
Σταθερή αξία και γαστρονομικός προορισμός, το La Cultura Del Gusto συνεχίζει ακάθεκτο να λάμπει με την παρουσία του εδώ και 21 plus χρόνια στον Πρωταρά. Μια παρουσία, που σημείωσε ότι πάει κόντρα στα κατεστημένα, εποχιακά δεδομένα της περιοχής, που θέλει πολλά εστιατορικά καταλύματα να κλείνουν από Σεπτέμβρη μέχρι και Μάη τις πόρτες τους, καθιστώντας έτσι το La Cultura Del Gusto ένα από τα μοναδικά εστιατόρια που είναι ανοιχτό 365 μέρες το χρόνο.
Τι πέτυχε; Πέτυχε να έχει σταθερή και συνάμα ανοδική ποιότητα σε όλα γενικά τα επίπεδα, αλλά και να έχει μια επαναλαμβανόμενη πελατεία από ντόπιους και ξένους επισκέπτες στο νησί, που αποζητά αναβαθμισμένη κουζίνα.
Κάποιοι εξ αυτών και η δικιά μας παρέα που πήρε για ακόμη μια φορά ένα τραπέζι έναντι της ανοιχτής κουζίνας με πρωταγωνιστές τους σεφ πάνω από τα τηγάνια και τις a la robata σχάρες, έτσι για να μη χάνουμε λεπτό από τη μαγειρική δράση, τις φωτιές από τις flambee παρασκευές και όχι μόνο.
Η οινική λίστα, αλλά και η walk in κάβα κρασιών, σου ανοίγουν διάπλατα τους οινικούς ορίζοντες, με τους δικούς μας να ξανοίγονται αρχικά μέχρι τη Σαντορίνη. Mε ένα Aσύρτικο στο ποτήρι μας, υποδεχόμαστε μια πανέμορφη και στον αισθητικό τομέα, σαλάτα μπουράτα με μαρμελάδα ντομάτας, αλλά και τατάκι τόνου σε κρούστα μπαχαρικών, μίσο, ιαπωνική μουστάρδα και σπιτικό, αιθέριο παγωτό από πράσινο μήλο και wasabi.
Ο καταξιωμένος σεφ και ιδιοκτήτης του μαγαζιού, Λούκας Λουκά, σίγουρα θα προτείνει και σε εσένα το σεβίτσε με σολομό και γαρίδες, γάλα του τίγρη και φύκια γουακάμε, αλλά και θα σου εκθειάσει συνάμα και το New Style beef tartar, με φρέσκα βότανα, μίσο, πορτοκάλι, πιπεριά Φλωρίνης και τρούφα. Ένα ορεκτικό πιάτο που σίγουρα θα στενοχωριόμουν πολύ αν έφευγε ποτέ από τον εδεσματολογικό κατάλογο.
Η καράφα έτοιμη για τη μετάγγιση του βαθυκόκκινου blend από Cabernet Sauvignon με Αγιωργίτικο, για να υποδεκτούμε όπως αρμόζει τις ψημένες στην ιαπωνική ρομπάτα βοδινές κοπές (από Delifoods LTD) που κι εσύ μπορείς να θαυμάσεις στον συντηρητή ωρίμανσης του εστιατορίου.
Άριστο Black Angus rib eye του μισού κιλού, ψημένο με το κόκκαλό του, αλλά και το ομοτάξιό του U.S.D.A Black Angus Prime rib eye, εξέπληξαν για ακόμη μια φορά τους γευστικούς μας κάλυκες, πριν υποδεκτούμε το δυσεύρετο, Wagyu Ribeye M/S 12+ ιαπωνικό Α5 Wagyu ribeye, που ψήθηκε μπροστά στο τραπέζι μας από τον πραγματικά δεξιοτέχνη metr Γιώργο, πάνω σε καυτή πλάκα teppan yaki.
Choco Beef. Η αποκάλυψη της χρονιάς..
Η στιγμή που όλοι περιμέναμε ήρθε, εφόσον θα δοκιμάζαμε και οι έξι μας για πρώτη φορά ένα κρέας που η φήμη έφτασε και στα δικά μας αυτιά. Το εξ Φινλανδίας, Choco beef. Και όχι, δεν πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους, γιατί όντως οι Φινλανδοί αγελαδοτρόφοι, φροντίζουν να προσθέτουν στη διατροφή του ζώου, σοκολάτα, στοχεύοντας να προσθέσουν μια έξτρα γεύση στο κρέας.
Και όντως η αναμονή μας, μέχρι να φτάσει το κρέας στην Κύπρο και να ωριμάσει στους συντηρητές, άξιζε με τα χίλια. Ένα T Bone, που ομολογώ ψήθηκε άριστα από τον σεφ πάνω στην ιαπωνική ρομπάτα, το οποίο δεν χρειαζόταν καμία πίεση στο μαχαίρι για να κοπεί.
Ένα κρέας γεμάτο με πρωτογενή αρώματα, στρογγυλή γεύση και επίγευση με διάρκεια, που το μόνο που ήθελε, ήταν ένα άγγιγμα από αλάτι και ίσως μια νότα από πιπέρι. Είναι κάποια κρέατα που είναι τόσο “μεγάλα“ σε γευστικό επίπεδο, που οφείλεις να γυρίσεις την πλάτη ακόμη και στην αρτιότερη σος που έχει φτιαχτεί για να το συνοδεύσει.
Η τάρτα λεμονιού, πέτυχε το σκοπό της, καθαρίζοντας, αλλά και αρωματίζοντας τον ουρανίσκο μας, με εμάς για ακόμη μια φορά, φεύγοντας από το απίστευτα value for money, La Cultura Del Gusto, να δίνουμε ραντεβού λίαν συντόμως στον ίδιο χώρο για εξερεύνηση κι άλλων γαστρονομικών πειρασμών.
Ηφαίστου 7, Περιοχή Περνέρα, Πρωταράς
23 833860
Σας το ‘χουμε ξαναπεί και είναι πια κοινό μυστικό. Η γαστρονομική εμπειρία στο λακαταμίτικο hot spot, το Jasmine Gastrobar, είναι διαφορετική, μοναδική κι αξιομνημόνευτη. Λίγο
Η σχετικά νέα σειρά της υπηρεσίας streaming της Apple, Apple TV+ προκάλεσε μια «διαδικτυακή φρενίτιδα» με τον δεύτερο της κύκλο να τελειώνει με το επεισόδιο
Μας το ‘χανε παινέψει φίλοι και γνωστοί. Μεζεκλήδες και νηστεύοντες που έχουν γευστικές απαιτήσεις, αποζητούν χωριάτικες γεύσεις, καλούδια του βουνού και του κάμπου, μαγειρεμένα και
Ως γνωστό, ο οδηγός Michelin εκτός από αστέρια στα καλύτερα, με διαφορά εστιατόρια μιας χώρας, δίνει πλέον και Κλειδιά Michelin στα καλύτερά της ξενοδοχεία. Με
Όταν ένα πιάτο, με την άφιξή του στο τραπέζι σου, σε ωθεί να σταματήσεις ότι κάνεις για να το αποτυπώσεις φωτογραφικά, τότε μιλάμε για δημιουργία.