Mύλος Κακοπετριάς. Το εστιατόριο, σταθμός στην ορεινή Κύπρο, που θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο σε κάθε επίσκεψή σου

Αν μου πεις ότι δεν το έχεις ακουστά, θα υποθέσω ότι μόλις έχεις τώρα φτάσει στο νησί. Αναφέρομαι φυσικά στο θρυλικό εστιατόριο που καλά κρατεί από το 1986, στην καρδιά της Παλιάς Κακοπετριάς, λίγα μόνο μέτρα μακριά από τον Κλάριο ποταμό. Κρυμμένο κυριολεκτικά μέσα στο πράσινο των πλατάνων και της άγριας βλάστησης της περιοχής, αποτελεί από μόνο του προορισμό, είτε για γαστρονομική μονοήμερη εξόρμηση, είτε και για διαμονή στο ομώνυμο The Mill Hotel, του οποίου στον τελευταίο όροφο στεγάζεται το ιστορικό, πλέον, εστιατόριο της ορεινής Κύπρου.

Για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως, κάνε αρκετές μέρες πριν την κράτησή σου, ιδίως για Κυριακή μεσημέρι, αργίες και γενικά τα σαββατοκυρίακα και αφού αφήσεις το όχημά σου στον ιδιόκτητο χώρο στάθμευσης, βόλταρε στα γραφικά δρομάκια του χωριού, αποθανάτισε τις στιγμές με εσένα και τα αγαπημένα σου άτομα, έχοντας ως φόντα το πανέμορφο, πετρόκτιστο γεφύρι και τα τρεχούμενα νερά του ποταμού, που ο ήχος τους θα γαργαλά τα αυτιά σου και κατά τη διάρκεια του γεύματός σου.

Με καθαρό οξυγόνο στα πνευμόνια σου, πάρε το ασανσέρ για τον τρίτο και συνέχισε από εκεί τα posts σου, με αφ’ υψηλού θέα ολάκερη την Κακοπετριά και την πράσινη κοιλάδα της περιοχής, που απλώνεται “πιάτο” μπροστά σου.

Η ψυχή του μαγαζιού δεν άλλη από την γνώριμη φιγούρα του Άρη Αριστείδου που θα σε συνοδεύσει μαζί με την εδώ και πολλά χρόνια σταθερή του ομάδα εξυπηρέτησης, σε ένα από τα όμορφα τραπέζια του εντυπωσιακού εσωτερικού χώρου. Ένας πανέμορφος χώρος που φέρει τη σχεδιαστική υπογραφή της αδελφής του Άρη, της Ελένης, που χωρίς να κουράζει, προδίδει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και εσωτερική διακόσμηση του τόπου, με συντελεστές το ξύλο, τα διακοσμητικά κι όλα γενικά τα  θυμητάρια του παρελθόντος, που μαζί με τον ρομαντικό φωτισμό, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που σε παίρνει χρόνια πίσω, σε άλλες εποχές.

Αν είσαι τυχερός και πετύχεις τραπέζι πέριξ του γωνιακού, περίοπτου τζακιού, τόσο το καλύτερο, για να απολαύσεις εκεί το ζεστό σου ψωμάκι με βούτυρο, αλλά και το τραγανό χαλούμι με σπιτική μαρμελάδα πορτοκαλιού που φτιάχνει μαστορικά εδώ και χρόνια η μητέρα του Άρη.

Στην οινο-κάβα του family run μαγαζιού, υπάρχουν πολλοί κρυμμένοι άσσοι, γι’ αυτό εκμεταλλεύσου την αγάπη των ιδιοκτητών για τον τοπικό αμπελώνα και τις γηγενείς ποικιλίες και πες κι εσύ ένα σίγουρο “ναι” σε ένα Μαραθεύτικο του 2019, που φυσικά θα μεταγγιστεί μπροστά σου με πολλή αγάπη, σε υπέροχη καράφα.

Οι αδελφές του Άρη, η Τίνα και η Δώρα, εντός των σύγχρονων κουζινών, πανέτοιμες για να ετοιμάσουν και για εσένα τα πληθωρικά σε γεύση και αρώματα, γεμιστά μανιτάρια με πέστο, λιαστές ντομάτες και κουκουνάρι, καπελωμένα με κατσικίσιο τυρί, που τα λατρέψαμε συνδυασμένα με Green Salad  εμπλουτισμένη με ρόδι, αχλάδι, παστόσυκα και βινεγκρέτ μουσταρδόμελο.

Λίγα εστιατόρια στο νησί έχουν συνδεθεί με ένα συγκεκριμένο πιάτο κι αυτό στο υπογράφω υπεύθυνα, ότι συνειρμικά όποιος αναφέρεται στο εν λόγω εστιατόριο της Κακοπετριάς, ανασύρει από τις αναμνήσεις του τη θρυλική 350g φρεσκότατη πέστροφα από τα ιχθυοτροφεία της περιοχής, που ψήνεται αριστοτεχνικά στη σχάρα και υγραίνεται με τη signature σκορδολεμονάτη σος του εστιατορίου.

Ένα πιάτο που φυσικά  έφτασε και στο δικό μας τραπέζι και σε αυτή μας την επίσκεψη συνοδευόμενο με φρέσκες τηγανιτές πατάτες και μικρή σαλάτα. Κλασικό και αγαπημένο και το τελευταίο μας κυρίως πιάτο, η μοσχαρίσια πικάτα (piccata), όμορφα σοταρισμένη στο τηγάνι, που ακολούθως έγινε φλαμπέ με μπράντι, για να τελειωθεί στη συνέχεια με κρεμώδη σος κόκκινου κρασιού και μανιταριών.

Τα παιδιά της εξυπηρέτησης φρόντισαν πραγματικά τίποτα να μη μας λείψει κι αφού ξαναφόρτωσαν το τζάκι με χονδρά κούτσουρα, γλύκαναν κι άλλο τη διάθεσή μας, μα και τον ουρανίσκο μας, με φρεσκοφτιαγμένο, αφρώδες τιραμισού και σπιτικό γλυκό καρυδάκι, καμωμένο κι αυτό από τα έμπειρα χέρια της “μαμάς”.

Παρόλη τη ψυχρούλα, το τσάι του βουνού το απολαύσαμε στην εμβληματική βεράντα του εστιατόριου, μαζεύοντας κι άλλες οσφραντικές εμπειρίες από τα φρύγανα και τα αναμμένα τζάκια του χωριού, μα κι άφθονα ακούσματα, με πιο συγκλονιστικό το θρόισμα των λιγοστών φύλλων που απέμειναν, χειμώνα καιρό,  στα φυλλοβόλα δέντρα στις όχθες του Κλάριου ποταμού που ο ήχος του νερού του έφερνε γαλήνια τον Μορφέα σε κάθε  ένα από τα δωμάτια του εντυπωσιακού The Mill Hotel.

Μύλος 8, Κακοπετριά, 2810
22 922536

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Holy cow. Με ανανεωμένη κάρτα γαστροδημιουργιών που θα πάθεις με αυτές εθισμό

Η νέα εδεσματολογική κάρτα του αναβαθμισμένης κουζίνας εστιατορίου Holy Cow στη Λάρνακα, είναι γεγονός. Πρωτοτυπία, γευστικές μίξεις πρωτοκλασάτων υλικών, χρώματα, διαφοροποίηση υφών, εντυπωσιακά στησίματα και