
Κι όταν λέμε, όπως πρέπει να είναι, εννοούμε ακριβώς όπως και τις προσδοκίες μας. Αυθεντικές συριακές γεύσεις, χωρίς παραποιήσεις και συμβιβασμούς, εξυπηρέτηση που τιμά τη φιλοξενία στα καλύτερά της και ένα περιβάλλον που κι αυτό συντελεί, σε γρήγορο ταξίδι στη γείτονα χώρα.
Κι όλα αυτά, φάνηκε από τα γεννοφάσκια του εστιατορίου, πως στο Sawa, αποτελούν τις δεδομένες του αξίες, οι οποίες έχουν κερδίσει το γαστρονόμο κοινό, που το επισκέπτεται φανατικά για να δοκιμάσει αυθεντικούς συριακούς μεζέδες ή να φτιάξει το ίδιο, με βάση τις προτιμήσεις του, το “γιορτινό” του, έγχρωμο γευστικό ρεπερτόριο, αποτελούμενο από λουκούλλεια ορεκτικά και κυρίως πιάτα.
Για ακόμη μια φορά, έστω κι αν στην πρωτεύουσα, λόγω του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, η κίνηση στους δρόμους ήταν λιγοστή, στο Sawa τα τραπέζια ήταν γεμάτα από κόσμο. Παρέες όλων των ηλικιών, ζευγαράκια, ντόπιοι, ξένοι, επισκέπτες στο νησί μας και όχι μόνο, γλεντούσαν, σαν και του λόγου μας, βουτώντας λαίμαργα στις αλοιφές, τις ζεστές, φουσκωτές τους πιτούλες, που αν θες σηκώνεσαι από τη θέση σου για να καταγράψεις κι εσύ το φούρνισμα και το ξεφούρνισμά τους από τον αναψοκοκκινισμένο φούρνο που λάμπει με την παρουσία του στην τεραστίων διαστάσεων, τεσσάρων εποχών αυλή του εστιατορίου.
Χούμοι, Moutabbal, συριακή σκορδαλιά και λατρεμένο Mouhamarah, φτιαγμένο με κόκκινες πιπεριές, καρυδόψιχα και χυμό ροδιού, αλλά και φρεσκοφτιαγμένες σαλάτες Τabbouli και Fattoush, κάποιοι μόνο από τους γευστικούς πρωταγωνιστές και στο δικό μας τραπέζι.
Άξια συγχαρητηρίων, εκτός από την ομάδα της κουζίνας και η πλειάδα των ευγενέστατων σερβιτόρων, που μαζί με τον Azad, τον πολύπειρο διευθυντή του εστιατορίου, διδάσκουν με τον καλύτερο τρόπο, την επαγγελματική, αλλά πρωτίστως, τη φιλική εξυπηρέτηση. Αυτή δηλαδή που αναμένει κάποιος όταν είναι προσκεκλημένος στο σπίτι ενός πραγματικού του φίλου.
Ροζέ κυπριακό κρασάκι στα ποτήρια μας, γλυκανισάτο άρακ στα ποτήρια αλλονών και ζυθοπότηρα, συναντιούνται για τσούγκρισμα πάνω από τις πιατέλες με τα ολόφρεσκα λαχανικά, πριν στρέψουμε ξανά την προσοχή μας στα μοσχομυριστά φαλάφελ, τα μπουρεκάκια με γέμιση από τριμμένο χαλούμι, αλλά και τσα δυο είδη λαχματζούν, αυτά με χαλούμι και λεπτοκομμένη ντομάτα ή αυτά με αρνίσιο κιμά, που συνήθως στη δικιά μας παρέα, αποτελούν Μήλον της Έριδος.
Η χαρά της σχάρας, του ξυλοκάρβουνου και των συριακών μειγμάτων από φρεσκοαλεσμένα μπαχαρικά, όλα σε μια πιατέλα, αυτή με τα κρεατικά και πουλερικά σχάρας, στην οποία καίρια θέση κατέχει το απίστευτα τρυφερό Shish Tawouk, το μαριναρισμένο αρνίσιο σουβλάκι, αλλά και τα αρνίσια, μα και από κοτόπουλο, μακρόστενα μπιφτεκάκια kebab.
Ένα παραδοσιακό καφέ, σίγουρα πρέπει να τον δοκιμάσεις πριν φύγεις, μα επιβεβλημένα και χωρίς δισταγμό, δοκίμασε το σπιτικό παγωτό μαστίχα, τα σιροπιαστά συριακά γλυκά με άφθονο ξηρό καρπό στη γέμιση, αλλά και το άξιο ειδικής βράβευσης, μαχαλεπί, που οφείλεις κι εσύ να το ραντίσεις με αρωματικό ροδόνερο με την παραδοσιακή μακρόστενη μερρέχα.
Κλήμεντος 31, Λευκωσία 1061
22766777
Προς την κυρία, τον κύριο και την παρέα που κατά περιόδους δημοσιεύουν σχόλια στα ΜΜΕ για τις τιμές του εστιατορίου μου, με βασικά ρήματα “εσφάξαν
Η σούπερ σταρ Δέσποινα Βανδή έρχεται στο νησί μας την ερχόμενη Τετάρτη, 30 Απριλίου και επιφυλάσσει για έσενα που την αγαπάς χρόνια πολλά, μουσικές, νέες
Σε νέα εποχή βαίνει το πολυαγαπημένο πρωτευουσιάνικο εστιατόριο Esobga Terrace, με δραστικότερη αλλαγή την ανάληψη των ηνίων της κουζίνας από την πολυτάλαντη και ευρηματική σεφ
O Nick Andrew μιλά με τη Chef de cuisine & Patissier, Εύη Ιωάννου Χιώτη, με την ευκαιρία της πρωτοβουλίας της να βάλει το νησί μας
Συγγνώμη δηλαδή! Αντέξαμε πέρυσι το καλοκαίρι μέσα στις κουζίνες σου με 40 βαθμούς κελσίου. Σου είπαμε όλοι οι σεφ και οι βοηθοί κύριε ιδιοκτήτη ότι