
Ένα μεγάλο μπαμπά και μάλιστα με ρούμι, θα φτιάξεις κι εσύ, άμα διαβάσεις καλά καλά τη συνταγή του βραβευμένου σεφ Σάββα Σάββα. Μια συνταγή αγαπησιάρικη, που εσύ και οι καλεσμένοι σου θα λατρέψετε από την πρώτη μπουκιά , είτε πρόκειται να την απολαύσετε μαζί με τον απογευματινό σας καφέ ή το τσάι σας, είτε ως επιδόρπιο μετά από ένα γεύμα.
Καλή σας επιτυχία!
Συνταγή για σιροπιαστό μπαμπά με ρούμι
Βαθμός Δυσκολίας: Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 40 λεπτά
Υλικά
5 αυγά
200 γρ ζάχαρη
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
250 γρ αλεύρι γ.ο.χ
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 σφηνάκι ρούμι
100 μλ σόδα (αεριούχο ποτό)
Για τη γέμιση
500 μλ φρέσκα κρέμα γάλακτος
150 γρ ζάχαρη άχνη
Κερασάκια για διακόσμηση
Για το σιρόπι
600 μλ νερό
400 γρ ζάχαρη
1 σφηνάκι ρούμι ή 1 σφηνάκι εκχύλισμα βανίλιας
Χυμός από μισό πορτοκάλι
Μέθοδος
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αέρα)
Για το σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά και τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.
Για την γέμιση:
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει σαντιγί. Τη βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει.
Για τον μπαμπά:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Στο μίξερ ζαχαροπλαστικής με σύρμα, προσθέτουμε μέσα τα αυγά, το ρούμι με τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα χτυπάμε για 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν καλά. Αφού περάσουν τα 5 λεπτά, αδειάζουμε το μείγμα αλευριού μέσα στο μείγμα αυγών, προσθέτουμε και τα 100μλ σόδα και ανακατεύουμε με μια μαρίζα απαλά για να μη χάσουν τον όγκο τους.
Βάζουμε το μείγμα σε λαδωμένη στρογγυλή φόρμα του κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40 λεπτά.
Αφού ψηθεί ο μπαμπάς, αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και τον ξεφορμάρουμε (για να μην κολλήσει στο ταψί όταν θα ρίξουμε το σιρόπι).
Ξαναβάζουμε στην στρογγυλή φόρμα του κέικ τον μπαμπά και ρίχνουμε το σιρόπι μέσα και σιροπιάζουμε. Αφήνουμε να τραβήξει όλο το σιρόπι και μετά αναποδογυρίζουμε σε μια στρογγυλή πιατέλα.
Για το στήσιμο:
Βάζουμε την σαντιγί σε σακούλα κορνέ, κόβουμε τον μπαμπά γύρω γύρω και γεμίζουμε με σαντιγί. Γαρνίρουμε προαιρετικά με γλυκά κερασάκια και σερβίρουμε.
Τέτοια δικαιολογία, δεν την έχουμε ξανακούσει, αλλά εγώ θα το κάνω θέμα μεγάλο. Πήγαμε τα κορίτσια από τη δουλειά, μετά από πολύ καιρό για φαγητό
Η Κύπρος δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο. Το θρυλικό μπαλέτο Zorba the Greek, σε χορογραφία του Lorca Massine, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη και με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάζεται για πρώτη
Το ότι τα πάντα κρίνονται στις λεπτομέρειες, δεν το λέω μόνο εγώ. Το λένε όλοι που αποζητούν το εκλεκτό, το φίνο, το καλόγουστο και το
Η σύνδεση της ελληνικής πρωτεύουσας με τη Δυτική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών γίνεται πραγματικότητα με την προσθήκη ενός νέου απευθείας δρομολογίου από τη Norse Atlantic
Με μεγάλη χαρά αναμένουμε την άφιξη του διακεκριμένου σεφ Kazuyuki Tanaka, ο οποίος έχει τιμηθεί με 2 αστέρια Michelin, για ένα μοναδικό γαστρονομικό διήμερο στο