Ο ΘΟΚ παρουσιάζει αυτό το καλοκαίρι τις Φοίνισσες του Ευριπίδη

Με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται οι δοκιμές της καλοκαιρινής παραγωγής του ΘΟΚ Φοίνισσες του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα. Η προγραμματισμένη πρώτη παράσταση στη Λευκωσία θα δοθεί στις 10 Ιουλίου και ακολουθούν παραστάσεις στις 11, 12 και 13 Ιουλίου. Στη συνέχεια η παράσταση θα ταξιδεύσει στη Λεμεσό (19/7 & 20/7), στη Λάρνακα (27/7), στη Δερύνεια (31/7) και στην Πάφο, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Οι Φοίνισσες, έργο της όψιμης περιόδου του Ευριπίδη, γράφτηκαν πιθανώς μεταξύ 410 και 409 π.Χ. στα τελευταία ταραγμένα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου, λίγο μετά τη σύντομη αλλά τραυματική περίοδο του ολιγαρχικού πραξικοπήματος και της Αρχής των Τετρακοσίων. Ένα δράμα με πλούσια θεατρική πλοκή, που σκιαγραφεί την κληρονομιά του τραύματος του πολέμου από γενιά σε γενιά, ρίχνοντας φως στις έννοιες της συμφιλίωσης, της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ισότητας.

Η δράση του έργου τοποθετείται στην πολιορκημένη Θήβα. Οι επτά Αργείοι στρατηγοί ετοιμάζονται να επιτεθούν στην πόλη υπό τις οδηγίες του εξόριστου Πολυνείκη, ενώ ο αδελφός του, ο Ετεοκλής, έχει αναλάβει την υπεράσπισή της. Λίγο πριν ξεσπάσει η μάχη, η Ιοκάστη επιτυγχάνει ανακωχή και συνάντηση των δύο γιων της, με στόχο τη συμφιλίωση και την αποφυγή του πολέμου.

Όμως η κατάρα του πατέρα τους, του Οιδίποδα, τον οποίο οι δυο αδελφοί φυλάκισαν για να κρύψουν την ντροπή της αιμομιξίας, απειλεί να τους οδηγήσει σε αμοιβαία αδελφοκτονία. Στο καμίνι του πολέμου η νεαρή Αντιγόνη ενηλικιώνεται βίαια, ενώ ο μικρός γιος του Κρέοντα, ο Μενοικέας, γίνεται παράδειγμα αυταπάρνησης.

Στο έργο η εξουσία αλλάζει συνεχώς χέρια, αλλά οι ηγέτες της πόλης, τυφλωμένοι από τα πάθη τους, επαναλαμβάνουν τα λάθη του παρελθόντος. Η τραγική πτώση του οίκου των Λαβδακιδών παρουσιάζεται ακόμα πιο οικτρή καθώς αντιπαραβάλλεται με τις αναφορές του Xορού στο ένδοξο παρελθόν της πόλης.

Η πρωτοποριακή ευριπίδεια δραματουργία συμπυκνώνει σε ένα έργο όλες τις γνωστές πτυχές του Θηβαϊκού κύκλου, καθώς και αρκετές καινοτομίες. Τι θα γινόταν αν η αδελφοκτονία μπορούσε να αποφευχθεί, αν ο πόλεμος μπορούσε να σταματήσει, αν οι παρεμβάσεις της Ιοκάστης και της Αντιγόνης λύτρωναν τον οίκο από τα κακά της αδελφοκτονίας, του πολέμου, του μιάσματος και της ύβρεως;

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Νίκος Χουρμουζιάδης

Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Μαγδαλένα Ζήρα

Σκηνικά: Δημήτρης Αληθεινός

Κοστούμια: Έλενα Κατσούρη

Μουσική-Ηχοτοπία: Αντώνης Αντωνίου

Μουσική-Μουσική διδασκαλία χορικών: Γιάννης Κουτής

Χορογραφία-Κίνηση: Φώτης Νικολάου

Video art: Άρτεμις Ευλογημένου

Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς

Βοηθός σκηνοθέτριας: Μαρία Πισιήλη

Βοηθός ενδυματολόγου: Σωσάννα Τομάζου

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Προκόπης Αγαθοκλέους, Δημήτρης Αντωνίου, Αλεξία Αλέξη, Θανάσης Γεωργίου, Νίκη Δραγούμη, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Ανδρέας Κούτσουμπας, Σεμέλη Κυριαζή, Μαρίνα Μανδρή, Μαρία Μασώνου, Γιάννης Μίνως, Νεοκλής Νεοκλέους, Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου, Κύνθια Παυλίδου, Θέμις Ππόλου, Λουκάς Προκοπίου, Σπύρος Σταυρινίδης, Στέλα Φυρογένη, Άννη Χούρη, Μυρσίνη Χριστοδούλου

Παραστάσεις

Λευκωσία | Αμφιθέατρο Μακάριος Γ΄, Σχολής Τυφλών

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Περιοδεία

Λεμεσός | Αρχαίο Θέατρο Κουρίου*

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Πάφος | Αρχαίο Ωδείο Πάφου*

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Λάρνακα | Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024 (στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λάρνακας 2024)

Δερύνεια | Δημοτικό Αμφιθέατρο

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 21:00

*Τα Αρχαία Μνημεία χρησιμοποιούνται με άδεια του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Σάββατο 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

Φωτογραφία: ©Παύλος Βρυωνίδης

Τελευταία Νέα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Από σήμερα και για 4 μέρες, Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου, με ελεύθερη είσοδο

Η Πολιτιστική Επιτροπή του Δήμου Νότιας Λευκωσίας-Ιδαλίου διοργανώνει φεστιβάλ θερινού κινηματογράφου στο δημοτικό αμφιθέατρο. Τέσσερις ημέρες με τέσσερις οικογενειακές ταινίες  από την Δευτέρα 22 Ιουλίου