Basiliko. Γαστρονομική περιδιάβαση σε ένα από τα πιο θρυλικά εστιατόρια του νησιού (Anassa Hotel)

Article in Greek and English

Είναι κάποια εστιατόρια, που και μόνο η αναμονή της επικείμενης επίσκεψής σου, σου προκαλεί ένα αίσθημα ευφορίας και ενθουσιασμού. Κι αυτό, τις πλείστες φορές αιτιολογείται πολύ απλά. Η επίγευση που σου άφησε φεύγοντας από αυτό, την ή τις προηγούμενες φορές, ήταν τόσο έντονη, ανείπωτη και συγκλονιστική, που ανακαλώντας την, σε ωθεί να την αναζητήσεις ξανά.

Το πολλάκις βραβευμένο Basiliko, είναι ένα εξ αυτών. Τελεία και παύλα. Ο πολυφωτογραφημένος του χώρος, αποτελεί αναμφίβολα την επιτομή της εκλεπτυσμένης απλότητας και αρχοντιάς, συντελεσμένης με τη δύναμη του λευκού και της υποκίτρινης πέτρας του τόπου, τις αψιδωτές οροφές και της περίκλειστης, διακριτικά φωτισμένης αυλής, που ο ήχος του νερού από τα σιντριβάνια ακόμη αντηχεί όμορφα στα αυτιά μου.

Ο executive chef David Goodridge και η ομάδα του, υπογράφουν με σεβασμό στην αριστεία των πρώτων υλών, την πολυσυλλεκτική κάρτα του εστιατορίου, η οποία τιμά την gourmet ασιατική κουζίνα, δομημένη με άφθονες νότες γαστρονομικής αυθεντίας, αλλά και δημιουργικότητας. Το ντυμένο με κολλαριστό τραπεζομάντιλο, τραπέζι μας, δίπλα από το σιντριβάνι, ήταν από μόνο του μια εικόνα ανείπωτης ομορφιάς, έμελε να ομορφύνει αμέσως με το amuse bouche της κουζίνας, που δεν ήταν άλλο από το έγχρωμο prawn cracker με κοιλιά τόνου και ιαπωνική ομελέτα.

Με ένα ποτήρι ροζέ σαμπάνιας ανά χείρας, μελετάμε τον καλοστημένο κατάλογο του εστιατορίου και με τη βοήθεια του προσωπικού, που πραγματικά με κάθε του κίνηση, έδινε μαθήματα επαγγελματισμού και διακριτικής φιλοξενίας, φτιάχνουμε ένα γευσιγνωστικό μενού, με όλα τα πιάτα να μπαίνουν στο κέντρο του τραπεζιού. Τα επίσης, σταλμένα από την κουζίνα ως amuse bouche, σπιτικά papadoms, prawn crackers και κριτσίνια με μελάνι σουπιάς,  μαζί με κρέμα από μπιζέλι και μια ιδέα από wasabi, ανέβασαν κι άλλο τον πήχη των γαστρονομικών μας προσδοκιών, οι οποίες πολύ σύντομα επιβεβαιώθηκαν στο έπακρον.

Καλή αρχή με signature sashimi βιώσιμης αλιείας Bluefin τόνο, με χαβιάρι Oscietra και άγριο ιαπωνικό hamachi, καπελωμένο με αυγοτάραχο αρκτοσαλβελίνου και ονειρικό στο στόμα sudachi lime ponzu. Άριστα και για τους by the glass οινικούς συνδυασμούς, που επιμελήθηκαν τα ευγενέστατα παιδιά της εξυπηρέτησης, μα περισσότερα άριστα για τα εμβληματικά sushi rolls που επιλέξαμε, με κορυφαίους γευστικούς και αισθητικούς συντελεστές, το άριστα ψημένο ρύζι, τον κάβουρα Αλάσκας, την γλυκοφάγωτη σικελιανή γαρίδα, αλλά και το τρυφερό βοδινό wagyu, αγγιγμένα με φύλλο χρυσού, foie gras και χαβιάρι.

Η φεγγαρόλουστη βραδιά, στο πλέον ρομαντικό εστιατόριο του νησιού, συνεχίστηκε ακόμη πιο δημιουργικά με χειροποίητα gyoza αστακού και με κορυφαίο βοδινό Kagoshima, γαρνιρισμένα με φιλέτα μαύρης τρούφας, καπνιστό BBQ sauce, κόκκινο τσίλι και ginger. Αν το Foie gras, αποτελεί για εσένα must have επιλογή, σε ενημερώνω ότι η confit έκδοσή του στο Basiliko, είναι μια από τις καλύτερες και πιο ισορροπημένες που έχω δοκιμάσει, ιδίως όταν το συκώτι πάπιας συνευρέθηκε στο στόμα με γλασαρισμένο χέλι.

