
Nikkei, πάει να πει πολλά. Μα πρώτα απ’ όλα, εκτός από την επωνυμία της ναυαρχίδας των εστιατορίων του πεντάστερου NissiBlu Beach Resort στην Αγία Νάπα, ισοδυναμεί με το όνομα της κουζίνας που γεννήθηκε περί τα τέλη του 1800. Ήταν τότε που Ιάπωνες μετανάστες ταξίδεψαν 15000 χιλιόμετρα μακρυά από το σπίτι τους για να εγκατασταθούν στο μακρινό Περού.
Στις αποσκευές τους, η λεπτότητα και η διακριτικότητα της ιαπωνικής κουζίνας, αλλά και η έμφαση στα ωμά. Καθότι όμως ήταν πολύ δύσκολη, λόγω απόστασης και διαφορετικού terroir, να χρησιμοποιηθούν στο νέο τους “σπίτι” τα υλικά που δούλευαν στην Ιαπωνία, αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τα δώρα της φύσης του Περού. Πολλά είδη πατάτας, καυτερές πιπεριές aji Amarillo, chipanga, το καυτερό αποξηραμένο πιπέρι aji mirasol και όχι μόνο.
Έτσι μέσα σε λίγα χρόνια δημιουργήθηκε μια νέα κουζίνα, η Nikkei, η οποία ενσωματώνει κατά κύριο λόγο στοιχεία της Ιαπωνικής και Περουβιανής κουζίνας, αλλά και νότες από Ισπανία και Κίνα.
Αυτή τη γευστικότατη μίξη δοκιμάσαμε η παρέα των 4 φίλων στο εντυπωσιακό ομώνυμο εστιατόριο Nikkei, που θα κλέψει αμέσως τη ματιά σου με τον όμορφο διάκοσμό του, με έμφαση στο ιρόκο ξύλο και τα ethnic διακοσμητικά, τις ανοιχτές κουζίνες για σούσι και ζεστά πιάτα, αλλά και την ευρύχωρη βεράντα του με φόντα το πράσινο και τις πισίνες του ξενοδοχείου.
Η κάρτα του πολυτάλαντου executive chef του ξενοδοχείου Βασίλη Βασιλείου, χαροποιεί από την πρώτη ανάγνωση τους απανταχού λάτρεις της εν λόγω κουζίνας, αλλά και προβάλλει ποικίλα fusion στοιχεία που κάνουν την διαφορά.
Λέμε 2 ηχηρά “ναι” στις προτάσεις του υπεύθυνου για την οινική κουλτούρα του εστιατορίου, έχοντας να επιλέξουμε ανάμεσα σε εκλεκτές ετικέτες από το παγκόσμιο στερέωμα, αλλά πρωτίστως είχαμε την ευκαρία να επιλέξουμε και παλιές καλές χρονιές από την κάβα του ξενοδοχείου, οι οποίες και μεταγγίστηκαν αριστοτεχνικά μπροστά μας μέσα σε καράφα.
Καλή αρχή με υπέροχο σε οξύτητα σεβίτσε μυλοκόπι, νοτισμένο με Aji Amarillo και καλοδουλεμένο γάλα του τίγρη, αλλά και ντούο από sushi rolls, με εξαίρετα ψημένο ρύζι, τόνο ταρτάρ και εξαρτησιογόνο Foie gras, χέλι και πίκλα από τζίντζερ.
Στέλνουμε αμέσως τα εύσημά μας στον σεφ για το βαλμένο πάνω σε τραγανή τορτίλα, βοδινό καρπάτσιο με κροκάδι αυγού σε άλμη, αλλά και για τα επίσης εξαίρετα σε ισορροπία γεύσεων, causas πατάτας με κοτόπουλο, μπέικον και γαλάκτωμα από turmeric.
Και λίγα ήταν στην τελική τα όσα διθυραμβικά σχόλια είχα ακούσει για τα bao buns με πάπια, σκόνη φουντουκιού και κριτσανιστό κρεμμύδι, ενώ το ίδιο ισχύει και για το αριστοτεχνικά ψημένο κοτόπουλο huancaina και το μήλο της έριδος για όλους τους meat lovers, την εμβληματική πικάνια με τσιμιτσούρι και βούτυρο kimchee.
Η δημιουργική, επιδόρπια φρουτοσαλάτα με νότες από yuzu και σουσάμι και η σοκολατένια μπάρα με φουντούκι, πραλίνα, toffee caramel και σορμπέ από μάνγκο, έγραψαν με τον πιο γλυκό τρόπο, τον επίλογο στο αγαπημένο του κοινού εστιατόριο της Αγίας Νάπας.
Ένα value for money, fine dining εστιατόριο, το οποίο παινεύεται και για το υποδειγματικό του σερβίς, που σαφώς και σου το συνιστώ ανεπιφύλακτα.
NissiBlu Beach Resort
75C’ Nissi Avenue, Ayia Napa, 5330
23 200500
Στις δύο τελευταίες μου εργασίες, στη μια ως captain και στην άλλη ως manager εστιατορίου, καθιερώσαμε το briefing. Μια πεντάλεπτη έως δεκάλεπτη συνάντηση του προσωπικού
Η αλήθεια να λέγεται. Αν δεν ήξερα ότι η Πυξίδα βρίσκεται στο συγκεκριμένο σημείο της πρωτεύουσας και δεν έβλεπα τη γνώριμη φιγούρα του Γιάννου και
Το βράδυ ήταν βροχερό και κρύο. Θα ορκιζόμουν ότι λίγοι θα τολμούσαν να αφήσουν το σπιτάκι τους για να βγουν έξω για φαγητό. Για να
Η νέα του θέση στο πεντάστερο, πρωτευουσιάνικο Hilton Hotel Nicosia, είναι ακόμη μια πρόκληση στην καριέρα του. Ένας σταθμός πολλών απαιτήσεων, προδιαγραφών και αυστηρών προτύπων
Πώς πρέπει να είναι ρε παιδί μου ένας μεζές; Ευκολάκι. Πρώτα απ’ όλα, κάθε πιάτο του, να είναι γευστικό, καλομαγειρεμένο και φτιαγμένο με καλά υλικά.