Γιορτάρες μέρες είναι και ως φυσικό θα υποδεχθείς κόσμο στο σπίτι, θα πας σε εστιατόρια και ταβερνούλες, για να το γιορτάσεις με καλό φαγητό και απαραίτητα με καλό κρασί. Εμείς, ήδη το έχουμε ψάξει το θέμα και σε ταξιδεύουμε από Κύπρο μέχρι Χιλή και Ισπανία, αλλά και από Γαλλία μέχρι Ελλάδα και Αργεντινή. Απόλαυσέ τα με σύνεση και γιόρτασε κάθε σου στιγμή.
Andica Sauvignon Blanc Reserva, Miguel Torres, Chile (Organic Wine)
Με τον φτερωτό Πήγασο στην ετικέτα του υποκίτρινου και με πρασινωπές ανταύγειες Sauvignon Blanc του Miguel Torres, πετάμε για Χιλή και συγκεκριμένα στην κοιλάδα Curico. Εκεί όπου παράγονται σταφύλια 100% οργανικά, παρμένα από τους αμπελώνες της βόρειας Παταγονίας, που ακολούθως θα δώσουν στη φιάλη ένα κρασί αρωματικό, φρέσκο, εξωτικό και αποπλανητικό, για να γίνει ένα με μια σαλάτα με γαρίδες και εσπεριδοειδή, ένα λεμονάτο σεβίτσε από μινέρι, καλαμαράκι στο τηγάνι γαρνιρισμένο με φρέσκο κόλιανδρο, αλλά και με ένα πλατό με ωμά οστρακοειδή. Η αρωματική του ταυτότητα είναι τέτοια, που σου επιτρέπει ακόμη να το προσφέρεις και σαν προδόρπιο. Σέρβιρέ το στους 10 βαθμούς κελσίου και θα το απολαύσεις στο μάξιμουμ.
Yiaskouris Xynisteri
Η γηγενής, κυπριακή ποικιλία απογειώνεται στην Πάχνα Λεμεσού, στους ιδιόκτητους αμπελώνες που σκαρφαλώνουν τα 750 μέτρα, δίνοντας ένα κρασί ευκολόπιοτο, που δικαιολογημένα έχει αγαπηθεί τόσο πολύ. Πρασινοκίτρινο στο μάτι, με νότες από ανανά, μπανάνα, νεχταρίνι και πρασινόμηλο, αποτελεί το έτερον ήμισυ για τους λατρεμένους σου ψαρομεζέδες στο αγαπημένο σου ταβερνάκι, για ζυμαρικά με αχνιστά μύδια και διακριτικό άνηθο, αλλά και τα πηγαίνει φίνα με κοτόπουλο σχάρας ή λεμονάτα ορτύκια ή φραγκόκοτα, ανακατεμένα στο τηγάνι με σπαστές πατατούλες. Ρίξε καλά τη θερμοκρασία του και πιες το μεταξύ 8 και 10 βαθμών κελσίου.
Tetramythos, Malagousia nature, Πελοπόννησος (Βιολογικός οίνος)
Υποδέξου μεγαλοπρεπώς στο ποτήρι σου μια βιολογική Μαλαγουζιά, που η σκούφια της κρατά από την περιοχή του Άνω Διακοπτού, στην ορεινή Αιγιάλεια Πελοποννήσου, σε ένα υψόμετρο 715 μέτρων. Εκεί πάνω στα ψηλά, αργιλοχαλικώδη εδάφη, τα αμπέλια χαίρονται καθημερινά τη θαλασσινή, δροσερή αύρα του Κορινθιακού κόλπου, αλλά και ευλογούνται από την αγάπη των αμπελουργών και οινοποιών τους, που θέλουν τη δική τους Μαλαγουζιά, να είναι βιολογική, με χαμηλά θειώδη και να εμφιαλώνεται αφιλτράριστη, χωρίς ιδιαίτερη κατεργασία. Στο στόμα και στη μύτη αναδεικνύονται από ορυκτά, μέχρι γιασεμί και περγαμόντο, για να την πιεις στους 10 βαθμούς κελσίου ως απεριτίφ ή μαζί με μια πίτα στον ξυλόφουρνο με ξινομυζήθρα, πράσα και άνηθο, αλλά και με σαλάτα με μανούρι σχάρας, με κοτόπουλο σουβλάκι με περασμένα λαχανικά, μα και με λινγκουίνι με ελαφριά σάλτσα βασιλικού.
Pazo das Bruxas, Albarino, Spain
Οίνος υψηλών απαιτήσεων, μοναδικός και εκλεπτυσμένος, θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο, όντας στο οινογαστρονομικό τραπέζι, παρέα με εκλεκτικούς συνδαιτυμόνες. Με καταγωγή κορυφαία, από την Γαλικία (Rias Baixas) στη βορειοδυτική Ισπανία, δεσμεύεται κάθε χρόνο να μεσουρανήσει στη φιάλη, αλλά και στο ποτήρι σου με το κιτρινο-σταχύ του χρώμα, τα λουλουδάτα του αρώματα, τις εντάσεις από ακακία, μέλι και καλοψημένο ανανά. Albarino και θαλασσινά, ένα και το αυτό, γι’ αυτό κλείσε το μάτι σε λίγο χταπόδι Γαλικίας ψημένο στη σχάρα, σε στρείδια ραντισμένα απλά με λεμόνι, σε ένα ασπρόβλαχο σχάρας με λαχανικά ατμού ή μια απλή, καθημερινή σαλάτα με κατσικίσιο τυρί. Ένα μοναδικό κρασί, με ταυτότητα, χαρακτήρα και επίγευση, που στο εγγυώμαι θα το θυμάσαι για καιρό πολύ.
Pinot Noir, Joseph Faiveley, Bourgogne
Pinot Noir, όνομα και πράμα από ένα μυθικό οινικό οίκο, που καλά κρατεί εδώ και 200 χρόνια. Ένα καθαρόαιμο, εκ Βουργουνδίας, βελούδινο κρασί από τους ιστορικούς αμπελώνες της περιοχής του Nuits-Saint-Georges, που χαίρει μερικής παλαίωσης για 12 με 14 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, για να αποδώσει τη μαγεία του terroir που κρύβει μέσα της κάθε γουλιά του. Άφθονα κόκκινα φρούτα στη μύτη, εξαίρετη δομή, ταννίνες στρογγυλές, τα ιδιαίτερά του χαρακτηριστικά που θα τα κάνουν τον ιδανικό εταίρο για ένα πλατεράκι με τυρί μπρι και ματσένγκο, την αγαπημένη μου σαλάτα με παντζάρι και κατσικίσιο τυρί, αλλά και με μια λεπτόφυλλη πίτσα με ψιλοπικάντικο πεπερόνι. Τώρα που είναι και Χριστούγεννα, μην το ψάχνεις. Φούρνισε μια γαλοπούλα, φτιάξε με τα υγρά της ένα gravy με σπαστά πιπέρια και απόλαυσε το μαζί με όσους αγαπάς.
Malbec, Terrazas de los Andes Reserva, Mendoza, Argentina
Εκεί ψηλά στην οροσειρά των Άνδεων, εκεί που η γη συναντά τον ουρανό και οι αμπελώνες των 1000 μέχρι 1500 μέτρων δροσίζονται μέρα και νύχτα από το βουνίσιο αγέρι, φτιάχνουνε ένα μοναδικό Malbec, όσο και η υψηλή καταγωγή του. Κάθε φιάλη μέσα της κρύβει θησαυρούς από αμπελώνες 8 διαφορετικών υψομέτρων, δίνοντας έτσι ένα αποτέλεσμα μοναδικό, βαθυκόκκινο, με διακριτικό ξύλο, που δε θες πραγματικά να τελειώσει ποτέ η φιάλη. Στη μύτη και στο στόμα θα αρπάξεις με την πρώτη, ένα μπουκέτο από βουνίσια βότανα, μεστωμένες φράουλες και δαμάσκηνα, μούρα και λίγη σοκολάτα, τα ιδανικά στοιχεία για να το παντρέψεις με ένα βοδινό φιλέτο ψημένο απάνω σε σχάρα με πραγματικά ξύλα, αλλά και με ψητό αρνί ή με χοιρινό σουβλάκι, αρτυσμένο με βότανα του βουνού και του κάμπου. Ο ιδανικότερος οίνος και για τα λατρεμένα όλων ζυμαρικά με σάλτσα από ώριμες ντομάτες, ενώ αν είσαι χορτοφάγος με τα όλα σου, φούρνισε σε ένα ταψί άφθονες μελιτζάνες, πιπεριές, μανιτάρια και κολοκύθα και άρτυσέ τα με μαντζουράνα, φασκόμηλο και δεντρολίβανο.
Αποκλειστικοί διανομείς: Othon Ghalanos Group
Tηλέφωνο: 25888000
E-mail: OGG@Ghalanos.cy
Facebook: Ghalanos Distributors Ltd
Instagram: ghalanos_distributors
Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν δραματικά, ακόμη και σε χώρες που τα κλιματιστικά είχαν μέχρι πρότινος, ρύθμιση μόνο για ζεστό αέρα. Από την άλλη ο υπερτουρισμός είναι
Το 2025 έχει ανακηρυχθεί παγκοσμίως Έτος Johann Strauss. 200 χρόνια από τη γέννηση του πιο φημισμένου μουσικού της γνωστής δυναστείας Strauss της Βιέννης. Οι συνθέσεις
Ετοιμαστείτε να απολαύσετε ένα «Ημερολόγιο» τραγουδιών από τον Χρήστο Θηβαίο στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού. Για την παράστασή του, ο Χρήστος Θηβαίος σημειώνει: “Τόσα χρόνια
Ετοιμαστείτε για μια αξέχαστη βραδιά, καθώς οι MAD MOZART φέρνουν το δυναμικό τους ορχηστρικό sympho show στο Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού, στις 4 Μαρτίου. Με έναν
Acane. Ο “θεός” της ζύμωσης και του κρασιού για τους Ίνκας, μα και η επωνυμία που λάμπει εδώ και λίγες μέρες πάνω από την είσοδο