Ό,τι και να σου γράψω για τον μαύρο μπακαλιάρο με miso yaki, που συνοδέψαμε με το εμβληματικό ρύζι Takiikomi Gohan με μανιτάρια shitake, ιαπωνική ομελέτα και μαριναρισμένο, βιώσιμης αλιείας, σολομό, θα είναι πραγματικά πολύ λίγο. Ένας συνδυασμός, απλά, ονειρικός και ισορροπημένος, που μας προετοίμασε για την τελευταία πράξη, αυτή με πρωταγωνιστή, το τρυφερό, σαν συκώτι, ιαπωνικό βοδινό Kagoshima Α5, που μας έκανε ξανά να στείλουμε τα εύσημά μας σε όλη την κουζίνα.

Μέγα αμάρτημα να φύγεις από το Basiliko, χωρίς να μοιραστείς έστω κι ένα από τα μπαλανσαρισμένα σε σάκχαρα γλυκά του. Το δίλημμα ποιο από όλα να δοκιμάσουμε, μας έφερε τελικά, ενώπιον δυο στον αριθμό, εδώδιμων έργων τέχνης. Τη δημιουργία με υφές και παραλλαγές από yuzu και το signature με κάθε σημασία της λέξης Coco “loco”, με σοκολάτα Valhrona, καρύδα, lime και ρούμι, που αν αποφασίσει ποτέ ο David να το αποσύρει από το μενού, θέλω να ξέρει ότι θα με στενοχωρήσει πολύ.

Μια εμπειρία μοναδική που αξίζει ακόμη και να ταξιδέψεις για να τη ζήσεις, όπως όλους αυτούς τους επισκέπτες στο νησί μας, αλλά και τους ντόπιους connoisseurs, που το πράττουν ανελλιπώς κάθε χρόνο από τα γεννοφάσκια του εστιατορίου μέχρι και σήμερα.

Anassa Hotel
Αλέκου Μιχαηλίδη 40, Νέο Χωριό, Πάφος, 8852

26 888000

(ARTICLE IN ENGLISH)

Basiliko: A Gastronomic Journey at one of the island’s most legendary restaurants (Anassa Hotel)

There are some restaurants where just the anticipation of your upcoming visit fills you with a sense of euphoria and excitement. Most of the time, this feeling is easily explained: the aftertaste it left on your palate during previous visits was so intense, indescribable, and overwhelming that recalling it drives you to seek it out again. The multi-award-winning Basiliko is one of those. Period.

Its much-photographed space undeniably epitomizes refined simplicity and elegance, crafted with the power of the white and the local yellowish stone, the arched ceilings, and the enclosed, subtly lit courtyard, where the sound of water from the fountains still resonates beautifully in my ears. Executive chef David Goodridge and his team, with great respect for the excellence of ingredients, curate a diverse menu that honors gourmet Asian cuisine, infused with abundant notes of culinary mastery and creativity.

Our table, draped in crisp white linen and situated next to the fountain, was a picture of unspeakable beauty, made even more beautiful with the kitchen’s amuse-bouche: a colorful prawn cracker with tuna belly and Japanese omelet. With a glass of rosé champagne in hand, we perused the restaurant’s well-crafted menu. With the assistance of the staff—who, with every movement, provided lessons in professionalism and discreet hospitality—we created a tasting menu with all the dishes served family-style in the center of the table.

The homemade papadoms, prawn crackers, and cuttlefish ink grssini, sent by the kitchen as amuse-bouches, accompanied by green pea cream with a hint of wasabi, raised our culinary expectations even higher, which were soon confirmed to the fullest. We began with signature sashimi of sustainably fished Bluefin tuna, topped with Oscietra caviar and wild Japanese hamachi, crowned with Arctic char roe, and dreamily balanced with sudachi lime ponzu.

Excellent, too, were the by-the-glass wine pairings, expertly curated by the gracious service staff. But even more outstanding were the iconic sushi rolls we selected, featuring perfectly cooked rice, Alaskan crab, sweet Sicilian shrimp, and tender Wagyu beef, delicately touched with gold leaf, foie gras, and caviar. The moonlit evening at the island’s most romantic restaurant continued even more creatively with handmade lobster and top-grade Kagoshima beef gyoza, garnished with black truffle slices, smoked BBQ sauce, red chili, and ginger.

If foie gras is a must-have for you, let me inform you that the confit version at Basiliko is one of the best and most balanced I’ve ever tasted, especially when the duck liver met the glazed eel on the palate. Whatever I write about the miso-yaki black cod, which we paired with the iconic Takiikomi Gohan rice, featuring shiitake mushrooms, Japanese omelet, and marinated sustainable salmon, will fall short.

A simply dreamy and balanced combination that prepared us for the final act, starring the tender, liver-like Kagoshima A5 Wagyu beef, which once again had us sending compliments to the entire kitchen.

It would be a great sin to leave Basiliko without sharing at least one of the restaurant’s perfectly balanced desserts. The dilemma of which to try led us to two edible works of art: the creation with textures and variations of yuzu and the signature Coco “Loco,” featuring Valrhona chocolate, coconut, lime, and rum. If David ever decides to remove it from the menu, I want him to know I’ll be very upset.

A unique experience worth traveling for, just like the many visitors to our island and the local connoisseurs who make this pilgrimage annually since the restaurant’s inception.

Anassa Hotel
40 Alekou Michailidi, Neo Chorio, Paphos, 8852
+357 26 888000 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts