Εκεί, στα γραφικά δρομάκια της παλιάς πόλης της Λευκωσίας κι εκεί που ο παλμός των γραφικών γειτονιών αντηχεί πίσω, εκατοντάδες χρόνια πριν, θα βρεις και το Madama Residence. Ένα boutique ξενοδοχείο, πρώην οικοτροφείο του Παρθεναγωγείου Φανερωμένης και μεταγενέστερα, αλευρόμυλος και φούρνος, που κράτησε όλη την αίγλη και την αρχοντιά, του από το 1897 χτίσματος, εναρμονισμένο αριστοτεχνικά, όμως, στο σήμερα.
Η εμβληματική περιστρεφόμενη σκάλα του διατηρητέου ξενοδοχείου, τα πέτρινα πατώματα που πάνω τους έχουν περπατήσει γενεές και γενεές και οι εντυπωσιακές καμάρες, έχουν παντρευτεί άριστα, με τα χαρισματικά, διακοσμητικά “πινέλα” ενός εκ των δυο ιδιοκτητών, με τον εσωτερικό διάκοσμο, αρχής γενομένης από την επίπλωση, τους πίνακες, τα χαλιά, τα διακοσμητικά αντικείμενα και όχι μόνο.
Με το καλοκαίρι ακόμη να μας καλεί να χαιρόμαστε τις βεράντες, τα τραπέζια στους πεζόδρομους και τις αυλές, δεν μας έκανε ψυχή να παραβλέψουμε τα όμορφα στρωμένα τραπέζια του Madama restaurant, που χαίρονταν, εκτός από τα πράσινα παραπετάσματα των αναρριχητικών που έχουν τοποθετηθεί, αλλά και τις εικόνες από τα όμορφα φωτισμένα, αναπαλαιωμένα αρχοντικά σπίτια της περιοχής.
Το πλατύ χαμόγελο του πολύπειρου και γνώριμου στον χώρο της εστίασης, προσωπικού, κέρδισε μονοκοπανιά τους πρώτους πόντους στην όλη αξιολόγηση, με περισσότερους να προστίθενται αμέσως με την εξαίρετη γνώση εκ μέρους τους, όλων των παραμέτρων του μενού φαγητών, αλλά και αυτών της λίστας κρασιού και κοκτέιλ.
Η γαστρονομική ταυτότητα, με μια πρώτη ανάγνωση της εδεσματολογικής κάρτας, τιμά με δημιουργικότητα, τις καταβολές της κουζίνας της Μεσογείου, με σαφή έμφαση στην Ιταλία, την Κύπρο και την Ισπανία, τη χώρα στην οποία εργάστηκε επί σχεδόν μια δεκαετία ο σεφ του εστιατορίου, ο Iosif.
Ζεστά ψωμάκια για ξεκίνημα και δεν αργούμε καθόλου να μοιραστούμε τη δροσερή Madama Avocado Salad, με ανάμεικτα φυλλώδη λαχανικά, αβοκάντο, κινόα, φασολάκια ενταμάμε, πορτοκάλι και ντοματίνια, με κερασάκι στην τούρτα, τις νιφάδες αμυγδάλου και το ιδιαίτερο, ξινόγλυκο ντρέσιγκ.
Εξαίρετες οι by the glass, οινικές επιλογές, με πρωταγωνιστές τις ποικιλίες Primitivo και Merlot, που πρότεινε ο ευγενέστατος Dragosh, ενώ το ίδιο θελκτικό στο στόμα, αποδείχτηκε και το αρκετά trendy τα τελευταία χρόνια στους χώρους εστίασης, Espresso Martini.
Ελκυστικό και σε παρουσίαση, αλλά κυρίως στο στόμα και το ποιοτικό, σεβίτσε τόνου, πειραγμένο γευστικά με ώριμο μάνγκο και μπαχάρια που μας ταξίδεψαν σε μεσανατολίτικα, μεσογειακά εδάφη, ενώ το ίδιο έχω να σου πω και για το απόλυτο μοιρασιάρικο ορεκτικό, το Salpicon de Marisco.
