Amyth of Nicosia. Υψηλών προδιαγραφών γαστρονομική εμπειρία που σου τη συνιστώ ανεπιφύλακτα

Η αλήθεια είναι ότι το περιμέναμε εδώ και καιρό. Από τότε που ο διεθνής, πλέον, Όμιλος Thanos Hotels & Resorts, ανακοίνωσε την πρόθεση ανακαίνισης μιας εντυπωσιακής έπαυλης του 1900, που λειτουργούσε παλαιότερα ως κολλέγιο, στην εντός των τειχών, Παλιά Λευκωσία, πλησίον της Αρχιεπισκοπής και του Αρχοντικού Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου.

Στόχος, η δημιουργία ενός boutique, ξενοδοχειακού καταλύματος, μόλις 10 δωματίων και σουιτών, αλλά κι ενός εστιατορίου με αυλή, που από τη μια θα γινόταν ένα με τον όλο ιστορικό πυρήνα της πόλης, αλλά από την άλλη θα ανέβαζε με την όλη απαστράπτουσα αισθητική του παρουσία, το status της περιοχής.

Με το που θα φτάσεις εκεί, θα αντιληφθείς κι ο ίδιος ότι όχι μόνο αναβαθμίστηκε, με κάθε σημασία της λέξης η περιοχή, μα κι ολάκερη η πρωτεύουσα, εφόσον έχουμε πλέον να μιλάμε για ένα ξενοδοχειακό και εστιατορικό διαμάντι, που πραγματικά αξίζει ολονών τα συγχαρητήριά μας, αποτελώντας συνάμα, τρανό παράδειγμα προς μίμηση.

Η εντυπωσιακή πρόσοψη, οι ζωγραφιές στην οροφή, τα αυθεντικά δάπεδα και η επιβλητική σκάλα της εισόδου του συγκλονιστικού αρχοντικού, αναμφίβολα θα κερδίσουν αμέσως και το δικό σου, φωτογραφικό ενδιαφέρον. Τα καλύτερα έπονται καθώς το ευγενέστατο, λευκοντυμένο με πανέμορφες στολές, προσωπικό, θα σε οδηγήσει εντός του συγκλονιστικού, ψηλοτάβανου εστιατορίου, του οποίου κυριολεκτικά η κάθε του γωνιά έχει επιμεληθεί με αισθητική μαεστρία και λεπτότητα. 

Οι μπορντο-κόκκινες βελούδινες καρέκλες και καναπέδες, που έρχονται σε αντίθεση με τους μαύρους χρωματισμούς και τα λευκά, με μαύρες ανταύγειες, μαρμάρινα τραπέζια,  το ντιζαϊνάτο τζάκι ανάμεσα σε πανύψηλες ραφιέρες διακοσμημένες με εντυπωσιακά πήλινα γλυπτά και η walk in οινοκάβα, είναι σκηνικά που πραγματικά δεν έχουμε ξαναδεί να παντρεύονται τόσο όμορφα μαζί. Όσο για την εικόνα της λευκοβαμμένης, περίφρακτης αυλής όνειρο, με το γιασεμί, την ελιά και τις φωτεινές αντανακλάσεις του νερού που ρέει στην στενόμακρη λίμνη, τα λόγια ακούγονται πολύ φτωχά για να την περιγράψουν.

Τα γαστρονομικά δεδομένα είναι ακόμη πιο ενδιαφέροντα, γιατί φέρουν την υπογραφή του πολυβραβευμένου executive chef της Thanos Hotels & Resorts, David Goodridge, ο οποίος συμπαραστατούμενος από τον σεφ του ξενοδοχείου, Andrew Michael Smith, προσφέρουν σε όλους τους λάτρεις της εκλεκτής, refined Μεσογειακής κουζίνας, μια πολυποίκιλη εδεσματολογική πρόταση, βασισμένη στην αριστεία των πρώτων υλών, στη φρεσκάδα, την εποχικότητα και τις βιολογικές καλλιέργειες.

Η κάρτα ημέρας που πήραμε στα χέρια μας, αλλά κι αυτή του βασικού μενού του εστιατορίου, χαροποιεί άπαντες τους διατροφικούς τύπους ισόποσα και τίμια, προτείνοντας από πιασάρικα bites και ορεκτικά, μέχρι κυρίως πιάτα με βάση το κρέας, τα θαλασσινά, τα ριζότο και τα λαχανικά.

Με ένα ισορροπημένο Whiskey Sour, αλλά και με by the glass κυπριακούς και ελληνικούς λευκούς και ροζέ οίνους, στο τραπέζι μας, υποδεχόμαστε  τα πρώτα δώρα από την κουζίνα, το ψωμί με ενεργό άνθρακα και το ομόλογό του, το λευκό προζυμένιο, συνοδευόμενα από αρωματικά βούτυρα και ελαιόλαδο.

