Τίποτα δεν είναι τυχαίο! Ούτε φυσικά και το Salt & Fire στον Άγιο Ιωάννη Μαλούντας, που αν το έχεις μόνο ακουστά, οφείλεις να το γνωρίσεις και εμπειρικά. Και αν διερωτάσαι γιατί, σημείωσε την αριστεία, που και λίγο ακούγεται, στην ποιότητα και το ψήσιμο των βοδινών και όχι μόνο κοπών του, το υποδειγματικό του σέρβις, τον ζεστό, προσελκυστικό του χώρο και……..πού να ξεκινήσω να γράφω και για τα υπόλοιπα; Θα κουραστείς!
Ένα πακέτο ολοκληρωμένο, προσεγμένο και μοναδικό που έκλεψε και συνεχίζει να κλέβει την προσοχή και τη λαγνεία των πιστών και πρωτοεμφανιζόμενών του πελατών. Κάποιοι από αυτούς ανυπομονούν για επανάληψη της πρότερης γαστρο-οινικής τους εμπειρίας, ενώ κάποιοι ευελπιστούν να τη ζήσουν για πρώτη φορά, όπως την έχουν ζήσει, φίλοι, γνωστοί και γευσιγνώστες που έχουν εκθειάσει την όλη εμπειρία.
Εμείς, δεν μπήκαμε με το δεξί, γιατί το πράξαμε από τα γεννοφάσκια του μπριζολάδικου – ελληνιστί – Salt & Fire. Μπήκαμε όμως, με μια διάθεση ανεβασμένη για να δοκιμάσουμε νέες κοπές κρεατικών, καινούρια πιάτα, αλλά και να βιώσουμε λεπτό προς λεπτό το winter edition της όλης εμπειρίας, που βασικά της στοιχεία είναι τα δυο αναμμένα τζάκια, το ένα δε εξ αυτών, στο εξωτερικό, παραμυθένιο κιόσκι – lounge της αυλής, πλάι στην πισίνα.
Θερμή υποδοχή από τα πολυεπίπεδα και με πλούσια εμπειρία, άτομα της εξυπηρέτησης, που φρόντισαν με το που πήραμε θέση, για την άριστη ενημέρωσή μας για τα νέα πιάτα, αλλά και τις κοπές ημέρας, με κάποιες δε εξ αυτών, να παρουσιάζονται για πρώτη φορά στις επιλογές της κουζίνας, από γενέσεως του εστιατορίου.
Το τραπέζι μας, παραμυθένιο, όπως και το όλο σκηνικό με πρωταγωνιστές τα θεόρατα πεύκα, την πισίνα και την πλούσια βλάστηση που περιβάλλει το πατρικό σπίτι του Γιώργου και του Χρίστου Χειμωνίδη, των δυο αεικίνητων ιδιοκτητών του εστιατορίου.
Καλή αρχή, με ολικής άλεσης, ζεστό ψωμί, ελαιόλαδο και αρωματικό βούτυρο με μεσανατολίτικο, dukkah DNA, ακολουθούμενο από μοναδικά, μοναδική μπάρα από χειροποίητο, φρυγανισμένο ψωμί μπριός, επικαλυμμένο με κρέμα, αρωματισμένη με εσπεριδοειδή, καπελωμένη με ιταλική, τραγανή γαρίδα Gambero, γαρνιρισμένη με χαβιάρι Oscietra.
Μια γευστική αποκάλυψη, που την απολαμβάνεις κυριολεκτικά με κλειστά μάτια, αρμονικά συνδυασμένη με τις by the glass, οινικές επιλογές του εστιατορίου, που σημείωσε ότι κάποιες δε, εξ αυτών, διατίθενται και με τη μέθοδο Coravin. Μαγικός οινογαστρονομικός συνδυασμός και ο επόμενος, με το 100% κυπριακό Γιαννούδι, να συναντά στο στόμα τα mini Black Angus burgers, που συνευρέθηκαν στο αφράτο ψωμάκι μπριός, μαζί με κρεμώδες foie gras και ορθότατο σε οξύτητα και γλύκα, τσάτνι κρεμμυδιών.
Η μεγάλη στιγμή έφτασε και δεν ήταν άλλη από την άφιξη των συγκλονιστικών σε γεύση, ψήσιμο και αρωματική, καπνιστή χροιά, βοδινών κοπών που επιλέξαμε από την πλούσια γκάμα της λίστας του βραβευμένου steak house της Λευκωσίας. Τα μέτρια ψημένα USDA Prime filet (Creekstone Farms USA) των 250g και το προερχόμενο από την ίδια αμερικανική φάρμα, ribeye USDA Prime των 450g κτύπησαν πραγματικά το άριστα, τόσο για την εκ προιμίου αρωματική χροιά των εκλεκτών κρεατικών, όσο και για αυτή που κερδήθηκε από τα ξύλα της εμβληματικής σχάρας, του εστιατορίου.
Οι τριπλομαγειρεμένες πατάτες που μπαίνουν κι αυτές σε κάποιο στάδιο πάνω από τα αναψοκοκκινισμένα ξύλα, τα άριστα ψημένα μπροκολίνι και τα σπαράγγια, μαζί με λίγο αλατάκι και φρέσκο πιπέρι, ήταν ότι πραγματικά χρειαζόμασταν, για να απολαύσουμε τα α λα ταλιάτα κομμένα κρεατικά μας, συνδυασμένα με ένα ήπια γλυκό, by the glass, ιταλικό Amarone.
Ένα ποτήρι γλυκόπιοτης Κουμανδαρίας, για το τέλος, θα στο πρότεινα κι εγώ, μαζί με τη signature κρεμ μπρουλέ από πιστάτσιο του Salt & Fire, αλλά και με την πολυσύνθετη γλυκοαλχημιστική δημιουργία, με πυλώνες την βανιλάτη κρέμα από λευκή σοκολάτα Valhrona, ζελέ από φρούτα του δάσους, σος από μούρα και σορμπέ από σμέουρα.
Αν δε σε έψησα να πας κι εσύ, είναι γιατί κάποιες εμπειρίες είναι δύσκολο να περιγραφούν με λόγια, μα ούτε και με φωτογραφικό υλικό. Μια δοκιμή όμως, θα σε πείσει για του λόγου το αληθές.
Άγιος Ιωάννης Μαλούντας, Λευκωσία
22 435323
Ο Γιωργής, ένα από τα τέσσερα παιδιά μιας οικογένειας στη Βιζύη της ανατολικής Θράκης, αφηγείται, ως ενήλικας πια, την ασθένεια της αδερφής του Αννιώς και
Το δοκιμάσαμε, το λατρέψαμε μα το αγαπήσαμε περισσότερο όταν μάθαμε ότι στη συνταγή του παραδοσιακού Gluhwein, ο πολυβραβευμένος οινοχόος Βάσος Μανώλη, έχει εισάξει μέσα της,
Προορισμός σου ο γραφικός Φαρμακάς και συγκεκριμένα το εστιατόριο Ιεράμπελος και το οινοποιείο Santa Irene, που έχουν φορέσει και τα δυο τους τη χριστουγεννιάτική τους
Η Golden Gallery by Kapatays έχει την τιμή να παρουσιάσει τη νέα εικαστική πρόταση του διεθνώς καταξιωμένου Κύπριου καλλιτέχνη Γιάννη Στυλιανίδη, με τίτλο «State of
Το City of Dreams Mediterranean, σας προσκαλεί σε μια μαγευτική βραδιά με τη θρυλική Ελληνίδα τραγουδίστρια Γλυκερία, στην Αίθουσα Grand Ballroom. Αφεθείτε σε ένα μουσικό