
Η νέα εστιατορική άφιξη στο απαστράπτων γαστρονομικό τοπίο της Λεμεσού, ακούει στο όνομα Musa. Δε θα σου πω πολλά πολλά για το πού και πώς θα τo βρεις, γιατί απλά βρίσκεται στους ισόγειους χώρους των εμβληματικών πύργων Trilogy Limassol Seafront, που θες δε θες θα θαυμάσεις το ύψος και το κάλλος τους, πριν ακόμη φτάσεις στην ταχεία αναπτυσσόμενη, σε όλους τομείς, πόλη του νησιού μας.
Ένα μαγαζί με μια όμορφη καλυμμένη βεράντα που προβλέπω να γίνονται μεγάλες μάχες για το ποιος θα προλάβει να κλείσει τραπέζι σαν έρθει η καλοκαιρία, μα κι ένα μαγαζί με πανέμορφο, μινιμάλ διάκοσμο, casual, μα εκλεπτυσμένο DNA, απλοχωριά, άφθονο ύψος και γήινα χρώματα, που θα σε κάνει απλά να εστιαστείς σε αυτούς που έχεις μαζί σου, μα πρωτίστως στο φαγητό που θα ‘ρθει μπροστά σου.
Οι ανοιχτές κουζίνες που έχουν σχεδιαστεί αριστοτεχνικά για να συνάδουν με τους τύπους ψησίματος και τις ανάγκες του μενού, είναι από μόνες τους μια πανέμορφη φωτογραφία, ιδίως όταν πέσουν οι παραγγελίες και ξεκινήσει η μπριγάδα των σεφ να επιμελείται αθόρυβα, οργανωμένα και με στοχευμένες κινήσεις τα fine dining δημιουργήματα του culinary director Αθηναγόρα Κωστάκου.
Κι αν με ρωτάς ποια γαστρονομική ταυτότητα έχει το Musa, θα σου πω απλά ότι στο “γουδί” του ο Αθηναγόρας έχει εναποθέσει άφθονη Ελλάδα, την άρτυσε με γεύσεις από Μεσόγειο, μεσανατολίτικα βότανα και μπαχάρια, προσθέτοντας σε κάθε χτύπημα με το “γουδοχέρι”, νότες από τα ταξίδια, τη ζωή και τις εμπειρίες του.
Το concept, είναι εκ προοιμίου φτιαγμένο για μοίρασμα, όπως κάνουμε δηλαδή σαν βρεθούμε Κυριακή μεσημέρι σε ένα τραπέζι οικογενειακό ή με φίλους αγαπημένους, που όλα τα καλούδια μπαίνουν στο κέντρο του τραπεζιού για να πάρουμε όλοι από όλα, να γευτούμε, να οσφρανθούμε και να σχολιάσουμε για ότι κοινό έχουμε ζήσει.
Για αυτό πήγαμε κι εμείς, για να μοιραστούμε στο κέντρο του τραπέζιου με το ξεκίνημά μας, ζεστό ψωμί υψηλών, κυριολεκτικά, προδιαγραφών, που το απολαύσαμε με signature dips και αλοιφές, που με το που θα φτάσουν κοντά σου, θα αντιληφθείς και οπτικά το βάθος και το ύψος της γαστρονομικής πορείας του πολυβραβευμένου σεφ (Bill and Coo – Μύκονος, Scorpios – Μύκονος, NOEMA – Μύκονος, Branco – Μύκονος, Mazi – Notting Hill, Meraki – Λονδίνο,………..)
Μους καπνιστής μελιτζανοσαλάτας με πικάντικο λάδι και κριτσανιστό φασκόμηλο, τζατζίκι που γίνεται ένα με αβοκάντο, λάδι σκόρδου και άνηθο, αλλά και καπνιστός ταραμάς όνειρο, με κάθε σημασία της λέξης, καπελωμένος με ημίλιαστα ντοματίνια, έγιναν όλα, πολλές μαγικές μπουκιές με το αιθέριο ψωμί και τις σχαροψημένες πιτούλες που τα συνόδευαν.
Μπράβο τους και καμάρι τους για το δικαίωμα επιλογής μισής μερίδας για τις αλοιφές, αλλά και της ευχέρειας παραγγελίας επιπλέον τεμαχίου σε πιάτα που προσφέρονται ή παρουσιάζονται με το τεμάχιο ή το ξυλάκι, μα πιο μεγάλο εύγε για το διακριτικά αρωματισμένο με βασιλικό, Citrus Bless cocktail, αλλά και για το ομόλογό του Flower Shop cocktail, που θα κατενθουσιάσει τους λάτρεις της τεκίλα, του αποπλανητικού elderflower και του σύκου. Σημείωσε με κεφαλαία γράμματα ότι τα κοκτέιλς που θα τα δεις κι αυτά να φτιάχνονται μπροστά σου στο bar της εισόδου, φέρουν βαριά την επώνυμη υπογραφή του βραβευμένου αρκετές χρονιές ως ένα από τα καλύτερα μπαρ του κόσμου, αθηναϊκού The Clumsies (The World’s 50 Best Bars)
Από τα ωμά, η ωμή αλήθεια για το χαμάτσι με ταραμά, ρελίς κάπππαρης, διακριτικό τσίλι και σος λαδολέμονο με όγκο και υφή, είναι ότι είναι ένα ορεκτικό πρωτοκλασάτο έως μισελενάτο, με μια ισορροπία ανεκδιήγητη, υπέροχο δάγκωμα και επίγευση που τη θυμάσαι.
