Nuta. Με το χέρι στην καρδιά, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Πολωνίας – (In Greek & English) – By food critic Nick Andrew

Υπάρχουν εστιατόρια κι εστιατόρια. Είναι κάποια όμως που η επίγευση που σ’ αφήνουμε είναι τόσο μοναδική, “γλυκιά” και απροσδόκητη, που σε κάνουν να θες να τα επισκεφτείς ξανά και ξανά και ξανά. Τρανό παράδειγμα το βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin, 13 μόνο μήνες μετά το άνοιγμά του, εστιατόριο Nuta στη Βαρσοβία που μετά και την επίσκεψή μου, δηλώνω με το χέρι στην καρδιά, ότι είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά εστιατόρια της χώρας και αποτελεί λόγο για να το επισκεφθεί ο οποιοσδήποτε απαιτητικός γαστρονόμος που θα επισκεφθεί τη Βαρσοβία.

Όμορφα βαλμένο σε μια από τις πιο απαστράπτουσες, πνιγμένες στο πράσινο περιοχές της πρωτεύουσας, κοντά στην Plac Trzech Krzyży, εντυπωσιάζει με την απλοχωριά του χώρου, το πανέμορφό του bar και την ιταλογαλλική αισθητική του ταυτότητα. Οι ζωγραφιές με οργανοπαίχτες και νότες πενταγράμμου  στους τοίχους, τα ντιζαϊνάτα φωτιστικά και το φόντο της πανέμορφης βλάστησης κατά μήκος όλης της σάλας του εστιατορίου, συνθέτουν ένα ειδυλλιακό σκηνικό εστίασης.

Το επίκεντρο του εστιατορίου και συνάμα  το πιο συγκλονιστικό, είναι αναμφίβολα οι ανοιχτές κουζίνες του πολυβραβευμένου, και απείρως ταλαντούχου Ιταλού σεφ Andrea Camastra και του απίστευτα οργανωμένου, μέχρι και στην τελευταία λεπτομέρεια,  “στρατού” από σεφ που τον πλαισιώνουν στο έργο του. Φυσικά δεν περίμενα κάτι λιγότερο από ένα εμβληματικό σεφ, βραβευμένο για πολλά χρόνια με αστέρι Michelin για το εστιατόριό του, Senses στη Βαρσοβία, αλλά και για τον σεφ που το 2015, του απονεμήθηκε ο τίτλος “Chef of the Future” από τον οδηγό Gault & Millau της Πολωνίας.

Ακολούθως το 2017, τιμήθηκε με τον τίτλο “Chef of the Year”, ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 2019,  συμπεριλήφθηκε στη λίστα του έγκριτου γαλλικού περιοδικού “Le Chef” με τους “100 Best Chefs in the World.” Το 2020, η κυβέρνηση της Ιταλίας και το Ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών συμπεριέλαβαν τον Andrea Camastra στη λίστα με τους πιο ταλαντούχους και επιτυχημένους Ιταλούς επαγγελματίες στη διεθνή σκηνή του τελευταίου αιώνα.

Χαρά μου μεγάλη να χρεώνομαι ένα από τα τρία τραπέζια που βρίσκονται ακριβώς μπροστά από τις ανοιχτές κουζίνες του, βιώνοντας από εκεί την όλη ιεροτελεστία, διάρκειας 3 plus ώρων, προετοιμασίας και στησίματος των πιάτων του μεγάλου, Maestro Tasting Menu που επιλέξαμε. Δεύτερή μας επιλογή, το οινικό pairing του μενού με κορυφαία, έως δυσεύρετα κρασιά από πολωνικούς αμπελώνες, παρμένα όλα από την εξαίρετη οινοκάρτα του καταχωρισμένου στον Παγκόσμιο οινικό Οδηγό Star Wine List.

Άριστα τα οινικά παντρέματα του αξιόλογου οινοχόου του εστιατορίου, ο οποίος μας ταξίδεψε από βορρά μέχρι Νότο και από Δύση μέχρι Ανατολή, στοχεύοντας τόσο στις γηγενείς πολωνικές ποικιλίες, όσο και στις διεθνείς. Άριστα και για τους συνδυασμούς με infused vodka, με μη αλκοολούχα ποτά με βάση το μέλι και πιο πολλά εύγε για τις ιδανικές θερμοκρασίες σερβιρίσματος των κρασιών, αλλά και για την πρωτοτυπία που καθιέρωσε το εστιατόριο, κατά την οποία ο σομελιέρ αφήνει στο τραπέζι των  πελατών που έχουν επιλέξει το pairing με κρασί τη φιάλη του κρασιού (sample) έτσι ώστε να μπορεί ο καθείς να τη μελετήσει.

Η ικανότητα του σεφ Andrea Camastra να παντρεύει με μαεστρία τις γαστρονομικές παρακαταθήκες της Ιταλικής, Πολωνικής και εν μέρει της Ασιατικής κουζίνας, ήταν ιδιαίτερα εμφανής από τα πρώτα εδώδιμα, γαστριμαργικά έργα τέχνης, τα  amuse bouche που εντυπωσίασαν το στόμα με το συνδυασμό του σπιτικού πατέ με κοκκινογούλια, της καπνιστής a la kashubian style ρέγγας και του ονειρικού βοδινού, καλά σιτεμένου, ταρτάρ.

Η έμφαση του σεφ στα πρωτοκλασάτα υλικά, στην αποδόμηση και επαναδόμηση κλασικών και παραδοσιακών συνταγών αποκαλύφθηκε ευθύς αμέσως με την προσομοίωση της σούπας goulash με pancake πατάτας, αλλά και με την εμβληματική του σφαίρα με αγγούρι, με στοιχεία που θυμίζουν εξευγενισμένο τζατζίκι, γαρνιρισμένο με ποιοτικό χαβιάρι. Μια έκρηξη γεύσης στο στόμα με πρωτόγνωρες μίξεις υλικών που θυμίζει πιάτα/σνακ εστιατορίου με 2 και 3 αστέρια Michelin.

Η πολυποικιλότητα και διαφορετικότητα των ψωμιών και αρτοποιημάτων που ακολούθησαν, συνδυασμένων με χειροποίητα βούτυρα δεν μπορεί εύκολα να περιγράφει και σαφώς καμία φωτογραφία δεν μπορεί να αποτυπώσει τον ήχο της κρούστας που ακόμη αντηχεί στα αυτιά μου ή να καταγράψει την αριστεία των αρωμάτων, των υφών και των εκλεπτυσμένων γεύσεων.

Η τύπου Caprese δημιουργία που ακολούθησε με ψωμί, μεταξύ φοκάτσιας και πίτσας άφησε στο στόμα μια πρωτότυπη επίγευση από φτιαγμένη στην κουζίνα nduja, ενώ διθυραμβικά σχόλια έχω καταγράψει για τα dumplings με λάχανο και μανιτάρια, που συνάντησαν στο στόμα εκλεκτής ποιότητας χαβιάρι.

Απολαμβάνουμε από τη θέση μας και υποκλινόμαστε μπροστά στη χαρούμενη, με κάθε σημασία της λέξης, ομάδα από chefs του Andrea Camastra, η οποία πραγματικά εκτελούσε με χειρουργική ακρίβεια κάθε πιάτο, βλέποντας αρκετές φορές τους σεφ να δοκιμάζουν με κουτάλια μιας χρήσης τις σος και άλλες εκτελέσεις, έτσι ώστε να είναι σίγουροι ότι θα δοθεί στον πελάτη η επιθυμητή γεύση που έχει σχεδιαστεί.

Στέλνουμε τα εύσημά μας στον σεφ για τα al dente ζυμαρικά που ακολούθησαν στα οποία χύθηκε πάνω τους πυκνόρευστος, πολλών διεργασιών ζωμός a la minestrone, μα επαναλαμβάνουμε τα εύγε μας για την ζεστή, ζουμερή σολομό-πέστροφα με αμύγδαλα και allium, που συνταιριάστηκε με κρύα ζυμαρικά με ασιατικό, αρωματικό και γευστικό προσανατολισμό.

Το πιάτο προορισμός και σταθμός κατ’ εμένα στο βραβευμένο εστιατόριο, δεν είναι άλλο από το ζουμερό, ορθά σιτεμένο και με υπέροχο δάγκωμα στήθος περιστεριού που δικαιολογημένα αποτελεί case study ανάμεσα στον κύκλο των καταξιωμένων σεφ και επαγγελματιών που το δοκιμάζουν, μαζί με σελινόριζα, στοιχεία από δαμάσκηνα και ατμοψημένο, αφράτο ψωμάκι για να μαζεύει μπουκιά μπουκιά όλη τη γλύκα από τον θεϊκό ζωμό περιστεριού.

Το cheese board που ακολουθεί είναι ότι πιο φουτουριστικό έχω δει σε παρουσίαση με θέμα το τυρί, μέσα από καλλιτεχνήματα από σνακ με ποιοτικά τυριά, κάτι που προϊδέασε και την άφιξη των δυο εκτελέσεων και θερμοκρασιών μηλόπιτας και των αριστουργηματικών petit fours που το καθένα τους είναι από μόνο του masterclass ζαχαροπλαστικής και μάθημα για υψηλής αισθητικής, δημιουργίες μικρών γλυκών αλχημειών, με κάποια από αυτά να παραδίδονται ως αποχαιρετιστήριο δώρο, βαλμένα σε instagramable συσκευασία.

Θα μπορούσα να γράφω για ώρες μα και πάλι δε θα πετύχαινα να αποτυπώσω το βάθος και το ύψος της κουζίνας του Nuta, την παρθενογένεση συνταγών που ίσως δούμε στο μέλλον σε άλλα εστιατόρια, μα πιότερο στην αριστεία της γεύσης, των αρωμάτων, των μπαχαρικών και της αλατότητας, που όλα μαζί οδηγούν στην ισορροπία.

Εύγε και για το άκρως επαγγελματικό σερβίς που σε καμιά περίπτωση δεν κούρασε ή άγγιξε τα όρια του αυστηρού και του απρόσωπου, αλλά και πολλά μπράβο για την οινική κουλτούρα του εστιατορίου και την άμεμπτη εξυπηρέτηση από τον περισπούδαστο σομελιέ και τους συνεργάτες του. Μια εμπειρία που οφείλεις να χαρίσεις στον εαυτό σου, αλλά και σε αυτούς που επιζητούν υψηλών προσδοκιών οινογαστρονομική απόλαυση σε ένα εστιατόριο που ευελπιστώ ότι σύντομα θα το δούμε με περισσότερα αστέρια και περγαμηνές.

Plac Trzech Krzyży 10/14
00-499 Warszawa

+48 570 007 772
info@nuta.com.pl

*
Συστήνεται η κράτηση τραπεζιού αρκετές μέρες πριν την επιθυμητή ημερομηνία επίσκεψης στο εστιατόριο

REVIEW IN ENGLISH

Nuta. Hand on heart, one of the best restaurants in Poland ( In Greek & English) – By food critic Nick Andrew

There are restaurants, and then there are restaurants. Some of them leave such a unique, “sweet,” and unexpected aftertaste that they make you want to return again and again. A prime example is Nuta, a Michelin-starred restaurant in Warsaw, which earned its star only 13 months after opening. After visiting myself, I can say—hand on heart—that it is one of the most exciting restaurants in the country and a must-visit for any discerning gastronome coming to Warsaw.

Beautifully nestled in one of the capital’s most stunning, greenery-filled areas near Plac Trzech Krzyży, it impresses with its spacious layout, gorgeous bar, and its Italian-French aesthetic identity. The paintings of musicians and musical notes on the walls, the designer lighting, and the lush vegetation lining the entire restaurant create an idyllic dining setting.

The highlight—and without doubt the most captivating element—is the open kitchen of the multi-award-winning and immensely talented Italian chef Andrea Camastra, supported by his incredibly organized brigade of chefs who execute every detail with precision. Of course, I expected nothing less from such an iconic chef, who held a Michelin star for many years at his previous restaurant, Senses, also in Warsaw, and who was honored in 2015 as “Chef of the Future” by the Gault & Millau Poland guide. In 2017, he was awarded the title of “Chef of the Year,” and in 2019, was included in the prestigious French magazine Le Chef’s list of the “100 Best Chefs in the World.” In 2020, the government of Italy and the Italian Ministry of Foreign Affairs listed Andrea Camastra among the most talented and successful Italian professionals on the international scene over the past century.

