
O Nick Andrew μιλά με τη Chef de cuisine & Patissier, Εύη Ιωάννου Χιώτη, με την ευκαιρία της πρωτοβουλίας της να βάλει το νησί μας στον παγκόσμιο χάρτη του γαστρονομικού και όχι μόνο, Συνδέσμου Disciples Escoffier, ιδρύοντας το Disciples Escoffier Cyprus.
Εύη, πρώτα απ’ όλα συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία αυτή. Μίλησε μας λίγο για το τι είναι το Disciples Escoffier.
Η Disciples Escoffier International είναι μια Διεθνής Ένωση που ιδρύθηκε πριν 70 χρόνια με 30.000 μέλη σε όλο τον κόσμο. Σκοπός της είναι η μετάδοση και η εξέλιξη της εκλεκτής κουζίνας. Συμμετέχουν σ ’αυτή, εκτός από τους επαγγελματίες της Μαγειρικής τέχνης και της τραπεζοκομίας, οινοχόοι, οινοπαραγωγοί, παραγωγοί ποιοτικών προϊόντων, εκπαιδευτές, γευσιγνώστες, γαστρονόμοι και επαγγελματίες που έχουν ως κύρια δραστηριότητά τους τον χώρο της υψηλής γαστρονομίας και των τροφίμων.
Γεννημένος το 1846 ο σπουδαίος Σεφ Auguste Escoffier, ονομάστηκε ο πατέρας της Γαλλικής Κουζίνας, δημιουργικός, γενναιόδωρος και οραματιστής, σημάδεψε βαθιά το επάγγελμά του με μια εξαιρετική καριέρα, καθιέρωσε με τη βιβλιογραφία του τους κανόνες της μοντέρνας γαλλικής κουζίνας, από τη δομή της εξυπηρέτησης έως την ιεραρχία της κουζίνας. Kανόνες που εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι σήμερα σε όλες τις ξενοδοχειακές σχολές και επιχειρήσεις ανά τον κόσμο. Το έργο του The Culinary Guide το 1903, εξακολουθεί να θεωρείται ως η Βίβλος των μαγείρων. Καταλογίζεται σε αυτό η σύνταξη πολλών γαστρονομικών οδηγών όπου παρουσίασε τις συνταγές για μεγάλα δημοφιλή πιάτα, καθώς και πολλές δημιουργίες που έγιναν μεγάλα κλασικά πιάτα της γαλλικής γαστρονομίας.
Σήμερα το Disciples Escoffier International έχει περισσότερες από 50 αντιπροσωπείες κατανεμημένες σε 5 ηπείρους. Συγκεντρώνοντας σεφ από όλο τον κόσμο, επαγγελματίες στην κουζίνα και την τραπεζοκομία, ποιοτικούς παραγωγούς και γκουρμάντ, η ένωση έχει μεταδώσει τη φιλοσοφία και τις αρχές της υψηλής γαστρονομίας σε όλο τον κόσμο.
Σπουδαίοι, μεγάλοι σεφ και MOF’s, αφοσιωμένοι στη Γαλλική Κουζίνα, ηγήθηκαν και υποστήριξαν την Ένωση που προωθεί την καλή κουζίνα και τα προϊόντα, την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων και τη μετάδοση της ηθικής και βιώσιμης γαστρονομίας στις νεότερες γενιές.
Έχοντας ως κύριο σκοπό της μετάδοση της συμμετοχής και της γνώσης διατηρεί στενή σχέση με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του ξενοδοχειακού τομέα για τη μετάδοση των αξιών και των αρχών Escoffier στη νέα γενιά. Αξίες όπως ο πολιτισμός και η καινοτομία, η μετάδοση της γαστρονομικής επιστήμης και η αριστεία, η ισότητα, η γενναιοδωρία και οι ενότητα συνθέτουν αυτές τις αρχές.
Οι “Disciples Escoffier” αντιλαμβάνονται τη γαστρονομία στο διεθνές της επίπεδο και τιμούν τη διαφορετικότητα της, προωθούν τον οικουμενικό της χαρακτήρα όπως διαμορφώνεται από χώρα σε χώρα, την κουλτούρα, τη γνώση και τη συμμετοχή. Μέσω της γαστρονομίας οι χώρες προβάλλουν τον πολιτισμό τους και ενισχύουν τη συνεργασία και την επικοινωνία τους χρησιμοποιώντας την ως ένα επιτυχημένο διπλωματικό εργαλείο.
