Cor Gastronomy. Υψηλή γαστρονομία με πρόσημο τη γεύση και την παρθενογένεση

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, μα και ένα καινούριο δημιούργημα, σε προϊδεάζει από τους συντελεστές του. Και σαφώς εννοώ τον ανθρώπινο παράγοντα, την εμπειρογνωμοσύνη, τον βίο και την πολιτεία των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω και μπροστά από τη σκηνή. Στην προκειμένη περίπτωση, μιλάμε για τη νεοαφιχθείσα εστιατορική σκηνή του Cor Gastronomy στη Λεμεσό, με άξιους πρωταγωνιστές τον βραβευμένο chef Chris Theofanous και τα αδέλφια Γιώργο και Χρίστο Χειμωνίδη του πρωτευουσιάνικου εστιατορίου Salt & Fire.

Η πρώτη μου επίσκεψη, με το που άνοιξε το εστιατόριο, μου άφησε, χωρίς υπερβολή, τις καλύτερες των εντυπώσεων. Κάτι που στα εστιατορικά δρώμενα, είναι σαφώς κάτι ιδιαίτερα θετικό, μολονότι ανεβάζει τον πήχη προσδοκιών ψηλά, αναμένοντας κατά την επόμενη επίσκεψη, αν όχι ακόμη πιο πάνω, τουλάχιστον το ίδιο επίπεδο.

Η δεύτερή μου επίσκεψη, επιβεβαίωσε τις υψηλές μου προσδοκίες, με εμένα μάλιστα να σημειώνω,  χωρίς ίχνος ενδοιασμού, την περαιτέρω πρόοδο σε όλους τους τομείς, αρχής γενομένης από τη γευστική ταυτότητα, την παρθενογένεση, την αριστεία των πρώτων υλών, αλλά και τη χρήση τεχνικών στην κουζίνα, που συναντάμε μόνο σε αστεράτα εστιατόρια.

Η λίστα μεγάλη όσο πρέπει, για να μπορεί να εξυπηρετείται με αξιοπρέπεια με βάση τα μεγέθη της κουζίνας, του εστιατορίου και του χρονοβόρου mise en place, μάς πήρε με το ξεκίνημα, σε θάλασσα μεριά με ένα στρείδι υπερπαραγωγή, που σύμπραξε με ταρτάρ κιτρινόπτερου τόνου, σος από salicornia και πέρλες υγρού άζωτου.

Με κλειστά μάτια, σου συνιστώ να γευτείς κι εσύ κάθε κουταλίτσα από το ταρτάρ σικελιανών γαριδών, που αφήνουν στο στόμα μια ευγενή οξύτητα, απότοκο της ένωσης του λευκού shoyu, του lemongrass και του yuzu, με την αλατότητα του oscietra caviar, να δημιουργεί ισορροπίες που δύσκολα συναντάς αλλού.

Οι by the glass οινογαστρονομικοί συνδυασμοί του Γιώργου, αποδείχτηκαν καίριοι, χωρίς να μειώνουν σε καμία περίπτωση την αίγλη της γαστριμαργικής δημιουργίας ή του οίνου, που σερβιρίστηκε σε πολύ καλή θερμοκρασία σε ποιοτικό ποτήρι.

Αν έχεις μόνο ένα ορεκτικό να δοκιμάσεις, σίγουρα θα σου πρότεινα και το εμβληματικό foie gras parfait του Chris Theofanous, στο οποίο δραστικό, γευστικό παράγοντα έχουν τα μούρα και το πιστάτσιο, ενώ αν το βοδινό ταρτάρ, αποτελεί για εσένα must αναζήτηση, σε παρακαλώ κατέγραψέ το από τώρα στη λίστα των must have σου επιλογών.

USDA prime βοδινό κρέας, καπνιστό χέλι για να συνταράσσει τους γευστικούς κάλυκες και στεγανοποιημένο/αποξηραμένο κροκάδι αυγού, καλούνται να ανακατευτούν από εσένα για να τοποθετηθούν στις λεπτεπίλεπτες, σαν κεντήματα, φρυγανιές από προζυμένιο ψωμί.

Η καμένη με κάρβουνο, κοιλιά τόνου με shirodashi, τα μύδια με αγκινάρα Ιεροσολύμων και beurre blanc μυδιών, είναι πιάτα που δε θα ήθελα να φύγουν ποτέ από τη λίστα του εστιατορίου, ενώ το ίδιο έχω να δηλώσω και για τις νεοαφιχθείσες αγκινάρες που συναντούν στο στόμα τη θάλασσα με εξαίρετη σος από αχιβάδες.

Ο καλαίσθητος χώρος, όπου κι αν καθίσεις, στην περικυκλωμένη με πράσινο βεράντα ή εντός, σου επιτρέπει να παρακολουθείς κάθε λεπτό της γαστρονομικής πορείας των δημιουργιών στην ανοιχτή κουζίνα του σεφ, στην οποία θα παιχτεί, ενώπιόν σου και η τελευταία πράξη του μενού. Αυτή του επιδορπίου, που σε αυτή μας την επίσκεψη, δεν ήταν άλλη από το αριστουργηματικό raspberry cremeux με χιόνι γιαουρτιού και ξινόκρεμας, ενισχυμένα όλα με μπουκιές από πιστάτσιο.

Μια εμπειρία, υψηλής γαστρονομίας που “ναι” αξίζει να λοξοδρομήσεις από την πορεία σου για να τη ζήσεις.

Λεωφόρος Αμαθούντος 139, Λεμεσός, 4533

25 725100

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts