Άμα ανέβεις στον έβδομο, τότε αμέσως θα καταλάβεις τι πάει να πει Balza. Απλά, για εσένα, που πέρυσι, όταν πρωτοάνοιξε, δεν πέτυχες τραπέζι, σε ενημερώνω ότι είναι ένα μαγικό, καλοκαιρινό rooftop bar, που με το που θα πατήσεις το πόδι σου σε αυτό, θα πεις κι εσύ “ μωρέ κοίτα τι φτιάξανε οι άνθρωποι στην πρωτεύουσά μας”.
Κι όταν λέμε πρωτεύουσα, εννοούμε στο απόλυτό της κέντρο, ακριβώς απάνω από την Πλατεία Ελευθερίας, που όπως αντιλαμβάνεσαι, τα φόντα που απολαμβάνεις από εκεί πάνω ψηλά, είναι μοναδικά. Ένα αφ’ υψηλού, όμορφο ψηφιδωτό, με συντελεστές την παλιά Λευκωσία και αυτή του σήμερα, μα φυσικά και τον πανέμορφο χώρο που έχουν δημιουργήσει οι έχοντες το γενικό πρόσταγμα του exterior design της μεγάλης διαστάσεων ταράτσας.
Τρία στον αριθμό bar για να μπορούν να εξυπηρετούν ταχύτατα τους λάτρεις των signature και όχι μόνο cocktails, λευκόχρωμα καναπεδάκια, μαρμάρινα τραπέζια, τροπικά φυτά και στο κέντρο όλων αυτών, το κουβούκλειο του ζωηρού DJ.
Το καλό που σου θέλω, είναι να πάρεις εγκαίρως ένα τηλέφωνο για κράτηση τραπεζιού ή μιας θέσης στο bar και με το που θα το πράξεις, κάνε μαζί με την παρέα σου, το δικό σου γαστρονομικό παιχνίδι. Η λίστα φαγητού, φέρει την υπογραφή του γνωστού σεφ Άγγελου Μπακόπουλου και με lead chef τον Δημήτρη Ζουζούνη, παρουσιάζουν ένα μενού με έντονο ελληνικό και διεθνή χαρακτήρα, προσαρμοσμένα στο σήμερα, με δημιουργικά τουίστ, fusion στοιχεία, αποδομήσεις και επαναδομήσεις πιάτων.
Η κάρτα σε προκαλεί να μοιραστείς με την παρέα σου, τα πιατάκια της αρεσκείας σας, αλλά και σου δίνει το αβαντάζ να επιλέξεις το ορεκτικό ή το κυρίως, ατομικό σου πιάτο. Εμείς, ως αθεράπευτοι εραστές της ποικιλίας γεύσεων και εμπειριών, ψηφίσαμε το sharing, εκκινώντας με ζεστό προζυμένιο ψωμί, που η κρούστα του ακόμη αντηχεί στα αυτιά μου, αλλά και βελούδινο τζατζίκι με κοκκινογούλια, νοτισμένο με άφθονο τουίστ.
Must have και το εννοώ, η σαλατοδημιουργία με αγκινάρες σχάρας, πατάτες κονφί, τόνο και παρμεζάνα, αλλά ακόμη πιο θεϊκή και η ομόλογή της, με μαρινάτες φακές μπελούγκα, καπνιστό ταραμά, αχνιστό λαυράκι και μάνγκο, με το τελευταίο να κάνει τη δροσερή τσαχπινιά στο στόμα.
Ο DJ, ένα με τον κόσμο που είχε πραγματικά πλημμυρίσει κάθε γωνιά του Balza, τα κοκτέιλς να μην προλαβαίνουν να καθίσουν πάνω στην μπάρα κι εμείς λέμε “ναι” στο αρτιότατο λαυράκι σεβίτσε με σχαροψημένο γλυκοκαλαμπόκι και ευγενές γάλα του τίγρη, τσιμπολογώντας συνάμα ταρτάρ γαρίδας με γκρέιπφρουτ, αλλά και καρπάτσιο ξιφία με πορτοκάλι.
Αλλαγή πιάτων και πάμε για ξιφία στα κάρβουνα πάνω σε στρώμα από τραγανά μπροκολίνι, αλλά και με σιγοψημένα, βοδινά short ribs, με εντάσεις από καπνιστό γλάσο ανανά. Η λίστα επιδορπίων, θα αγγίξει και τα δικά σου γούστα, μα τη signature δημιουργία με κρέμα από ταχίνι, σοκολάτα Namelaka, αλμυρούτσικο παγωτό καραμέλας και τραγανά φύλλα σφολιάτας, αλλα και την εξίσου δημιουργική, λεμονόταρτα με σορμπέ βασιλικού, μην τα αγνοήσεις με τίποτα.
Ευαγόρου 2, Λευκωσία, 1097
22 253 232
Ο σεφ Νικόλας Κωνσταντίνου μάς δίνει τα φώτα του για να φτιάξουμε το άπαιχτό του βοδινό κατσαρόλας, που ψήνεται μέσα σε κόκκινο κρασί, αρωματικά μπαχάρια
Από εκεί που ερχόταν κάποιος στην πρωτεύουσά μας και οι επιλογές ξενοδοχειακής διαμονής μετριούνταν στα δάκτυλα του ενός χεριού, πάμε κατά τα φαινόμενα στην αντίπερα
Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Σαραγόσα, Παμπλόνα, Σαν Σεμπαστιάν και Μπιλμπάο, κάποιοι από τους γαστρονομικούς σταθμούς της ομάδας της Fine&Dine, η οποία κατέγραψε ξανά ορισμένες από τις τάσεις
Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν δραματικά, ακόμη και σε χώρες που τα κλιματιστικά είχαν μέχρι πρότινος, ρύθμιση μόνο για ζεστό αέρα. Από την άλλη ο υπερτουρισμός είναι
Το 2025 έχει ανακηρυχθεί παγκοσμίως Έτος Johann Strauss. 200 χρόνια από τη γέννηση του πιο φημισμένου μουσικού της γνωστής δυναστείας Strauss της Βιέννης. Οι συνθέσεις