
Ήταν ένας στόχος που ποθούσε εδώ και χρόνια. Ένας στόχος που δεν χαρίζεται, αλλά κατακτιέται με πειθαρχία, αφοσίωση και αδιάκοπη μελέτη. Ο Σωτήρης Νεοφυτίδης κατάφερε να γίνει ο πρώτος Κύπριος που αποκτά τον διεθνώς αναγνωρισμένο τίτλο Master Sommelier, έναν από τους δύο κορυφαίους τίτλους στον κόσμο του κρασιού με αυτόν του MW.
Μια διάκριση που έρχεται ως επιστέγασμα χρόνων σκληρής δουλειάς, εντατικής προετοιμασίας και αγώνα. Ο τίτλος Master Sommelier απονέμεται από το Court of Master Sommeliers και είναι το ανώτατο επίπεδο επαγγελματικής πιστοποίησης στον χώρο του κρασιού και πιο συγκεκριμένα στην οινοχοΐα – μια κατάκτηση εξαιρετικά σπάνια, καθώς μόνο λίγες εκατοντάδες άνθρωποι παγκοσμίως την έχουν επιτύχει.
Σε μια αποκλειστική του συνέντευξη, ο Σωτήρης μιλά για την εμπειρία, τις θυσίες και τις προοπτικές που ανοίγονται μετά από αυτή την ιστορική επιτυχία.
Σωτήρη τα θερμά μας συγχαρητήρια για αυτή σου την κατάκτηση που κάνει πραγματικά όλη την Κύπρο υπερήφανη. Πότε και πού έγινε η εξέταση που σε ανέδειξε Master Sommelier; Ποιος ήταν ο διοργανωτής και τι ακριβώς σημαίνει αυτός ο τίτλος;
Η εξέταση έγινε στην Βιέννη της Αυστρίας από τις 21 μέχρι τις 22 Ιουνίου. Ο χώρος διεξαγωγής της εξέτασης ήταν στο Grand Hotel Wien. Υπεύθυνος για την εξέταση από την ημέρα ίδρυσης του είναι το Court of Master Sommeliers.
Το Master Sommelier είναι ο ανώτατος τίτλος που μπορεί να αποκτήσει κάποιος στο κομμάτι της οινοχοΐας. Ένας Master Sommelier έχει δείξει μέσα από τις εξετάσεις που περνά ότι γνωρίζει παραγωγούς, αμπελώνες, χρονιές, διάφορα κλίματα περιοχών κλπ. σε αρκετό βάθος ώστε να κατανοήσει την περιοχή και χώρα που διαβάζει, αλλά όλα αυτά επί 10 φορές σε δυσκολία από τα αρχικά στάδια εξετάσεων ενός Certified Sommelier.
Ποια είναι η διαδικασία για να φτάσει κάποιος σε αυτό το επίπεδο; Πόσος χρόνος και τι είδους προετοιμασία χρειάζονται και πόση μελέτη και προσωπική αφοσίωση χρειάζεται κάποιος για να προετοιμαστεί γι’ αυτόν τον στόχο;
Καταρχήν η εξέταση ως γνωστό έχει τρία στάδια που και στα τρία αυτά στάδια όλες οι ερωτήσεις και διαδικασίες γίνονται μόνο προφορικά και όχι γραπτά.
Ο χρόνος μελέτης που απαιτείται είναι ένα κτίσιμο μέσα από τα χρόνια της γνώσης ξεκινώντας από το Introductory και καταλήγοντας στο Master. Προσωπικά διαβάζω για 8 χρόνια για να πετύχω αυτή την πιστοποίηση.
Χρειάζονται αρκετές ώρες μελέτης και πάρα πολλές θυσίες. Ακόμη κάτι σημαντικό είναι το πώς κάποιος θα διαχειριστεί ένα αρνητικό αποτέλεσμα και πως θα ανταπεξέλθει.
Ποιο είναι το επίπεδο δυσκολίας της εξέτασης;
Το επίπεδο δυσκολίας είναι αρκετά υψηλό αφού αυτή η εξέταση θεωρείται μια από τις πιο δύσκολες εξετάσεις γενικά στον κόσμο με ποσοστό επιτυχίας με μέσο όρο 3% -5% κάθε χρόνο.
Πώς νιώθεις που είσαι ο πρώτος Κύπριος Master Sommelier, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι και η Ελλάδα έχει μόνο έναν;
Νιώθω περηφάνια και ηρεμία επιτέλους για το ότι απέδειξα στο COMS (Court of Master Sommeliers) ότι έχω τις γνώσεις και τις δεξιότητες ώστε να θεωρούμαι ένας από τους 291 Master Sommeliers στον κόσμο στα 48 χρόνια λειτουργίας του, αλλά και για το ότι επιτέλους η Κύπρος μπήκε στον χάρτη της Παγκόσμιας Οινοχοΐας στο πιο υψηλό επίπεδο.
Τι σημαίνει αυτή η διάκριση για την καριέρα σου και τι προοπτικές ανοίγονται μετά από μια τέτοια επιτυχία;
Δεν θα αλλάξει κάτι με αυτό που ήδη κάνω, συνεχίζω να είμαι μέντορας στους οινοχόους που θέλουν να προχωρήσουν μέσα από το COMS.
Οι προοπτικές είναι πολλές, όπως η συνεργασία που έχω ξεκινήσει με το First Growth Wine School με τον Γιάννη Καρακάση MW, θέλοντας να αναπτύξουμε μαζί το κρασί στην Κύπρο και να ανεβάσουμε το οινικό επίπεδο του νησιού.
Η ερώτηση “τι ξεχωριστό θέλετε να γευτούμε απόψε” βρίσκει αβίαστα απάντηση, κάθε φορά που βρίσκομαι στην Αγία Νάπα, το αγαπημένο, και του κοινού, εστιατόριο Nikkei στο πεντάστερο NissiBlu Beach Resort. Αν
Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μία σαφής στροφή προς το OFYR Grill, ένα είδος ψησταριάς που έχει τραβήξει τα βλέμματα επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψηστών παγκοσμίως. Αλλά
Η πλατφόρμα Numbeo, γνωστή για τις αναλυτικές αξιολογήσεις της σε θέματα ποιότητας ζωής και ασφάλειας, δημοσίευσε τη νέα της κατάταξη για το 2025: το Αμπού
Σήμα κατατεθέν ολάκερης της περιοχής, κρατά γερά τα ηνία στον χώρο της εστίασης από το 1979, αλλά και βάζει πολύ ψηλά τον γαστρονομικό πήχη με
Το πεντάστερο NissiBlu Beach Resort, συνεχίζει ακάθεκτο να γράφει χρυσές γαστρονομικές σελίδες στην Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου και όχι μόνο, φιλοξενώντας αυτή τη φορά, τον βραβευμένο