Cookoovaya. Εκεί που η απλότητα στις γεύσεις, συναντά αφαιρετικά, την αριστεία των υλικών (MICHELIN GUIDE RESTAURANT – REVIEW IN GREEK AND ENGLISH)

Η Cookoovaya…μεγάλωσε. Σε λίγες μέρες κλείνει τα δέκα της. Ωρίμασε κι άλλο, κέρδισε περισσότερο την εμπιστοσύνη μας και σαφώς δικαίωσε τους κόπους και τις θυσίες των πρωταγωνιστών του βραβευμένου εστιατορίου.

Ένα εστιατόριο που εκτός από τον Οδηγό Michelin, παινεύεται δικαίως και για την συμπερίληψή του στα The World’s 50 Best Restaurants, αλλά και για την πληθώρα άλλων βραβείων που έχουν γαντζώσει στη δεκαετή του γαστρονομική ιστορία.
Το εστιατόριο, που βρίσκεται σε μια από τις πιο αναβαθμισμένες περιοχής της Αθήνας (μια ανάσα από πρώην Hilton Athens Hotel) έχει επιμεληθεί με τη δυναμική της απλότητας, του λευκού και των γήινων χρωμάτων. 

Τα ψυγεία συντήρησης των εκλεκτών οίνων, που έχουν τη φροντίδα του επώνυμου sommelier Άρη Σκλαβενίτη, αλλά και η μεγάλη ανοιχτή κουζίνα, με τους δραστήριους συνεργάτες σεφ του κορυφαίου chef Περικλή Κοσκινά, προϊδεάζουν, όπως και εμάς, τον κάθε επισκέπτη για το πολλά υποσχόμενο γαστρονομικό ρεπερτόριο που ακολουθεί.

Η πρώτη ανάγνωση της κάρτας σε ταξιδεύει σε ελληνικά πελάγη, πεδιάδες και κορφοβούνια, κάνοντας στάση σε βραβευμένα υλικά και παραγωγούς, τα οποία εν συνεχεία θα μετουσιωθούν με αφαιρετική διάθεση, αγάπη στις πρωτογενείς γεύσεις και υφές, αλλά και τεχνικές που προσθέτουν γευστικούς πόντους.
Σημείωσε επίσης ότι η ομάδα εξυπηρέτησης γνωρίζει πολύ καλά τη δουλειά της, ξέρει να διαβάζει και να βοηθά τον πελάτη στις γαστρονομικές του απαιτήσεις και αναζητήσεις.

Με τη βοήθειά τους, αλλά κι αυτή του σεφ, φτιάξαμε ψες το βραδάκι και το δικό μας γευσιγνωστικό μενού, εστιαζόμενοι περισσότερο στην ψαριά ημέρας, συνδυαζόμενη με λευκούς οίνους που ομολογώ, μίλησαν ακριβοδίκαια στο στόμα, υποστήριζοντας επάξια την όλη προσπάθεια των σεφ.

Βιολογικό, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Κέρκυρα, βούτυρο αγελαδινό με Τρικαλινό αυγοτάραχο και ψωμί με όμορφη κρούστα για ξεκίνημα και κλείνουμε πραγματικά τα μάτια σε κάθε μπουκιά από το φρεσκότατο σκαθάρι με ζωμό από κρύα ψαρόσουπα. Το ίδιο πράττουμε και για το signature συνονθύλευμα ωμών ψαρικών, τη γαρίδα Αμβρακικού, το φαγκρί ημέρας και το χτένι, απογειωμένα με αβοκάντο, τσίλι, lime και κόλιανδρο.



Η ελληνική σαλάτα με μαλακή φέτα, ελιές Καλαμών και βιολογικές ντομάτες, που ομολογώ τέτοια γλύκα, δύσκολα συναντάς, μην την αγνοήσεις με τίποτα γιατί είναι μια γευστική υπερπαραγωγή για την οποία δεν υπερβάλλω. Διθυραμβικά τα σχόλια και για τη πίτα με άγρια εποχιακά μανιτάρια, μυρωδικά και γκρατινέ γραβιέρα, αλλά και για το ορθότατα ψημένο χταπόδι, πάνω σε στρώμα από βελούδινη φάβα.

