
Σαφώς και δε μιλάμε για ένα τυχαίο μαγαζί. Το απέδειξε από τις πρώτες κιόλας μέρες, ανοίγοντας πριν λίγους, μόνο, μήνες τις βαριές του πόρτες για να υποδεχθεί τους λάτρεις της Latin American κουζίνας, “χαϊδεμένης” με τα fusion πινέλα του βραβευμένου σεφ Δημήτρη Χαϊδεμένου. Μεγάλη ατραξιόν και προσθήκη, η μεγάλη γκάμα από βοδινές κοπές που δεν κρύβονται, αλλά προβάλλονται στην είσοδο του ντιζαϊνάτου εστιατορίου, ακριβώς απέναντι από τις αργεντίνικες σχάρες με πραγματικά ξυλοκάρβουνα, που θα ψήσουν στον βαθμό που εσύ επιθυμείς τα εκλεκτά κρεατικά που θα επιλέξει και η δικιά σου παρέα. Παραδίπλα, το station της κρύας κουζίνας και των ωμών, φρεσκότατων θαλασσινών, αλλά και το εντυπωσιακό, μακρόστενο bar, που και σε αυτή μας την επίσκεψη, αποτέλεσε και έδρα εστίασης, για πολλούς λάτρεις του bar atmosphere.
Οι συντηρητές κρασιών, η walk in κάβα, αλλά και η εξαίρετη με κάθε σημασία της λέξης, οινική λίστα που θα φτάσει κοντά σου σε tablet, είναι από μόνα τους λόγος για να επισκεφτείς το Acane. Ένα εστιατόριο που έχει να παινεύεται για την ύπαρξη σε αυτό, πολλών “κρασοπατέρων” και επώνυμων, βραβευμένων οινοχόων, αρχής γενομένης από τον συνιδιοκτήτη Γιώργο Ζαχάρογλου, τον βασικό εμπνευστή της λίστας, Σωτήρη Νεοφυτίδη και τον αρτιότατο σε γνώσεις και δεξιοτεχνία, Adrian Andronache, οι οποίοι έχοντας στο πλευρό τους ακόμη ένα junior sommelier, αναγάγουν την οινική απόλαυση σε ιεροτελεστία.
Κάτι που δεν αργήσαμε να το πιστοποιήσουμε και στη δεύτερη, αυτή μας επίσκεψη στο κατάμεστο απ’ άκρη σ’ άκρη εστιατόριο, εκκινώντας, με συνοδοιπόρο μας τον Adrian, με αφρίζουσα και απίστευτα value for money, Piper-Heidsieck Brut Champagne, αλλά και αφράτα flat bread ψωμάκια με βούτυρο, αγγιγμένο με miso και τσίλι, και πάστα ελιάς με καραμέλα.
Το ολόφρεσκο μπαρμπούνι σεβίτσε συνταιριάχτηκε με το κορυφαίο Tsiakkas, Exelixis 2023, προετοιμάζοντάς μας για τις ελαφρώς πικάντικες, αργεντίνικες γαρίδες τιραντίτο και τα πλημμυρισμένα από ουμάμι, beef steak tacos με σαλάτα πίκο ντε γκάλο, αλλά και για το μοναδικό beef tataki, βαλμένο πάνω σε τηγανιτό sushi rice a la nigiri, νιφάδες σκόρδου και σάλτσα πόνζου.
Με τη μέθοδο σερβιρίσματος Coravin απολαμβάνουμε όλα τα ταιριαστά κρασιά που επελέγησαν από την ομάδα των οινοχόων, ταξιδεύοντας σε αυτό το στάδιο στον Παλαιό οινικό κόσμο, αλλά και στα τοπικά αμπελοτόπια, απολαμβάνοντας εκλεκτούς οίνους (Egon Müller, Scharzhof Riesling / Viña Tondonia, Reserva, 2012 / Vlassides Oroman 2021) σε άριστες θερμοκρασίες, αλλά και σε διαφορετικά λεπτόχειλα ποτήρια, εξειδικευμένα για τον κάθε τύπο κρασιού, ποικιλία, παλαίωση και όχι μόνο.
Απολαμβάνουμε κάθε στιγμή το vibe του χώρου, τον κόσμο, που παρόλη τη ψυχρούλα, κατέλαβε κι όλα τα τραπέζια της καλυμμένης βεράντας, αλλά έχουμε να πούμε και τα καλύτερα για τις μουσικές επιλογές, που δημιουργούσαν μια ατμόσφαιρα μοναδική και ταξιδιάρικη.
Αξιοθαύμαστη η ποιότητα και η δυναμική παλαίωσης στη φιάλη του τρίλιτρου Cheval des Andes 3L, 2012 που μέθυσε όλες τις αισθήσεις, ειδικά όταν συναντήθηκε στο στόμα με το αριστοτεχνικά ψημένο στην αργεντίνικη σχάρα, USDA Prime sirloin steak, συνοδευόμενο από τηγανιτή κασάβα (yuka) με κρούστα μυρωδικών και al dente, σοταρισμένα μπροκολίνι. Ένα υπέροχο σε αρώματα κρέας, που θωρακίστηκε όσο πρέπει, κρατώντας την καρδιά του υγρή και ζουμερή, για να γίνει ένα στον ουρανίσκο με το βελούδινο αργεντίνικο, δομημένο από Malbec, Cabernet Sauvignon και Petit Verdot, οίνο.
Η Κουμανδαρία ΚΕΟ St John, 1984 και η ομόλογή της, Evangelou Commandaria 2018, μάς έκαναν να νιώσουμε ακόμη πιο περήφανοι για το γλυκόπιοτο, διεθνούς αναγνωρισιμότητητας και ευρείας αποδοχής, γλυκόπιοτο ποτό της Κύπρου μας, το οποίο η ομάδα των οινοχόων το ταίριαξε με τον αγαπημένο μας, γλυκοαλχημιστικό πειρασμό Dulce de leche. Ύστατο χαίρε, από την ομάδα του bar με το άκρως δροσιστικό Cypriot Chilcano cocktail, που μίλησε στο στόμα σαν συνάντησε το φουτουριστικό, lemon pie του πολυτάλαντου σεφ Δημήτρη Χαϊδεμένου και της ομάδας του.
Μια από τις καλύτερες οινογαστρονομικές αφίξεις των τελευταίων χρόνων, που δικαιολογημένα έχει κερδίσει μονοκοπανιά την αγάπη των φανατικών, πλέον του θαμώνων. Ένα εστιατόριο που σαφώς και σου το συνιστώ, μα για να είσαι σίγουρος ότι θα πετύχεις ένα από τα πολυπόθητά του τραπέζια, σήκωσε το ακουστικό για κράτηση όσο πιο έγκαιρά μπορείς.
Λεωφόρος Αμαθούντος 198, Παρεκκλησιά,
4533, Λεμεσός
25 353536
Η είδηση μαθεύτηκε γοργά. Ο Κυριάκος κι ο Χαράλαμπος, οι άρχοντες του μαγαζιού και της κουζίνας στο “Για σουβλάκι όπως παλιά” ξεκίνησαν να πυρώνουν τους
Δύο υπέροχοι και σπουδαίοι καλλιτέχνες με πορείες λαμπρές, δύο καλλιτέχνες που ταξίδεψαν σε όλες τις ηπείρους με τις φωνές τους, δύο διαφορετικές διαδρομές στα παράλληλα
Η νέα εδεσματολογική κάρτα του αναβαθμισμένης κουζίνας εστιατορίου Holy Cow στη Λάρνακα, είναι γεγονός. Πρωτοτυπία, γευστικές μίξεις πρωτοκλασάτων υλικών, χρώματα, διαφοροποίηση υφών, εντυπωσιακά στησίματα και
Αν είσαι λάτρης των μοναδικών γεύσεων, της δυνατής μουσικής και των θεαματικών shows, τότε ετοιμάσου για μια αξέχαστη εμπειρία στο Eatmoshere” Exhibition & Food Festival”
Ο Μιχάλης Βιολάρης, o Δημήτρης Μεσημέρης και η Ελένη Μαυρούδη, συναντιώνται μαζί στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας την Τετάρτη 28 Μαΐου. Μαζί τους σε φιλική συμμετοχή,