Ποιοι είναι οι βασικοί σκοποί της ίδρυσής του και με ποιες ενέργειες, εκδηλώσεις θα πραγματώνονται;
Στόχος του ανοίγματος μιας κυπριακής αντιπροσωπείας, είναι η προώθηση της οινογαστρονομικής κληρονομιάς και αριστείας της Κύπρου, τοποθετώντας την στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη, προσελκύοντας προβολή και αναγνώριση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της μεσογειακής κουζίνας της περιοχής μας. Συγκεκριμένα οι βασικοί σκοποί της Κυπριακής Αντιπροσωπείας είναι:
Η Disciples Escoffier διοργανώνει διάφορους γαστρονομικούς διαγωνισμούς, γευσιγνωσίες και εκδηλώσεις παγκοσμίως με σπουδαιότερο, τον παγκοσμίου φήμης διαγωνισμό για νέους “Jeunes Talents Escoffier”. Η Κύπρος μπορεί να συμμετάσχει σε αυτές τις εκδηλώσεις και να αναδείξει το γαστρονομικό της ταλέντο σε μια διεθνή πλατφόρμα. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της κυπριακής κουζίνας και στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τoν γαστρονομικό πολιτισμό της χώρας. Η Κυπριακή αντιπροσωπεία θα συμμετέχει φέτος με δύο νέους διαγωνιζόμενους στη κουζίνα και το σέρβις στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό που θα γίνει στο Λονδίνο τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Disciples Escoffier, φιλανθρωπία, μοίρασμα και αλληλεγγύη. Πώς συνδέονται μαζί;
Εξαιρετικά σημαντική είναι η φιλανθρωπική πτυχή των Disciples Escoffier μέσω της οποίας όπως πολύ σωστά αναφέρετε, συνδυάζεται το τρίπτυχο φιλανθρωπία, μοίρασμα και αλληλεγγύη μέσω της γαστρονομικής κληρονομιάς του μεγάλου σεφ Auguste Escoffier. Το Ιδρύμα Αύγουστου Εσκοφιέ συνεχίζει αυτή την ηθική προάγοντας την εκπαίδευση στην γαστρονομία και ενισχύοντας το “ήθος” της κοινότητας μεταξύ των συνδαιτημόνων. Τα Επικούρεια Δείπνα, εμπνευσμένα από τις αρχές του Εσκοφιέ, τονίζουν τη χαρά της συνεστίασης γύρω από ένα τραπέζι. Αυτές οι συγκεντρώσεις δημιουργούν μια ατμόσφαιρα συνύπαρξης, όπου οι συμμετέχοντες γιορτάζουν γεύσεις και παραδόσεις ενώ υποστηρίζουν τις γαστρονομικές τέχνες. Μαζί, αυτές οι πρωτοβουλίες όχι μόνο τιμούν τις διδασκαλίες του Εσκοφιέ, αλλά και προάγουν την πίστη ότι το φαγητό μπορεί να συνδέει τους ανθρώπους, να ενισχύει τη μάθηση και να χτίζει διαρκείς σχέσεις μέσα και έξω από τον κόσμο της γαστρονομίας. Τα “Επικούρεια Δείπνα” οργανώνονται μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο με σκοπό την φιλανθρωπική προσφορά.
Στην Κύπρο τα Δείπνα αυτά θα ονομάζονται “Από τον Επίκουρο στον Εσκοφιέ” με σκοπό την ανάδειξη της Μεσογειακής διατροφικής παράδοσης από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα και θα ενισχύονται κυπριακά φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Ποιο το όφελος πιστεύεις της καθόδου του Disciples Escoffier στο νησί μας και πώς μπορεί άμεσα να επωφεληθούν οι επαγγελματίες της εστίασης, οι γαστρονόμοι και όχι μόνο;
Το πιο ισχυρό επιχείρημα για την ίδρυση του σωματείου Disciples Escoffier στην Κύπρο είναι η παγκόσμια αναγνώριση.
Η συμμετοχή σε έναν διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό ανυψώνει την αξιοπιστία και το κύρος των τοπικών επαγγελματιών, διαφοροποιώντας τους σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή η συνεργασία προάγει ένα περιβάλλον αριστείας, επιτρέποντας στα μέλη να αποκτήσουν πρόσβαση σε πόρους, δίκτυα και ευκαιρίες που μπορεί να ενισχύσουν σημαντικά τις καριέρες τους και τη γαστρονομική σκηνή στην Κύπρο. Είναι ακόμη μια ευκαιρία που τοποθετεί την Κύπρο στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη, προσελκύοντας προσοχή και αναγνώριση.
Η ίδρυση της Disciples Escoffier στην Κύπρο αφορά τη δημιουργία μιας ζωντανής κοινότητας που περιλαμβάνει και εκτιμά ολόκληρο το φάσμα των επαγγελματιών της γαστρονομίας. Αυτή η δυναμική πολυμορφία θα παρέχει πολλαπλές ωφέλειες όχι μόνο ατομικά στα μέλη αλλά και θα ανυψώσει την Κύπρο ως γαστρονομικό προορισμό, προωθώντας την καινοτομία, τη συνεργασία και μια κοινή δέσμευση για αριστεία.
Τα μέλη του “Disciples Escoffier Cyprus”στηρίζουν την Κυπριακή Γαστρονομική Διπλωματία με σκοπό την προβολή και ανάπτυξη του Κυπριακού Διατροφικού Πολιτισμού σε διεθνές επίπεδο.
Συμμετέχουν στις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της μαγειρικής βιομηχανίας και των τοπικών προϊόντων, την διαιώνιση των μεγάλων παραδόσεων της Κυπριακής κουζίνας και στην οργάνωση εκδηλώσεων αντάξιων τους.
Γίνονται μέρος ενός από τα πιο διάσημα Διεθνή Ιδρύματα Γαστρονομίας μπαίνοντας σε ένα τεράστιο δίκτυο σε όλο τον κόσμο.
Ποιοι έχουν δικαίωμα να γίνουν μέλη και ποια είναι η διαδικασία;
Σεφ, επαγγελματίες της μαγειρικής τέχνης και της τραπεζοκομίας, οινοχόοι, οινοπαραγωγοί, παραγωγοί ποιοτικών προϊόντων, εκπαιδευτές, δημοσιογράφοι και επαγγελματίες που έχουν ως κύρια δραστηριότητα τους τον χώρο της υψηλής γαστρονομίας και των τροφίμων, γευσιγνώστες και γαστρονόμοι.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στην πιο κάτω διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και θα έλθουμε σε προσωπική επικοινωνία μαζί τους.
president.cyprus@disciplesescoffier.org
Η είδηση μαθεύτηκε γοργά. Ο Κυριάκος κι ο Χαράλαμπος, οι άρχοντες του μαγαζιού και της κουζίνας στο “Για σουβλάκι όπως παλιά” ξεκίνησαν να πυρώνουν τους
Δύο υπέροχοι και σπουδαίοι καλλιτέχνες με πορείες λαμπρές, δύο καλλιτέχνες που ταξίδεψαν σε όλες τις ηπείρους με τις φωνές τους, δύο διαφορετικές διαδρομές στα παράλληλα
Η νέα εδεσματολογική κάρτα του αναβαθμισμένης κουζίνας εστιατορίου Holy Cow στη Λάρνακα, είναι γεγονός. Πρωτοτυπία, γευστικές μίξεις πρωτοκλασάτων υλικών, χρώματα, διαφοροποίηση υφών, εντυπωσιακά στησίματα και
Αν είσαι λάτρης των μοναδικών γεύσεων, της δυνατής μουσικής και των θεαματικών shows, τότε ετοιμάσου για μια αξέχαστη εμπειρία στο Eatmoshere” Exhibition & Food Festival”
Ο Μιχάλης Βιολάρης, o Δημήτρης Μεσημέρης και η Ελένη Μαυρούδη, συναντιώνται μαζί στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας την Τετάρτη 28 Μαΐου. Μαζί τους σε φιλική συμμετοχή,