Η Μαλαγουζιά, συνταιριασμένη με χτένι, πάνω σε πουρέ καπνιστής μελιτζάνας, ήταν ό,τι πιο ονειρικό συνέβη οινογαστρονομικά κατά τη διάρκεια του δείπνου μας.
Η μπρεζέ σφυρίδα με σπιτική σαλτσούλα, μυρωδικά και άμυλα από τις πατάτες που τη συνόδευαν, είναι ένα πιάτο που σαφώς το έχω σημειώσει με κεφαλαία γράμματα στο καλεντάρι των must have επιλογών μου κατά την επομένή μου επίσκεψη.


Εύχομαι επίσης στη λίστα επιδόρπιων να είναι ακόμη διαθέσιμη η εμβληματική, ζεστή Pear tarte tatin, αψεγάδιαστα νοτισμένη με αχλάδι, τραγανό φύλλο, καραμέλα βουτύρου και παγωτό βανίλια.

Μια γαστρονομική εμπειρία που σου τη συνιστώ ανεπιφύλακτα, σε ένα εστιατόριο σταθμό, που γράφει καθημερινά γευστικές και πλημμυρισμένες από φρεσκάδα, γαστριμαργικές ιστορίες.

Χατζηγιάννη Μέξη 2Α’, Αθήνα, 11528, Ελλάδα

+30 2107235005

ARTICLE IN ENGLISH
Cookoovaya: Where simplicity in flavors meets excellence in ingredients.

Cookoovaya… has grown up. In a few days, it will celebrate its ten-year anniversary. It has matured further, earned more of our trust, and clearly justified the hard work and sacrifices of the team behind this acclaimed restaurant. Besides its recognition in the Michelin Guide, Cookoovaya is rightfully proud of its inclusion in The World’s 50 Best Restaurants, as well as a multitude of other awards accumulated over its decade-long culinary journey.

Located in one of Athens’ most refined areas, near the former Hilton Athens Hotel, the restaurant’s design embodies simplicity, featuring white and earthy tones. The wine preservation cabinets, curated by renowned sommelier Aris Sklavenitis, and the large open kitchen with active sous-chefs led by the top chef Periklis Koskinas, set the stage for a promising gastronomic experience.

The menu offers a journey across Greece’s seas, plains, and mountains, showcasing award-winning ingredients and local producers. These are elevated with minimalist techniques that respect natural flavors and textures, alongside culinary methods that add extra layers of taste.

The service team knows its craft well, guiding patrons through culinary preferences and choices. With their help—and the chef’s—we crafted a tasting menu, focused on the day’s fresh catch and complemented by white wines that resonated authentically, adding to the chefs’ commendable efforts.

We started with organic extra virgin olive oil from Corfu, creamy butter with bottarga from Trikala, and crusty bread. Closing our eyes with each bite, we savored the fresh Skathari fish with a cold fish soup broth, as well as the signature raw seafood medley with Amvrakikos shrimp, red porgy, and scallops, accented with avocado, chili, lime, and cilantro.

The Greek salad, with soft feta, Kalamata olives, and sweet, organic tomatoes, is not to be missed—its rich flavor profile is a showstopper. The wild seasonal mushroom pie with herbs and gratinéed graviera cheese, and the perfectly grilled octopus atop velvety fava bean puree, also received high praise.


One standout pairing was the Malagousia wine with a scallop atop smoked eggplant puree—a perfect harmony of flavors. The braised grouper with homemade sauce, herbs, and starchy potatoes was so impressive, it’s firmly on my must-have list for my next visit.


For dessert, the warm pear tarte Tatin, with buttery caramel, crisp pastry, and vanilla ice cream, was perfection—an iconic dish I hope is still on the menu for future indulgences.

A gastronomic experience highly recommended, at a landmark restaurant that writes fresh, delicious, and memorable stories daily.

Hatzigianni Mexi 2A, Athens, 11528, Greece
+30 2107235005 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο Δήμος Λάρνακας τιμήθηκε με το βραβείο «Πράσινη Πόλη της Κύπρου» στο πλαίσιο των Παγκύπριων Βραβείων «Πράσινες Πόλεις και Πράσινες Κοινότητες της Κύπρου» για το 2024.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, η Λάρνακα διακρίθηκε για το έργο «Δημιουργία των πιο πράσινων παραλιών στην Κύπρο (Βορόκληνης)» στην κατηγορία «Πράσινες Περιοχές – Αστική