Μπουκιά και συχώριο τα bites του σεφ, με πρώτα και καλύτερα τα τραγανά chicken thigh poppers και τα εξαρτησιογόνα bon bons γαρίδας, τα οποία προλόγισαν την άφιξη της ιδιαίτερα ινσταγκραμικής σαλάτας με μαριναρισμένες ντομάτες, καπνιστή μελιτζάνα, μπουράτα αρωματισμένη με λεμόνι και θραύσματα ελιάς.

Η ντομάτα στο προσκήνιο και στη Vegan σαλάτα ημέρας, δομημένη απλά και όμορφα με πολυχρωματική πανδαισία από ποιοτικές heirloom ντομάτες, αβοκάντο και blend από φρέσκα βότανα.

Η φρεσκάδα της θάλασσας εκπροσωπήθηκε με το ωμό, φιλεταρισμένο άγριο μεσογειακό λαυράκι, που μαριναρίστηκε σε χυμούς από εσπεριδοειδή και γαρνιρίστηκε ιδανικά με αβοκάντο, πιπεριές σχάρας και χαβιάρι Oscietra.

Αλλαγή πιάτων από τα ευγενέστατα παιδιά του εστιατορίου, λατρεμένος Malbec οίνος να ρέει στα κρασοπότηρά μας και ανασηκώνουμε ξανά τα κινητά μας τηλέφωνα για να αποθανατίσουμε το θεϊκό, με αψεγάδιαστη παρουσίαση και γαλλική φινέτσα, πιάτο με πρωταγωνιστή το σιγοψημένο ιρλανδέζικο φιλετάκι αρνιού, που συνοδεύεται στο ιδιαίτερα γαστρονομικό πιάτο με τραγανή κροκέτα με κιμά από την ωμοπλάτη του αρνιού, εποχιακά λαχανικά, μαύρο σκόρδο και ένα βελούδινο, αρνίσιο ζωμό με πυκνό άρωμα, που σαφώς και θα αποτελούσε μάθημα σε ένα masterclass.

Beef Wellington, σίγουρα έχεις ξαναδοκιμάσει, μα Lobster Wellington, κλεισμένο σε puff pastry, που ακολούθως θα αναπαυθεί τεμαχισμένος πάνω σε λιγκουίνι με αστακό, σπιτικό μπισκ και τρούφα, δύσκολα συναντά κανείς σε μενού εστιατορίου.

Το πάθος του chef David και της ομάδας του για τη ζαχαροπλαστική ήταν και είναι εμφανέστατη από την πρώτη ματιά, μα ιδίως από την πρώτη μπουκιά, γι΄αυτό άδραξε την ευκαιρία να πεις το πρώτο ηχηρό “ναι”, στο μπαλανσαρισμένο σε υφές και σάκχαρα, μα πλούσιο σε διακριτικά αρώματα cheese cake λευκής σοκολάτας με ζελέ από καφέ εσπρέσο, που βροντοφωνάζει Κύπρο, όντας προικισμένο με παλαιωμένη σε βαρέλι, ζιβανία. Το δεύτερο “ναι” οφείλεις να το πεις στην υπέροχη τάρτα με αλεύρι αμυγδάλου, που απάνω της θα στρωθούν εποχιακά φουρνιστά φρούτα, με όλα να κερδίζουν δροσιά και επιπλέον υγρασία, συνοδευόμενα με χειροποίητο, ποιοτικό παγωτό βανίλια.

Εύγε, μπράβο, well done και keep going like this, όλα όσα ευχηθήκαμε στην ομάδα εξυπηρέτησης και στον σεφ που πέρασε από όλα τα τραπέζια για να εισπράξει εντυπώσεις μα και άλλα τόσα εύγε στους ανθρώπους του Όμιλου Thanos Hotels & Resorts, που παρέδωσαν στην πρωτεύουσα ένα έργο διαμάντι, που τιμά με περηφάνια την εκλεκτή φιλοξενία και εστίαση στο νησί μας.  

Πατριάρχου Γρηγορίου 29, 1016 Λευκωσία

22888400

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Holy cow. Με ανανεωμένη κάρτα γαστροδημιουργιών που θα πάθεις με αυτές εθισμό

Η νέα εδεσματολογική κάρτα του αναβαθμισμένης κουζίνας εστιατορίου Holy Cow στη Λάρνακα, είναι γεγονός. Πρωτοτυπία, γευστικές μίξεις πρωτοκλασάτων υλικών, χρώματα, διαφοροποίηση υφών, εντυπωσιακά στησίματα και