7+1 κρασιά για να τα πιεις στο ποτήρι, μαζί με αυτούς που αγαπάς

Η παρέα των οινολατρών μαζεύτηκε ολάκερη στο μεγάλο τραπέζι, τα σημειωματάρια και τα στιλό για τις ιδανικές θερμοκρασίες σερβιρίσματος και τα πιθανά γαστρονομικά παντρέματα, μοιράστηκαν σε όλους και η γευσιγνωσία οίνου και φαγητού ξεκίνησε. Στην παρουσιάζουμε αυτούσια για να την έχεις κι εσύ στα οινικά πρακτικά σου κι άμα θες, δοκίμασέ τα κι εσύ και στείλε μας τα comments σου στο… email του Fine & Dine

Veuve Clicquot Brut – Champagne

Ό,τι και να σου πω για αυτό, τον ιστορικό, εμβληματικό καμπανίτη θα είναι λίγο. Απλά σημείωσε ότι έχει μια απίστευτη φινέτσα στο στόμα, το Pinot Noir που κυριαρχεί, δίνει δομή και όγκο, ενώ η κάθε βελούδινη γουλιά του, πλημμυρίζει το στόμα με φρεσκάδα και αρωματικές νότες από νεκταρίνι, μήλο, εσπεριδοειδή και θύμησες από βούτυρο, λες και πέρασε από δίπλα σου ένα γαλλικό κρουασάν. Ευκολόπιοτη, με φυσαλίδες ευγενείς και όμορφες, θα ταιριάξει με τα σούσι που παρήγγειλες με την παρέα, τα περουβιανά σου σεβίτσε, τις σαλάτες με σασίμι που έχουν παντρευτεί με εσπεριδοειδή, αλλά και με φρούτα στη νιότη τους ή και λαχανικά. Την λατρέψαμε, ιδανικά παγωμένη στους 8 με 10 βαθμούς κελσίου με udon noodles με γαρίδες και σάλτσα σόγιας, αλλά και με ένα πληθωρικό burger με παλαιωμένο τυρί τσένταρ, μανιτάρια και ψωμί μπριος.  

Zonin Soave Classico

Ευκολόπιοτο, ήπιο αρωματικά, με νότες από γαρδένια, ακακία και ξινόμηλο στη μύτη σου, θα μπει κι αυτό το καλοκαίρι στο ποτήρι σου για να απογειώσει, χωρίς να σκοτώσει, πληθώρα από τα εδέσματα που ήδη έχεις στο σπίτι ή βρίσκονται στον κατάλογο φαγητών του εστιατορίου που έχεις επιλέξει. Με βενετσιάνικη καταγωγή από την περιοχή του Soave, συγκαταλέγεται στη λίστα κρασιών που τα πάνε υπέροχα στο στόμα με ζυμαρικά, ριζότο και νιόκι, που παντρεύονται στην κατσαρόλα με θαλασσινά και ιταλογενείς σάλτσες, ενώ μας εξέπληξε ομαδικώς στο brunch tasting, όταν το συνδυάσαμε με Eggs Benedict σε βάση από ζυμωτό ψωμί και κρεμώδες τυρί.

Chardonnay Joseph Faiveley

Θες Βουργουνδία; Το Chardonnay από το Domaine Faiveley στην περιοχή του Nuits-Saint-Georges, τιμά την πλούσια οινική ιστορία του οινοποιείου, από το 1825, με ένα βελούδινο, με κιτρινοπράσινες ανταύγειες κρασί, που θα το λατρέψεις αμέσως. H μερική του παλαίωση σε βαρέλι, το κάνει ευκολοσυνδύαστο στο τραπέζι, είτε αυτό ξεκινά με μια δροσερή σαλάτα με ημίσκληρο τυρί, με μια ποιοτική fontina, ενώ με τα ψαρικά θα γίνει το έτερόν τους ήμισυ. Δοκίμασέ το δροσερό στους 10 βαθμούς κελσίου, με φουρνιστό μπακαλιάρο, μια κρύα τερίνα θαλασσινών, αλλά και με σχαροψημένο στήθος κοτόπουλου, αγγιγμένο με ανάλαφρη, κρεμώδη σος.

Chablis Domaine Billaud Simon

Ένα κλασικό, με κάθε όμορφη σημασία της λέξης, Chablis από το κορυφαίο, 210 ετών Domaine Billaud Simon, που θα ερωτευτείς με το που θα εισπράξεις από τη μύτη, τα λεπτεπίλεπτά του αρώματα. Ιδιαίτερος ο σεβασμός των οινοποιών, τόσο στην προσεχτική συγκομιδή του τσαμπιού, στην επιλογή των ρωγών και στην ελεγχόμενη συμπίεσή τους, για να συλλεχθεί ένας ποιοτικός μούστος που θα αποθηκευτεί για ένα με δυο χρόνια σε ανοξείδωτα βαρέλια. Μαγείρεψε, για να το τιμήσεις δεόντως, σολομό ή τόνο με σάλτσα εσπεριδοειδών, φτιάξε ένα τρίπατο πύργο με μύδια, γαρίδες και οστρακοειδή, έχοντας στο πλάι mignonette sauce ή Go Greek με κοτόπουλο σουβλάκι με λαχανικά.

Ezousa Eros Maratheftiko

Ο ίδιος ο “έρωτας” θα μπει στο ποτήρι σου, με ένα χρώμα τριανταφυλλένιο, φωτεινό και ζωντανό, που οσφραίνοντάς το, θα περπατήσεις ανέμελα μέσα από φυτείες από τριανταφυλλιές. Ένα μπουκέτο αρωμάτων επίσης θα αναδυθεί μόλις το ρίξεις στο ποτήρι σου, στο οποίο κυριαρχεί η φράουλα, το κεράσι, με την τελευταία μας δοκιμή να μας ωθεί να γράψουμε στο μπλοκάκι μας και τα σμέουρα. Ωραίο σώμα, σπιρτάτο στο στόμα και με οξύτητα που ξεχωρίζει, το πρώτο, από Μαραθεύτικο, ροζέ κρασί του νησιού, υπόσχεται να σε βγάλει ασπροπρόσωπο όταν θα το προτείνεις στους φίλους σου, για να συνοδεύσουν τα καλοκαιρινά μεζεδάκια σε μια κυπριακή ταβέρνα, τη σαλάτα με γαρίδες, τα ζυμαρικά με ελαφρά ψημένη ντομάτα ή το κοτόπουλο σχάρας με λαχανικά. Άφησέ το στη σαμπανιέρα καθ’ όλη τη διάρκεια που το απολαμβάνεις, φροντίζοντας να σερβίρεται στο ποτήρι σου γύρω στους 8 βαθμούς κελσίου.

Villa Antinori Red

Σκέψου τώρα να έχεις στο ίδιο ποτήρι Syrah και Merlot, όμορφα συνδυασμένα με Cabernet, Sangiovese και Petit Verdot, σε τέλειες αναλογίες το καθένα, έτσι ώστε πίνοντάς το, συνειρμικά να έρχεται στο μυαλό σου το βελούδο. Ναι, αυτό ακριβώς συμβαίνει με το πληθωρικό Rosso, του εμβληματικού, ιδρυθέντος το 1928 από τον Marchese Niccolò Antinori, οινικού οίκου Villa Antinori, το οποίο αποτελεί ένα από τα τιμιότερα κρασιά της αγοράς, αλλά συνάμα και μια σταθερή αξία. Το βαθυκόκκινό του χρώμα, τα αρώματα των μεστωμένων κοκκινοκέρασων, των blackberries, των μαρμελάδων από κόκκινα φρούτα και η ευγενής βανίλια, θα αναγνωριστούν εύκολα από τη μύτη, ακόμη και των νεοεισερχόμενων στον οινο – γευσιγνωστικό κόσμο. Έχεις στο τραπέζι ή στο μενού του εστιατορίου ψητά κρεατικά, πάπια με σος από κόκκινα μούρα, αρνάκι στον φούρνο με δεντρολίβανο, ζυμαρικά με ραγού μόσχου και σάλτσα ντομάτας; Ναι επίλεξέ το και απόλαυσε αυτό το απίστευτα value for money Τοσκανικό κρασί, στους 15 βαθμούς κελσίου.

 

Yiaskouris MataroAgiorgitiko

Εκεί στα 650 μέτρα, στην κοινότητα της Πάχνας Λεμεσού, δυο ποικιλίες που αγαπάμε πολύ, το Mataro και το Αγιωργίτικο, συναντιούνται στην ίδια φιάλη, δημιουργώντας ένα blend, που έχει κερδίσει με την πρώτη, άφθονους, φανατικούς εραστές. Δρόσισέ το στους 13 με 14 βαθμούς κελσίου και φρόντισε να διατηρηθεί αυτή η θερμοκρασία στη σαμπανιέρα σου, απολαμβάνοντάς το με ποικιλία κρεατικών σχάρας, σουβλάκι με ντοματούλα περασμένη στο ξυλάκι, κριθαρότο με ντοματάκι Σαντορίνης και λίγο ημίσκληρο τυρί, πίτσα με πεπερόνι, αλλά και με βοδινά φιλετάκια με black bean sauce, με το τελευταίο πάντρεμα, να ήταν για εμάς, μια μεγάλη, ευχάριστη έκπληξη.  

Prunotto Moscato DAsti

Γλυκό όσο πρέπει, χωρίς να επιβάλλεται στο στόμα με τη γλυκάδα του, με ευγενείς, ανάλαφρες φυσαλίδες, το Prunotto Moscato D’Asti, θα σε κάνει περήφανο σαν το προτείνεις ως προδόρπιο, αλλά και ως επιδόρπιο. Ένα Μοσχάτο που θα γεμίσει το στόμα με ένα πραγματικά μεγάλο μπουκέτο αρωμάτων, με εμάς να έχουμε καταγράψει μια λίστα που πραγματικά ξεφεύγει κατά πολύ από τις συνήθεις μας καταγραφές. Πράσινο μήλο, lychees, αχλάδι, ροδάκινο, νότες από φρέσκο φασκόμηλο, αλλά και εξωτικός ανανάς, γίνονται ένα στη μύτη και στο στόμα με αρώματα από μπριός και elderflower. Με όλα αυτά τα δεδομένα, καταλαβαίνεις ότι αποτελεί ένα πολυσυλλεκτικό και ευκολοσυνδύαστο οίνο χαμηλής αλκοόλης, που εμάς μας βγήκε υπέροχα στο πιάτο μαζί με ζεστή μηλόπιτα, a la Brazilian ανανά στα κάρβουνα, αλλά περισσότερο μας εντυπωσίασε με την ανάλαφρη tart tatin που φτιάξαμε ειδικά για να το απολαύσουμε. Σημείωσέ  με bold χαρακτήρες στο σημειωματάριό σου, στο κεφάλαιο “θερμοκρασία σερβιρίσματός”, ότι θα το απολαύσεις καλύτερα, μεταξύ 6 και 7 βαθμών κελσίου.

Αποκλειστικοί διανομείς: Othon Ghalanos Group

Tηλέφωνο: 25888000

E-mail: OGG@Ghalanos.cy

Facebook: Ghalanos Distributors Ltd

Instagram: ghalanos_distributors

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts