By food critic, Nick Andrew (In Greek & English)
Το El Club Allard, δεν είναι απλά ακόμη ένα εστιατόριο που είναι βραβευμένο με αστέρι Michelin. Είναι ένας γαστρονομικός προορισμός, που έχει ως έδρα του, μια από τις πιο εμβληματικές mansion στο κέντρο της Μαδρίτης, στη γωνία της όμορφα αναπλασμένης Plaza de España, γνωστής ως Casa Gallardo, η οποία το 1997 ανακηρύχθηκε ως Μνημείο πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Η ψηλοτάβανη σάλα εστίασης, είναι όντως από μόνη της ένα αξιοθέατο, εντυπωσιάζοντας από την πρώτη στιγμή τον κάθε επισκέπτη με το πάντρεμα του πράσινου και του λευκού, τους μοντέρνους και κλασικής τεχνοτροπίας ζωγραφικούς πίνακες που κοσμούν τους τοίχους, αλλά και την αρχοντιά του ιστορικού κτηρίου.
Στα ηνία της κουζίνας, βρίσκεται από τον Ιούνιο του 2024 ο ταλαντούχος, νεαρός σεφ Juan Rodero, ο οποίος από την πρώτη μπουκιά του 12 course degustation menu (διατίθεται και 10 course και lunch menu) που επιλέξαμε, διαπιστώσαμε τη δεινή του ικανότητα να μαγεύει τους γευστικούς κάλυκες του στόματος, στοχεύοντας στους συνδυασμούς πρωτοκλασάτων υλικών και στις ποικίλες υφές σε κάθε πιάτο.
Οι πρώτες του ύλες, αλλά και η φιλοσοφία του μενού του είναι πραγματικά ένα ταξίδι σε όλη την Ισπανία, ενώ είναι ιδιαίτερα εμφανής η αγάπη του για την κουζίνα της Άπω Ανατολής, την οποία παντρεύει διακριτικά σε κάποια από τα πιάτα του με την παραδοσιακή, σε μοντέρνα version, όμως, κουζίνα της Ισπανίας, δημιουργώντας πρωτόγνωρες γευστικές εμπειρίες.
Ένα ποτήρι εξέχουσας vintage σαμπάνιας του 2013, me πίκλα αγγουριού, χούμους και tonburi, μια τερίνα με ταρτάρ από την περιβόητη ράτσα μόσχου Rubia Gallega και ο ιβηρικός λαιμός με παγωτό μουστάρδας και αχτινίδιο, ήταν οι πρώτες μας γευστικές εμπειρίες.
Μια πανδαισία πιάτων που και στη συνέχεια συνδυάστηκαν έξυπνα από τον ευρηματικό Gabriel, τον οινοχόο του εστιατορίου, με ποικιλία από εξέχοντες φρέσκους και παλαιωμένους οίνους, μοναδική τεκίλα, μα και δυσεύρετα sake και sherry.
H συνέχεια ακόμη πιο ενδιαφέρουσα με ποικιλία ψωμιών, crostini και carasau, πλαισιωμένα με βούτυρα από την περιοχή της Γαλικίας και συγκλονιστικό ελαιόλαδο από τη γη της Μαδρίτης, τα οποίο προλόγισαν το παραδοσιακό, αλλά με μοντέρνα εκτέλεση Chawanmushi με κάβουρα και ιβηρικό χαμ.
Κλείσαμε πραγματικά τα μάτια για να απολαύσουμε τις τεραστίων διαστάσεων, γλυκές γαρίδες carabinero, μέσα σε θεϊκό bisque από τα κεφάλια των γαρίδων, αλλά το ίδιο κάναμε με τα ιβηρικά ramen, που παντρεύτηκαν στο πιάτο με Almadraba soba.
Υπέροχη η παρουσίαση και του πιάτου με φρεσκότατο λαυράκι, που εντυπωσίασε το στόμα με την προσθήκη kombu και κουνουπιδιού, ενώ τη ψηλότερη αξιολόγηση, πήρε το άριστα ψημένο στήθος περιστεριού με κριτσανιστή πέτσα, πλαισιωμένο με καρότο, escabeche και τραγανό κρεμμύδι.
Η πανακότα βασιλικού, η σοκολατο – δημιουργία με πικάντικο chipotle και φουντούκια και τα εντυπωσιακά petit four, έγραψαν τον πιο γλυκό επίλογο που θα μπορούσαμε να είχαμε.
Άριστα και για την υποδειγματική εξυπηρέτηση από τον maitre Benito και την εξαίρετη ομάδα του, που μας εντυπωσίασαν για την εκπαίδευσή, μα ιδίως για τις γνώσεις τους για κάθε ένα πιάτο, τα υλικά, την προέλευση και την τεχνική μαγειρέματός τους, αλλά και για τη δεξιότητα σερβιρίσματος. Άριστα και ακόμη παραπάνω, για την επικοινωνία κουζίνας και σάλας, μα κυρίως για τους χρόνους άφιξης των φαγητών, δεδομένου ότι κάθε θαμώνας έχει να δοκιμάσει 12 και επιπλέον πιάτα, σε ένα εστιατόριο που λίγο μετά την άφιξή μας, είχε γεμίσει όλα του τα τραπέζια.
Ήταν σαφώς μια οινο – γαστρονομική εμπειρία που μάγεψε και τις πέντε αισθήσεις, σε ένα από τα αρτιότερα, βραβευμένα με αστέρι Michelin της Μαδρίτης, που σαφώς και σου το συνιστώ και που κι εγώ ο ίδιος, το έχω σημειώσει με bold χαρακτήρες στο σημειωματάριό μου για να το επισκεφτώ ξανά.
Address: Calle de Ferraz 2, 28008, Madrid
Telephone: (+34) 91 559 09 39
Website: https://allardmadrid.es/
Email: reservas@allardmadrid.es
REVIEW IN ENGLISH
El Club Allard: The Epitome of Haute Cuisine in Madrid. A five-senses experience (1 Michelin Star)
By food critic, Nick Andrew
El Club Allard is not just another Michelin-starred restaurant. It is a gastronomic destination housed in one of the most iconic mansions in the heart of Madrid, located at the corner of the beautifully renovated Plaza de España, known as Casa Gallardo, which was declared a Cultural Heritage Monument in 1997. The high-ceilinged dining hall is a sight to behold, immediately impressing every visitor with its blend of green and white, the modern and classic art paintings adorning the walls, and the grandeur of the historic building.
At the helm of the kitchen since June 2024 is the talented young chef Juan Rodero. From the very first bite of the 12-course degustation menu (also available as a 10-course and a lunch menu) that we chose, we recognized his skill in enchanting the taste buds by combining top-notch ingredients and various textures in each dish. His ingredients and the philosophy of his menu take you on a journey across Spain, with a noticeable love for Far Eastern cuisine subtly intertwined with the traditional, yet modern Spanish cuisine, creating unprecedented taste experiences.
Our first taste experiences included a glass of exquisite vintage champagne from 2013 with pickled cucumber, hummus and tonburi, a terrine with tartare from the renowned Rubia Gallega beef breed and Iberian neck with mustard ice cream and kiwi. This parade of dishes was cleverly paired by the ingenious sommelier Gabriel with a variety of outstanding fresh and aged wines, unique tequila, and rare sake and sherry.
The experience continued with an interesting array of breads, crostini, and carasau, accompanied by butters from the Galicia region and a stunning olive oil from the land of Madrid. These preceded the traditional but modernly executed Chawanmushi with crab and Iberian ham.
We closed our eyes to savor the enormous sweet carabinero prawns in a divine bisque made from their heads, and did the same with the Iberian ramen, which were combined on the plate with Almadraba soba.
The presentation of the dish with the freshest sea bass, which impressed the palate with the addition of kombu and cauliflower, was delightful. The highest rating went to the excellently cooked pigeon breast with crispy skin, accompanied by carrot, escabeche, and crispy onion.
The basil panna cotta, the chocolate creation with spicy chipotle and hazelnuts, and the impressive petit fours provided the sweetest ending we could have imagined. Top marks for the exemplary service from maître Benito and his exceptional team, who impressed us with their training and, above all, their knowledge of each dish, its ingredients, origin, and cooking technique, as well as their serving skills.
Top marks, and even more, for the communication between the kitchen and dining area, especially for the timing of the dishes’ arrival, given that each diner has 12 or more dishes to taste in a restaurant that had filled all its tables shortly after our arrival. It was clearly a wine and gastronomic experience that enchanted all five senses, in one of Madrid’s finest Michelin-starred establishments, which I highly recommend and have boldly noted in my journal to visit again.
Address: Calle de Ferraz 2, 28008, Madrid
Telephone: (+34) 91 559 09 39
Website: https://allardmadrid.es/
Email: reservas@allardmadrid.es
Ο Ζήνων γεννήθηκε κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Το πρώτο παιδί μιας σχετικά κανονικής οικογένειας – όπως οι περισσότερες. Γλυκιά, αθώα παιδική ηλικία,
Χειμώνας, Χριστούγεννα, φίλοι και συγγενείς στο σπίτι και κάνουμε αρχή με μια σουπίτσα για να ζεσταθεί ακόμη περισσότερο η γιορτινή ατμόσφαιρα των ημερών. Ο βραβευμένος
Το Σατιρικό θέατρο παρουσιάζει τις τελευταίες παραστάσεις του συνταρακτικού έργου «O Φάρος» του πολυβραβευμένου Ιρλανδού συγγραφέα Conor McPherson, σε μετάφραση Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη – Αθανασίας Σμαραγδή
Δεν είμαι ειδική σε θέματα εστιατορίων αλλά πιστεύω έχω common sense. Σε ταβέρνα της Λάρνακας που είχε πέραν των 200 καθήμενων πελατών την Κυριακή το
Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και του κάλλιστου, το πιο κάλλιστο. Το γνωστό, ελαφρώς παραποιημένο σοφό αποφθέγμα, κατά τα φαινόμενα, αποτελεί και το