Τα χοιρινά Gyros Tacos με καπνιστό γιαούρτι είναι η επιτομή της finger food απόλαυσης, ιδίως αν τα παντρέψεις με ένα από τα δροσερά, σερβιρισμένα by the glass κρασιά της καλοφτιαγμένης οινικής λίστας του εστιατορίου, που έχει να παινεύεται για τις γηγενείς τις ποικιλίες, με πρώτη θέση να κατέχουν οι αμπελώνες της Κύπρου και της Ελλάδας.
Στα must have πιάτα, τα Kebab αρνιού που μιλούν ελληνικά και μεσανατολίτικα στο στόμα σαν συναντηθούν με το σος γιαουρτιού και το πικάντικο τσάτνι, αλλά και το απίστευτα τρυφερό, ευλογημένο με ένα μαγικό συνονθύλευμα μπαχαρικών, Beef Kebab, που καλά κάνεις και τα δυο να τα συνδυάσεις με potato rocks, αγγιγμένα με σάλτσα από προβατίσιο βούτυρο, κονφί κρεμμύδι και τριμμένη μυζήθρα.
Και αφήνουμε για το τέλος ένα πιάτο, που προσωπικά θα το αποκαλούσα σταθμό για το Musa, που δεν είναι άλλο από τα Ιβηρικά μπριζολάκια. Η απορία φυσικά του οποιοδήποτε γαστρονόμου θα ήταν ποια η ειδοποιός διαφορά του συγκεκριμένου πιάτου του σεφ Αθηναγόρα, έναντι των υπολοίπων. Κατέγραψε ότι μιλάμε για εξαίρετη κλάση κρέατος, κάτι που χαρακτηρίζει και τη γενική ποιότητα την κάθε πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται στο εστιατόριο.
Σημείωσε το άριστο ψήσιμο που διασφάλισε κατά τις διαδικασίες του, να παραμένει εσωτερικά τρυφερό και ζουμερό το κρέας, αλλά και να θωρακιστεί στο κάρβουνο και στον φούρνο εξωτερικά, μα περισσότερους πόντους του δίνω για τη σπιτική μπάρμπεκιου σος που το γάρνιρε, αλλά και για το μείγμα βοτάνων, μπαχαρικών και καπνιστού άλατος που το κάλυψαν, δημιουργώντας σε κάθε μπουκιά μια έκρηξη γεύσεων και υφών. Κρίμα, μα πολύ κρίμα να μην αφήσεις χώρο για τη φρεσκότατη, με κριτσανιστό φύλλο μπουγάτσα με σος καραμέλας και σοκολάτας, που αχνίζεται με ζάχαρη άχνη και κανέλα, αλλά και για το βάσκικο cheesecake αναρής, που εκτός από πολλή αγάπη, ραντίζεται και γαρνίρεται με μέλι και κομποτέ κόκκινων φρούτων του δάσους.
Τα παιδιά στο σερβίς θα τα αγαπήσεις με την πρώτη, είναι φιλικά, φιλόξενα, εκπαιδευμένα και άκρως διακριτικά, η μουσική είναι αυτή θες σαν βρίσκεσαι χαλαρά με φίλους και θες να τα πεις χωρίς να φωνάζεις, ενώ αυτό που σε ενδιαφέρει πολύ, στο άφησα τελευταίο. Είναι ίσως ένα από τα πιο value for money εστιατόρια εκλεκτής κουζίνας που έχω επισκεφτεί στο νησί και προκαλώ τον οποιοδήποτε να με διαψεύσει. Με το χέρι στην καρδιά, σε διαβεβαιώ ότι παρόμοιες γαστρονομικές εμπειρίες στο εξωτερικό θα σε έκαναν να βάλεις 3 με 4 φορές βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για να τις ζήσεις στον ίδιο βαθμό που έχεις την ευκαιρία να τη βιώσεις στο ολοκαίνουριο Musa. Μια, γενικά εστιατορική προσπάθεια υψηλών αξιώσεων που ήρθε για να ανεβάσει πιότερο τον γαστρονομικό πήχη του νησιού.
Ισόγειο Trilogy Limassol Seafront
Λεωφόρος 28ης Οκτωβρίου, 341-3106, Λεμεσός, 3106
25 279910
Από την πρώτη στιγμή που θα φτάσεις στο Royal Apollonia, θα αντιληφθείς ότι πρόκειται για κάτι περισσότερο από ένα απλό προορισμό. Είναι μια εμπειρία που
Η αγαπημένη των μεζεκλήδων ταβέρνα της Λάρνακας, μα και η παλιά καραβάνα στον χώρο της παραδοσιακής κουζίνας, ακούει στο όνομα Ζήνων. Σταθερή αξία, με πρόσημο
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, η Λάρνακα διακρίθηκε για το έργο «Δημιουργία των πιο πράσινων παραλιών στην Κύπρο (Βορόκληνης)» στην κατηγορία «Πράσινες Περιοχές – Αστική
Το concept του μοναδικό και απαράμιλλο. Η φιλοσοφία του ελκυστική, θελκτική και μη αντιγράψιμη, έχει αφήσει το στίγμα της αρχής γενομένης από τη Μύκονο, αλλά
Πριν πάμε έξω η παρέα των τριών ζευγαριών – φίλων, κάνουμε λίγο ψάξιμο. Διαβάζουμε πρόσφατα reviews, ρίχνουμε πολλές ματιές στο μενού και κοιτάμε και λίγο