Ένα πιάτο που κουβαλά μέσα του το πέρασμα του σεφ Iosif από τις ισπανικές κουζίνες και δεν είναι τίποτα άλλο από μια πανδαισία από ψιλοκομμένα μαλάκια (συνήθως χταπόδι, καλαμάρι, γαρίδες…) και λαχανικά του μποστανιού, δεμένα με ένα ισορροπημένο ντρέσιγκ, για να γίνουν μπουκίτσα πάνω στα φρυγανισμένα ψωμάκια που ήρθαν μαζί του.
Αλλαγή πιάτων και υποδεχόμαστε τις προτάσεις του Μάριου, του εμπειρότατου στον χώρο της εστίασης, διευθυντή του εστιατορίου, που δεν ήταν άλλες από το όμορφα ψημένο ριζότο ντομάτας, με νότες από τυρί μπουράτα και καρύδια πέκαν, αλλά και τα άξια ειδικής βράβευσης, στην κατηγορία ΝΟΣΤΙΜΙΑ, επερχόμενα πιάτα με βάση το κρέας και το ψάρι.
Μιλάμε φυσικά για το άριστα σχαροψημένο, signature φιλέτο τόνου, που απογειώθηκε με σάλτσα λεμονιού και εντάσεις μαϊντανού, αλλά και για τις αλησμόνητες, λεμονάτες κοτολέτες Ιβηρικού χοίρου, που πρώτη φορά τις δοκιμάζω, συνδυασμένες στο πιάτο, με τραγανές εξωτερικά, μα ζουμερές στην καρδιά, αγκινάρες.
Τα γλυκοαλχημιστικά δεδομένα για τους λάτρεις του είδους, είναι άκρως ενθαρρυντικά, μα οπωσδήποτε υπέκυψε κι εσύ ασυζητητί στην μαγεία και τον γευστικό πλούτο του Death by chocolate, που το πρώτο μου σχόλιο, ήταν το πόσο ποιοτικό ήταν το μείγμα των σοκολάτων που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά και στο τιραμισού με λιμοντσέλο, που την όμορφή του αρωματική ένταση, ακόμη αναπολώ.
Ένα τεράστιο εύγε στο ντούο των ιδιοκτητών, που έβαλαν ακόμη ένα λιθαράκι στην όλη προσπάθεια ανάδειξης του πλούτου και της μακραίωνης αίγλης που διαθέτει εκ προοιμίου, το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, αλλά και ακόμη ένα μπράβο για την ομάδα του εστιατορίου για την πραγματικά, ιδιαίτερη γαστρονομική και γευστική, κατάθεση ψυχής.
Πύθωνος 11, Λευκωσία, 1011
22 445551
(REVIEW IN GREEK & ENGLISH) Είναι κάποιες φορές, που στην προσπάθειά μας να περιγράψουμε τη μαγεία μιας εμπειρίας ή ενός χώρου, αντιλαμβανόμαστε στην τελική ότι
Η ομάδα της Fine&Dine, παρακολούθησε την ταινία “The Substance” και καταγράφει αμερόληπτα τις εντυπώσεις της. Πρόκειται για μια τολμηρή και ιδιαίτερη ταινία, που δύσκολα συναντάται
Οι φθινοπωρινές συναυλίες του Δήμου Στροβόλου συνεχίζονται με τη συναυλία «Έξι & Πέντε: Αφιέρωμα στο Ελληνικό Θεατρικό Τραγούδι», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6/11/24
Έτοιμη για τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό οινοχόων, η βραβευμένη Iwona Hereda. Συνέντευξη στην Fine&Dine. (Interview in Greek & English) Η βραβευμένη οινοχόος Iwona Hereda, αναχωρεί σε
Η 13η Γιορτή του παλουζέ, στην πευκόφυτη, ορεινή κοινότητα Σπηλιών, βρίσκεται στην τελική της ευθεία. Υπαίτιος για την θεσμοθετημένη γιορτή του μοσχομυριστού παλουζέ, ο Σύνδεσμος