I was lucky to be seated at one of the three tables right in front of the open kitchens, witnessing the entire 3-plus-hour culinary ritual of preparing and plating the magnificent Maestro Tasting Menu. We also chose the wine pairing, featuring top-tier, even rare wines from Polish vineyards, all curated from the restaurant’s exceptional wine list, included in the global Star Wine List guide. The sommelier’s pairings were spot-on, taking us on a journey across native Polish and international varieties, with excellence also in the infused vodkas, honey-based non-alcoholic drinks, and the perfect serving temperatures. A creative touch: for guests choosing the wine pairing, the sommelier leaves the wine sample bottle at the table for further appreciation.

Andrea Camastra’s masterful ability to blend the culinary legacies of Italian, Polish, and partly Asian cuisine was evident from the very first bites—the amuse-bouches—with house-made beetroot pâté, smoked herring à la Kashubian style, and a dreamy, well-aged beef tartare.

His emphasis on premium ingredients and the deconstruction and reconstruction of traditional dishes stood out immediately in the goulash soup simulation with potato pancake, as well as the iconic cucumber sphere, reminiscent of refined tzatziki and topped with premium caviar. It was an explosion of flavor, with bold combinations that echo two- and three-star Michelin restaurants.

The variety and uniqueness of the breads and baked goods that followed, paired with handmade butters, are hard to describe. No photo can capture the crunch of the crust still ringing in my ears or the excellence of the aromas, textures, and refined flavors.

A Caprese-style creation followed, with bread somewhere between focaccia and pizza, leaving a lingering aftertaste of house-made nduja. I wrote raving notes about the dumplings with cabbage and mushrooms, paired with fine caviar, which made for an exceptional mouthful.

From our seats, we observed and admired Andrea Camastra’s joyful team of chefs, executing each dish with surgical precision. We watched as they taste-tested sauces with disposable spoons to ensure every flavor matched the design. A highlight: the al dente pasta, topped with a thick, multi-process broth à la minestrone, followed by the warm, juicy salmon-trout with almonds and alliums, paired with chilled noodles infused with Asian flavors and aromas.

For me, the ultimate dish at this award-winning restaurant was the juicy, well-aged, perfectly textured pigeon breast—a case study among elite chefs—served with celery root, plum elements, and a steamed, fluffy bun to soak up the divine pigeon jus.

The cheese board that followed was the most futuristic presentation I’ve ever seen, featuring edible cheese artworks—an excellent prelude to the two styles and temperatures of apple pie and the masterful petit fours, each a lesson in pastry finesse and miniature dessert alchemy. Some even came as farewell gifts, packaged in Instagram-worthy boxes.

I could write for hours and still not fully capture the depth and height of Nuta’s cuisine, the originality of recipes that might inspire other restaurants in the future, or, most importantly, the excellence of flavor, aroma, spice, and salt—perfectly balanced in harmony.

Kudos also to the exceptionally professional service—never overbearing or impersonal—and high praise for the restaurant’s wine culture and flawless hospitality from the distinguished sommelier and his team.

This is an experience you owe to yourself and to anyone who seeks high-expectation gastronomic joy. I truly hope we’ll soon see Nuta with even more stars and accolades.

Plac Trzech Krzyży 10/14
00-499 Warsaw
+48 570 007 772
info@nuta.com.pl

* It is highly recommended to book a table several days in advance of your preferred visit date.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Holy cow. Με ανανεωμένη κάρτα γαστροδημιουργιών που θα πάθεις με αυτές εθισμό

Η νέα εδεσματολογική κάρτα του αναβαθμισμένης κουζίνας εστιατορίου Holy Cow στη Λάρνακα, είναι γεγονός. Πρωτοτυπία, γευστικές μίξεις πρωτοκλασάτων υλικών, χρώματα, διαφοροποίηση υφών, εντυπωσιακά στησίματα και