαιρόμαστε με την παρέα μας κυριολεκτικά κάθε στιγμή στην ονειρική, ολόδροση βεράντα που έσφυζε από ζωή, συγχαίρουμε ξανά και ξανά την γλυκόφωνη τραγουδίστρια της βραδιάς, αλλά και τον σεφ για τα σπιτικότατα Primi, φρέσκα ταλιολίνι με γαρίδες και φιστίκι Αιγίνης, που απογειώθηκαν με το σερβιρισμένο με το σύστημα Coravin, συνονθύλευμα Chardonnay και Grechetto από τον κορυφαίο οινοποιό Antinori. (Cervaro Della Sala, Antinori, Umbria IGT)
Καθαρά μαχαιροπίρουνα και ποτήρια και λέμε πολλά si στο Secondi, φιλέτο σφυρίδας με φράουλες, σαμπάνια και μπαλσάμικο, που πραγματικά μας έκανε να υποκλιθούμε μπροστά στην δεινή ικανότητα παρθενογένεσης του Giorgio Locatelli, ιδίως όταν αυτό συνάντησε το με αρώματα φράουλας Scalabrone, Tenuta Guado al Tasso, Bolgheri DOC, Tuscany (Cabernet Sauvignon, Merlot and Syrah)
Τελευταία πράξη το πιάτο που δεν ήθελα ποτέ να τελειώσει, το φιλέτο μικρόσωμου αρνιού σε κρούστα δημητριακών, με κρεμώδη πουρέ αρακά, μέντα και ποικιλία μανιταριών που παντρεύτηκε με ένα πολυαγαπημένο μου κρασί, σερβιρισμένο κι αυτό με το σύστημα Coravin, το θρυλικό Le Volte, Tenuta dell’ Ornellaia, Toscana IGT (Merlot, Cabernet Sauvignon and Sangiovese)
Είναι κάποιες νύχτες που δε θέλεις ποτέ να φτάσουν στο τέλος τους, μα το ίδιο ένιωσα όταν δοκίμασα την πρώτη μπουκιά από το τραγανό, επιδόρπιο κανόλι του Locatelli, γεμιστό με κρέμα ρικότα, συνδυασμένο με σπιτικό παγωτό πιστάτσιο, από αυτά που δύσκολα μοιράζεσαι με τον οποιοδήποτε.
Αναχωρούμε έχοντας στο στόμα την μοναδική επίγευση του γλυκόπιοτου, σικελιανού Donnafugata, Ben Rye, Passito di Pantelleria DOC, Sicily: Zibibbo, αλλά και την επίγευση μια ανεπανάληπτης ιταλικής οινογαστρονομικής εμπειρίας σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού.
Amara Hotel
Λεωφόρος Αμαθούντος 95, Άγιος Τύχωνας, 4533, Λεμεσός
25 442 222
REVIEW IN ENGLISH
Wine and gastronomic ecstasy at Locatelli: Where Italian cuisine reaches its most refined expression
The evening at Locatelli had it all. And “all” feels like an understatement. First of all, let me start with the visuals, the visual stimuli, and the unique setting that one encounters upon entering the luxurious Amara hotel, home to our restaurant, as well as one of the most exquisite embassies of high-level hospitality and dining on our island. Minimalism, greenery, water, futuristic artworks, mystical lighting, the blue of the sea and the sky all come together in a scene that cannot be captured in just one or two glances.
The images gain identity and orientation as soon as you set foot in Locatelli, the pure Italian restaurant of the Michelin-starred chef Giorgio Locatelli, who will immediately make you bow to the interior designers who created one of the most impressive dining halls on the island.
The emphasis on wine is evident, as the walls of the entrance are nothing but showcases of fine wines, while particular attention was given to the structure of the space, the aesthetically pleasing tables and chairs, and the tasteful lighting.
The main attraction of our evening was, of course, the airy, large terrace, which, if you find yourself there, you will see for yourself is one of the most stunning restaurant terraces on the island. There, with beautiful, elevated, and unobstructed views of the sea and the coastal front of Limassol, we once again experienced a culinary, yet also wine, experience that far exceeded our expectations in every aspect of evaluating a restaurant.
The main star was the multi-talented chef of the restaurant, Dario Sutera, supported by his large kitchen team, who rolled up their sleeves and honored the philosophy and identity of the restaurant to the fullest. Refined Italian gastronomy, based on tradition but with a modern, creative, fine-dining aesthetic, Mediterranean and local touches, and excellence in raw materials.
The restaurant’s sommelier Marco and the service team completed our flawless gastronomic and wine experience in the most magical way, creating combinations that earned abundant praise, both with the exquisite wines from the updated wine list and with the perfectly appropriate temperatures and matching glasses.
The trilogy of breads and grissini, along with excellent Italian olive oil, delighted the palate from the very first bite, as did the sparkling Franciacorta Cuvée Prestige Brut, Ca’ del Bosco, Franciacorta DOCG, Lombardy, which opened up the taste buds wide to welcome the trilogy of chef Dario’s appetizers.
A feast of subtly spicy sardines, with sweet and sour onion on crispy whole grain bread, as well as tender beef tartare wrapped in endive, garnished with Osietra caviar. A big bravo also went to the balanced flavors of the dish: fillets of raw sea bass, elevated with grapefruit, chives, jalapeño chili, and parsley.
Ready for our antipasti, specifically for the crispy grilled asparagus, which met in the bowl with poached quail egg, rhubarb, and Parmesan, paired with the ethereal Greco di Tufo, Feudi di San Gregorio DOCG, Campania. A lively white wine from the Greco variety, which, as its name suggests, is an ancient grape variety believed to have been brought to Southern Italy by the Greeks in ancient times.
We enjoy every moment with our company on the dreamy, lush terrace that buzzed with life, congratulating again and again the sweet-voiced singer of the evening, as well as the chef for the homemade Primi, fresh tagliolini with shrimp and Aegina pistachio, which was elevated with the served a la Coravin blend of Chardonnay and Grechetto from the top winemaker Antinori. (Cervaro Della Sala, Antinori, Umbria IGT)
Clean cutlery and glasses, and we say many “si” to the Secondi, seabass fillet with strawberries, champagne, and balsamic, which truly made us bow before the remarkable ability of Giorgio Locatelli, especially when it met with the strawberry aromas of Scalabrone, Tenuta Guado al Tasso, Bolgheri DOC, Tuscany (Cabernet Sauvignon, Merlot, and Syrah)
The final act was the dish I never wanted to end — the fillet of a small lamb in a cereal crust, with creamy pea purée, mint, and a variety of mushrooms, perfectly paired with one of my all-time favorite wines, also served using the Coravin system: the legendary Le Volte, Tenuta dell’ Ornellaia, Toscana IGT (Merlot, Cabernet Sauvignon, and Sangiovese)
There are some nights that you never want to end, but I felt the same way when I tried the first bite of Locatelli’s crispy cannoli, filled with ricotta cream, paired with homemade pistachio ice cream, one of those things that are hard to share with anyone.
We depart with the unique aftertaste of the sweet, Sicilian Donnafugata, Ben Rye, Passito di Pantelleria DOC, Sicily: Zibibbo, as well as the lingering taste of an unforgettable Italian wine and gastronomy experience in one of the best restaurants on the island.
Amara Hotel
95 Amathountos Avenue, Agios Tychonas, 4533, Limassol
25 442 222
Η ερώτηση “τι ξεχωριστό θέλετε να γευτούμε απόψε” βρίσκει αβίαστα απάντηση, κάθε φορά που βρίσκομαι στην Αγία Νάπα, το αγαπημένο, και του κοινού, εστιατόριο Nikkei στο πεντάστερο NissiBlu Beach Resort. Αν
Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μία σαφής στροφή προς το OFYR Grill, ένα είδος ψησταριάς που έχει τραβήξει τα βλέμματα επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψηστών παγκοσμίως. Αλλά
Η πλατφόρμα Numbeo, γνωστή για τις αναλυτικές αξιολογήσεις της σε θέματα ποιότητας ζωής και ασφάλειας, δημοσίευσε τη νέα της κατάταξη για το 2025: το Αμπού
Σήμα κατατεθέν ολάκερης της περιοχής, κρατά γερά τα ηνία στον χώρο της εστίασης από το 1979, αλλά και βάζει πολύ ψηλά τον γαστρονομικό πήχη με
Το πεντάστερο NissiBlu Beach Resort, συνεχίζει ακάθεκτο να γράφει χρυσές γαστρονομικές σελίδες στην Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου και όχι μόνο, φιλοξενώντας αυτή τη φορά, τον βραβευμένο