Ταβέρνα Πλάκα. Ένας μεζές με όνομα και ιστορία

Στην ταβέρνα Πλάκα, στις γραφικές με Γ κεφαλαίο, γειτονιές της  Έγκωμης, η παραδοσιακή κουζίνα και ο κυπριακός μεζές, έχουν τη δικιά τους ιστορία. Μια ιστορία, όμοια και απαράλλαχτη με αυτή του μαγαζιού που ξαναγράφεται σήμερα, έχοντας κι άλλους πρωταγωνιστές στις κουζίνες και στη σάλα, που δεν είναι άλλοι από τη νέα γενιά του αείμνηστου Γιώργου Φραγκεσκίδη που πρωτάνοιξε τις πύλες της ιστορικής ταβέρνας στα 1966.

Εμείς, σταθεροί πελάτες της, δώσαμε και πάλι το παρόν μας, πετυχαίνοντας ένα από τα τραπέζια δίπλα από την φορτωμένη με κούτσουρα, ξυλόσομπα της ταβέρνας και με κόκκινο, ελληνικό κρασί στα ποτήρια μας, ξεκινάμε το γευστικό μας ταξίδι, που ήτανε κι αυτή τη φορά λουκούλλειο και συναρπαστικό.

Μπορεί ένα απλό κουλούρι να σε συγκινήσει και να σε ταξιδέψει χωροχρονικά; Και βέβαια αυτό είναι εφικτό γιατί το κουλούρι στην Πλάκα δεν είναι σαν τα άλλα. Είναι προζυμένιο, καστανόχρωμο, με αρώματα χωριού και δάγκωμα που παραπέμπει σε προσεγμένο ζύμωμα και πολλή αγάπη. Ένα κουλούρι που έγινε μαγική μπουκιά με με τη φρεσκοκομμένη σαλάτα του μαγαζιού, το ταχίνι που όλοι μας λατρέψαμε, τα σκορδάτα signature λαχανικά, το τζατζίκι που χάθηκε στο λεπτό, αλλά και τις τσακιστές τους ελιές.

Πλάκα πλάκα, τα κεφτεδάκια της Πλάκας δεν παίζονται με τίποτα, όπως δεν παίζεται το χαλούμι και το λουκάνικο σχάρας, αλλά και το μανιτάρι που παρέμεινε τραγανό και σφριγηλό.

Τα παπούτσια του χορού, να πεις, να φορέσουν όλοι σου οι ακόλουθοι, γιατί κάθε Παρασκευή και Σάββατο, η Πλάκα σε ταξιδεύει μουσικά σ΄ Αθήνα, Θεσσαλονίκη και ακόμη παραπέρα, μεριά, με καλοφωνάρηδες και ανεβαστικούς μουσικούς, που κάνουν τις στιγμές σου ομορφότερες και πιο ευτυχισμένες.

Κάνε μια παύση μόνο, σαν φτάσει το θρυλικό γιουβέτσι, τα καλοτηγανισμένα κολοκυθάκια με αυγά και εσό έτοιμος για τα κρασάτα μανιτάρια στο τηγάνι με κόλιανδρο και φυσικά τα αγαπημένα όλων, παπουτσάκια με μελιτζάνα και κιμά, αλλά και το βοδινό συκωτάκι που είναι σκέτη λατρεία.

Ναι καλά θα κάνεις να κρατήσεις λίγο χώρο, γιατί οι άρχοντες της σχάρας έχουν για εσένα χοιρινή σούβλα που θα τη δεις να στριφογυρίζει έξω στην αυλή, θεσπέσια χοιρινά και από κοτόπουλο, σουβλάκια και μυρωδάτες σεφταλιές που θα θες και δεύτερη μερίδα.

Οι μουσικάντηδες θα σε περιμένουν και για δεύτερη γύρα χορού, μα πριν φύγεις θα σε αναμένουν στο τραπέζι, άφθονα, κομμένα φρούτα εποχής και κάτι στρουμπουλά, σαν σφαίρες, μπουρέκια αναρής, που το σιροπάκι τους θα  γλυκάνει εσένα κι όλη σου τη φαμίλια, ακόμη περισσότερο. 

Πλατεία Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’  6 -8, Έγκωμη

22 352898

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο Δήμος Λάρνακας τιμήθηκε με το βραβείο «Πράσινη Πόλη της Κύπρου» στο πλαίσιο των Παγκύπριων Βραβείων «Πράσινες Πόλεις και Πράσινες Κοινότητες της Κύπρου» για το 2024.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, η Λάρνακα διακρίθηκε για το έργο «Δημιουργία των πιο πράσινων παραλιών στην Κύπρο (Βορόκληνης)» στην κατηγορία «Πράσινες Περιοχές – Αστική