Rous. Το απόλυτο degustation μενού που τιμά τη γη, τη θάλασσα και τη γαστρονομική κληρονομιά του νησιού

Η φιλοσοφία εστίασής του, ξεκάθαρη και με στέρεες βάσεις και θεμέλια. Θεμέλια γερά, στιβαρά, δομημένα με τις αρχέγονες πολιτισμικές παρακαταθήκες του νησιού και τους γαστρονομικούς θησαυρούς της ξηράς και της θάλασσας. Ο ρους της ιστορίας του νησιού περνά μέσα από όλη τη γαστριμαργική ιστορία που έχει να σου διηγηθεί το πολλών σταδίων Degustation μενού του πολυβραβευμένου εστιατορίου της πρωτεύουσας, δημιουργημένο με πολλή σπουδή από την εντεταλμένη για αυτό τον σκοπό, αφοσιωμένη ομάδα του.

Το τραπέζι μας στη γωνιά, πανέμορφα στρωμένο όπως κάθε φορά, δεν άργησε να στρωθεί με την τριλογία από amuse bouche, του νεαρότατου σε ηλικία, αλλά μεγάλου και πολύπειρου σε μαγειρική αντίληψη, σεφ Τριαντάφυλλου Σουλιώτη, ο οποίος έδειξε από το ξεκίνημα ότι η γαστρονομική μας βραδιά, θα μας άφηνε για ακόμη μια φορά την επίγευση της αριστείας της γεύσης, της παρθενογένεσης και της αισθητικής. Κώνος με αφρό χαλουμιού, μαρμελάδα εποχιακού μέσπιλου και ποσυρτή, κρισπ από κολοκάσι με zero waste φιλοσοφία και καπνιστή πέστροφα Κακοπετριάς και ραβιόλι που σαν το κάνεις μπουκιά, εκρήγνυται στο στόμα σου ζωμός από τρούφα, οι προκαταρτικές μας εκπλήξεις.

Ο βραβευμένος ως Best sommelier του νησιού και συνάμα ο περισπούδαστος ιδιοκτήτης του καταχωρισμένου στον παγκόσμιο οινικό οδηγό Star Wine List, εστιατορίου, Ανδρέας Κυπριανού, ανέλαβε να επιτελέσει στο άριστο το οινικό του λειτούργημα, ταξιδεύοντάς μας από το καλωσόρισμα, μέχρι και το ξεπροβόδισμα με εκλεκτά, έως δυσεύρετα, μικρής παραγωγής κυπριακά κρασιά, αλλά και οινικούς εκπροσώπους από τα καλύτερα αμπελοτόπια και οινοποιεία της Ευρώπης.

Καλή αρχή πάντως με ένα ειδικής επεξεργασίας Milk washed Brandy sour και πάμε ευθύς στα αρτοποιητικά αριστουργήματα των bakers της κουζίνας που μας εντυπωσίασαν πραγματικά με την προζυμένια μπαγκέτα που το προζύμι της γιορτάζει εφέτος τα τέταρτά του γενέθλια, αλλά και με τη λαγάνα με γλάσο χαρουπόμελου και το σκουρόχρωμο ψωμάκι με ταχίνι, που ήρθαν παρέα με ένα σπιτικό, με κάθε σημασία της λέξης, βούτυρο με πραλίνα από πιστάτσιο και παστωμένο αυγοτάραχο.

Η κυπριακή, φρέσκα γαρίδα καρπάτσιο αποθεώθηκε στο υψηλής αισθητικής πιάτο, με ζελέ από γλυκό λεμόνι, πίκλα κουλούμπρας, αβοκάντο Πέγιας και σκόνη από τα κελύφη της γαρίδας, ενώ στη συνέχεια το αυγολέμονο θαλασσινών, έδωσε την απαραίτητη υγρασία στο τυλιγμένο σε κυπριακό λαχάνο, ντολμά με χταπόδι και μύδια.

Η εξυπηρέτηση για ακόμη μια φορά υποδειγματική, με όλα τα άτομα της ομάδας να γνωρίζουν ακόμη και την τελευταία λεπτομέρεια του κάθε πιάτου, οι οινικοί συνδυασμοί του Ανδρέα Κυπριανού, αριστοτεχνικοί και στοχευμένοι, συντελούσαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα της αρμονίας στο στόμα και όχι του κανιβαλισμού είτε του πιάτου από ένα αλλοπρόσαλλο, επιθετικό και ρωμαλέο κρασί, είτε του κρασιού από ένα έντονο σε γεύσεις και εντάσεις, φαγητό.

Σχολιάζουμε ξανά και ξανά το κατάμεστο του χώρου από μικρές και μεγάλες παρέες που απολάμβαναν οίνο, άρτο και το θέαμα της εντυπωσιακής παρουσίασης των πιάτων, αλλά και των διαδραστικών διαδικασιών παρουσίασής τους μπροστά μας, αλλά και δίνουμε τα εύγε μας στην ομάδα για τους άριστους χρόνους σερβιρίσματος και αποκόμισης πιάτων και ποτηριών σε όλα ανεξαιρέτως τα τραπέζια.

Η αναγεννημένη λουβάνα, πρωταγωνίστρια στο επόμενο course, ήρθε με βελούδινη περιβολή ως σούπα για να συνταιριάξει με παρφέ από φουά γκρα, χοιρομέρι και ζελέ μανταρινιού, ενώ λίγο αργότερα το μινέρι αναπαύτηκε πάνω σε μπρεζέ ρεβίθια και αλιάδα από πράσινους κόκκους πιπεριού και φουντούκια.

Το Όμοδος και οι αμπελώνες του πρωτοστάτησαν στην επόμενη πράξη με ένα οινικό διαμάντι, απότοκο της μίξης των ποικιλιών Μαραθεύτικο και Μαύρο (Tethys “Ma-Ma” Maratheftiko/Mavro 2021) που συνταίριαξε στον υπερθετικό βαθμό με το άριστα ψημένο και καλά σιτεμένο βοδινό φιλέτο, συνοδευμένο με εμπανάδας με γέμιση σπανάκι και συνοδοιπόρους το χαλίτζι και τον ζωμό από φασκόμηλο.

Αριστεία στη γεύση και στο balance των υφών και στην επιλογή κυρίως πιάτου της συνδαιτημόνος μου η οποία επέλεξε τα βοδινά μάγουλα που έλιωναν κυριολεκτικά με το άγγιγμα του πιρουνιού, για να ριχτούν μέσα στη γλύκα του αφρού κολοκασιού και του ζωμού a la kleftiko, σκεπασμένα όλα με κριτσανιστά, μπρινουάζ εσαλότ.

Χειροποίητα σορμπέ με άποψη και επίγευση δροσιάς στο προσκήνιο και οδηγούμαστε αισίως στην τελευταία και πιο γλυκιά πράξη του Degustation menu, με αγγιγμένο με μνήμες από τη γιαγιά του σεφ, ρυζόγαλο, ευλογημένο με μέλι από τον Μαχαιρά, κηρήθρα και κρέμα αναρής συνδυασμένο από τον σομελιέ μας με made in Cyprus, late harvest, γλυκόπιοτο οίνο.

Η συνδαιτυμόνας μου επέλεξε τη μπαλανσαρισμένη σοκολατίνα με ελληνοκυπριακό DNA, έχοντας ως συντελεστές  το μπισκότο από κουραμπιέ, το γλάσο από χαρουπόμελο και το μοναδικά, μοναδικό gelato από κυπριακό καφέ, συνδυασμένη με λεμεσιανή Κουμανδαρία, σερβιρισμένη σε άριστη θερμοκρασία και στο ιδανικό για τον τύπο του επιδόρπιου οίνου, λεπτόχειλο ποτήρι.

Τα επίσης λεπτεπίλεπτα, μικρά γλυκοαλχημιστικά έργα τέχνης, άλλως petit four, της ομάδας των pastry chefs αποτέλεσαν την ύστατη σπονδή στην πραγματικά μοναδική για τα κυπριακά δεδομένα, Degustation εμπειρία στο πρωτευουσιάνικο Rous. Μια εμπειρία που σαφώς και σου τη συνιστώ για να τη μοιραστείς με τους φίλους λάτρεις της εκλεπτυσμένης, με άρωμα Κύπρου, οινο-γαστρονομίας.

Λεωφόρος Κυριάκου Μάτση 16, Λευκωσία,  1082

22760720

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Holy cow. Με ανανεωμένη κάρτα γαστροδημιουργιών που θα πάθεις με αυτές εθισμό

Η νέα εδεσματολογική κάρτα του αναβαθμισμένης κουζίνας εστιατορίου Holy Cow στη Λάρνακα, είναι γεγονός. Πρωτοτυπία, γευστικές μίξεις πρωτοκλασάτων υλικών, χρώματα, διαφοροποίηση υφών, εντυπωσιακά στησίματα και