![](https://fineanddine.com.cy/wp-content/uploads/2024/12/ekmm9700001-300x103.webp)
(Article in Greek & Engish)
Μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα, που για την ομάδα του Rous ήταν περίοδος γαστρονομικών δοκιμών και εξελίξεων, το βραβευμένο εστιατόριο ξαναμπήκε στο προσκήνιο και μάλιστα πολύ δυναμικά. Με επίσημη καλεσμένη την Anne Moreau, του ξακουστού οίκου Louis Moreau στο Chablis, το εστιατόριο Rous παρουσίασε την επίσημη πρώτη του πλήρως ανανεωμένου του μενού, που από την πρώτη ανάγνωση εξυμνεί την Κύπρο, τα υλικά και τους παραγωγούς της, μετουσιωμένα, δημιουργικά και άκρως ελκυστικά.
Ο σεφ Τριαντάφυλλος Σουλιώτης (Cyprus Young Chef of the Year, 2019) μαζί με τον βραβευμένο οινοχόο Ανδρέα Κυπριανού, επανεκκινούν με πρόσημο την αριστεία των κυπριακών πρώτων υλών, αποδομώντας και επαναδομώντας συνταγές που είναι βαθιά ριζωμένες στο DNA μας, παρουσιάζοντάς τις πλέον σε 4 διαφορετικά μενού γευσιγνωσίας, με τα δυο δε εξ αυτών, να αγγίζουν τα παλέτα των χορτοφάγων και όχι μόνο.
Σημείο αναφοράς στο ανανεωμένο Rous και η έκθεση σε κοινή θέα, αρκετών από τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στο degustation menu, έτσι ώστε ο καθείς να έχει την ευκαιρία να αποτυπώνει και την πρωτογενή τους μορφή, σχήμα και υφή. Μια εκπαιδευτική, μορφωτική και ενημερωτική προσθήκη που πραγματικά αξίζει ειδικής μνείας και την επικροτώ στο έπακρο.
Η γκάμα με τους προσφερόμενους οίνους του οίκου Louis Moreau, με δυνατούς σταθμούς στο Chablis, στο Petit Chablis, αλλά και στο Premium και Grand Cru, ανέβασε από το ξεκίνημα τον πήχη προσδοκιών, ειδικά όταν έφτασε η τριλογία από amuse bouche, η οποία σίγουρα θα σε κάνει κι εσένα να την αποτυπώσεις φωτογραφικά. Πέστροφα σε φύλλο από κολοκάσι, κριτσανιστή πατάτα με ταραμά και διθυραμβικών σχολίων χωριάτικη σαλάτα σε ταρτελέτα, με φασαριόζικο mise en place, οι συνιστώσες των πρώτων δώρων από την κουζίνα.
Στο Rous παινεύονται και καλά κάνουν και για τα ψωμιά και τα βούτυρά τους, που ομολογουμένως παίρνουν άριστα, τόσο για την πολυποικιλότητα, όσο και για την παρουσία τους, τα οποία μην διστάσεις καθόλου να τα βουτήξεις στα επερχόμενα εδέσματα, μα ιδίως στην κρύα σούπα αμυγδάλου με ταρτάρ από κυπριακό, λευκό τονάκι, σταφύλι και τσίλι.
Ο απίστευτα ισορροπημένος, λαχανοντολμάς με κυπριακές, τραγανές γαρίδες, χταπόδι, μύδια και αυγολέμονο, είναι ένα πιάτο που έχει ήδη καταγραφεί στη μακροπρόθεσμη μνήμη των γευστικών μου κάλυκων, όπως έχει αποτυπωθεί και η σερβιρισμένη σε τσόφλι, custard αυγού με duxelles μανιταριών και τρούφα.
Το anari raviolono, είναι σαφώς ένας σταθμός με σφραγίδα παρθενογένεσης, εφόσον μιλάμε για μια χειροποίητη κυπριακή ραβιόλα, γεμιστή με φρέσκα και παλαιωμένη αναρή, πιστάτσιο και κροκάδι αυγού, το οποίο με το που θα κόψεις τη ραβιόλα στη μέση, χύνεται το κροκάδι σαν λάβα στο πιάτο. Πρωτότυπο γευστικά και το τελευταίο πιάτο, που δεν ήταν άλλο από τον ορφό που κολυμπούσε σε σος από μαύρο σκόρδο και φύλλα συκής, τα οποία δεν έκρυψαν καθόλου τη γευστική μαγεία του πουρέ από τραχανά και σελινόριζα.
Το προσωπικό εξυπηρέτησης απέδειξε και με το παραπάνω τη δέσμευσή του για μια καθ’ όλα fine dining εμπειρία, επεξηγώντας και παρουσιάζοντάς μας με πάσα λεπτομέρεια, κάθε ένα από τα δομικά στοιχεία του sorbet από παπουτσόσυκο (φραγκόσυκο) με λευκή σοκολάτα και μπισκότο, αλλά και την ονειρική, κλειστή Pavlova, που άμα την σπάσεις με την άκρη του κουταλιού, θα ανακαλύψεις τον θησαυρό που κρύβει η κρέμα από δαμάσκηνα, το ζελέ από βερίκοκα και το υπέροχο σε υφή, sponge από πιστάτσιο.
Με ένα γλυκόξινο candy και ένα ποτήρι από γλυκόπιοτο Delas Freres Muscat de Beaumes de Venice, κλείνουμε την πραγματικά ονειρική βραδιά μας, που σίγουρα δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάτι λιγότερο, από μια ωδή στην κυπριακή κουζίνα, στην πιο gourmet και fine dining της μορφή.
Λεωφόρος Κυριάκου Μάτση 16, Λευκωσία, 1082
22760720
(ARTICLE IN ENGLISH)
Rous: Cypriot Gastronomy in its most fine dining version
After a summer break, which for the Rous team was a period of gastronomic trials and developments, the award-winning restaurant returned to the spotlight, and with great momentum. With special guest Anne Moreau from the renowned Louis Moreau estate in Chablis, Rous presented the debut of its fully revamped menu.
From the first glance, it celebrates Cyprus, its ingredients, and its producers, transformed creatively and attractively. Chef Triantafyllos Souliotis (Cyprus Young Chef of the Year, 2019) along with award-winning sommelier Andreas Kyprianou, kickstart with excellence in Cypriot ingredients, deconstructing and reconstructing recipes deeply rooted in our DNA. These are now presented across four different tasting menus, two of which cater to vegetarians and more.
A standout feature at the revamped Rous is the open display of many of the products used in the degustation menu, giving everyone the opportunity to observe their raw form, shape, and texture. This educational and informative addition, truly deserves special mention and my full praise.
The range of wines from Louis Moreau, featuring highlights from Chablis, Petit Chablis, as well as Premium and Grand Cru, set high expectations right from the start, especially when the trilogy of amuse-bouche arrived, which you’ll surely want to photograph. Trout wrapped in taro leaves, crispy potato with tarama, and a rave-worthy Greek salad in a tartlet with a time consuming mise en place were the first delights from the kitchen.
Rous takes pride, rightfully so, in its breads and butters, which excel not only in variety but also in presentation. Don’t hesitate to dip them into the forthcoming dishes, especially in the cold almond soup with tartare of Cypriot white tuna, grape, and chili.
The incredibly balanced cabbage dolma with crispy Cypriot prawns, octopus, mussels, and egg-lemon sauce is a dish already etched into my long-term taste memory, just as the egg custard served in a shell with mushroom duxelles and truffle left a lasting impression.
The anari raviolono is certainly a milestone of originality, as we’re talking about handmade Cypriot ravioli stuffed with fresh and aged anari cheese, pistachio, and egg yolk. When you cut the ravioli in half, the yolk pours out like lava onto the plate.
The final dish, a dusky grouper, swimming in black garlic sauce and fig leaves, did nothing to hide the flavor magic of the trahana and celeriac purée.
The service staff went above and beyond to demonstrate their commitment to providing a fine dining experience, explaining every detail of the sorbet made from prickly pear with white chocolate and biscuit, and the dreamy closed Pavlova, which when cracked with the tip of a spoon reveals the hidden treasures of plum cream, apricot jelly, and the wonderfully textured pistachio sponge.
With a sweet-sour candy and a glass of the smooth Delas Freres Muscat de Beaumes de Venice, we concluded our truly dreamy evening, which could be described as nothing less than an ode to Cypriot cuisine in its most gourmet and fine dining form.
Kyriakou Matsi Avenue 16, Nicosia, 1082
22760720
Ο Γιωργής, ένα από τα τέσσερα παιδιά μιας οικογένειας στη Βιζύη της ανατολικής Θράκης, αφηγείται, ως ενήλικας πια, την ασθένεια της αδερφής του Αννιώς και
Το δοκιμάσαμε, το λατρέψαμε μα το αγαπήσαμε περισσότερο όταν μάθαμε ότι στη συνταγή του παραδοσιακού Gluhwein, ο πολυβραβευμένος οινοχόος Βάσος Μανώλη, έχει εισάξει μέσα της,
Προορισμός σου ο γραφικός Φαρμακάς και συγκεκριμένα το εστιατόριο Ιεράμπελος και το οινοποιείο Santa Irene, που έχουν φορέσει και τα δυο τους τη χριστουγεννιάτική τους
Η Golden Gallery by Kapatays έχει την τιμή να παρουσιάσει τη νέα εικαστική πρόταση του διεθνώς καταξιωμένου Κύπριου καλλιτέχνη Γιάννη Στυλιανίδη, με τίτλο «State of
Το City of Dreams Mediterranean, σας προσκαλεί σε μια μαγευτική βραδιά με τη θρυλική Ελληνίδα τραγουδίστρια Γλυκερία, στην Αίθουσα Grand Ballroom. Αφεθείτε σε ένα μουσικό