Sera by Ettore Botrini. Γαστρονομώντας ξανά και ξανά σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού

Δε ξέρω πραγματικά τι να σου πρωτοπώ και τι να σου πω πρωτογράψω για το Sera by Ettore Botrini, γιατί απλά ό,τι και να σου καταθέσω και πάλι λίγο θα μου φαίνεται. Θα περιοριστώ να σου πω ότι είναι με βούλα και υπογραφή ένα από τα πιο ολοκληρωμένα, από όλες τις απόψεις εστιατόρια του νησιού, με τη μισελενάτη κουζίνα του, διά χειρός Έκτορα Μποτρίνι να ανθεί, να πρωτοσταστεί και να γράφει χρυσές γαστρονομικές ιστορίες, φέροντας τη σημαία της Ιταλίας.

Στην όλη αλάθητη εξίσωση, πρόσθεσε το συγκλονιστικό σκηνικό εστίασης που έχει δημιουργηθεί εντός του πολυβραβευμένου Four Seasons Hotel, στo οποίo πρωταγωνιστεί η απλότητα των γήινων χρωμάτων, το ανατρεπτικό interior design και το παραπέτασμα του γαλάζιου της θάλασσας και του ουρανού, που σμίγει με το πράσινο των εντυπωσιακά τοπιοτεχνημένων κήπων του ξενοδοχείου. 

Πρόσθεσε με bold χαρακτήρες, τη σταθερή αξία της υποδειγματικής, μα συνάμα φιλικής εξυπηρέτησης, την απαράμιλλη οινική κουλτούρα, που υπογράφεται και από την βραβευμένη ως Best Sommelier 2024, Iwona Hereda και αμέσως θα αντιληφθείς κι εσύ ότι το μόνο που του λείπει είναι να καταχωριστεί κι αυτό στον Οδηγό Michelin, όταν γίνει το πρώτο βήμα κάποια στιγμή, χρονιά ή μέρα και μας τιμήσει ο Γαλλικός Οδηγός με την κάθοδό του στο νησί.

Οι Παρασκευές και τα Σάββατα, είναι αλλιώς στο Sera και στο λέω για να προγραμματίσεις κι εσύ έγκαιρα την κράτησή σου, γιατί στο minimal, καθ’ όλα εντυπωσιακό μπαρ του εστιατορίου, εκτός από τους baristas και τους sommelier, θα δεις, μα πρωτίστως θα ακούσεις τα πανέμορφα μιξαρίσματα του DJ, που θα σε ανεβάζουν από το ξεκίνημα, μέχρι κι αργά το βράδυ, χωρίς όμως να σε ενοχλούν με την έντασή τους στο επικοινωνιακό πάρε δώσε με την παρέα σου.   

Καθότι, όπως είπαμε στο Sera πρωταγωνιστεί η ιταλική, δημιουργική κουζίνα, η όλη γαστρονομική εμπειρία θα ξεκινήσει και στο δικό σου τραπέζι με σπιτικά κριτσίνια, χειροποίητη φοκάτσια και με λεπτόφυλλο, με DNA Σαρδηνίας, carasau, που θα τα βουτήξεις όλα σε extra παρθένο, σικελιανό ελαιόλαδo.

Το Gin Smash, προδόρπιο κοκτέιλ με καταλύτες τα φύλλα βασιλικού και το lime, επιτέλεσε τους πραγματιστικούς σκοπούς του, δρόσισε και καθάρισε τη ρινοστοματική μας κοιλότητα, για να δεκτούμε έτσι σε λίγο το πρώτο από τα διαδραστικά, ορεκτικά πιάτα, τη φουσκωτή φοκάτσια που έρχεται σκεπασμένη με λεπτοκομμένο κουλατέλο, αρωματικό βούτυρο και μπρινουάζ φρούτα με μουστάρδα.

Η ορθά παγωμένη Franciacorta Rose Brut, Berlucchi ’61, Lombardy αποδείκτηκε ως το έταιρο οινικό ήμισυ, με τον ίδιο τρόπο που συνταιριάστηκε με ένα πιάτο που του αξίζει αστέρι Michelin και που δεν είναι άλλο από το ταρτάρ από την ιταλική ράτσα βοδιού Chianina, αγγιγμένο με απόλυτη ισορροπία με κρεμώδη γκοργκοντζόλα, μουστάρδα και μαύρη τρούφα.

Η έμφαση στην εποχικότητα και στο τι μας προσφέρει η φύση, στο επόμενο πιάτο στο οποίο πρωταγωνίστησε η κομμένη λεπτά, σαν χαρτί, αγκινάρα, που συνευρέθηκε στο πιάτο με αβοκάντο, τρούφα και λεμονάτο σος, με τη σομελιέ Iwona να ακυρώνει την κοινή ρήση ότι η αγκινάρα αποτελεί τον κακό δαίμονα των οινογαστρονομικών παντρεμάτων, δημιουργώντας προσωπικά για εμένα το καλύτερο πάντρεμα της βραδιάς, προτείνοντας το μαγικό στη μύτη, τοσκανικό La Spinetta Vermentino του 2024.

Αλλαγή πιάτων και ποτηριών, το υπέροχο blend από Grechetto, Procanico, Pinot Bianco και Viognier που κρύβει στη φιάλη του το Dan Giovanni della Sala του Antinori, στα ποτήρια μας κι εμείς απλά υποδεχόμαστε ένα υποδειγματικό, για masterclass, ριζότο με ρύζι παλαίωσης Acquerello, με μπαλανσαρισμένες νότες από γλυκόριζα και σάφρανο, που αγκάλιασε μέσα του τραγανές, κοκκινόχρωμες γαρίδες Κοιλάδος, που πραγματικά παρακαλούσες οι άλλοι να είχαν φτάσει στον κορεσμό για να τις απολαύσεις μονάχος.

Εξαίρετη με κάθε σημασία της λέξης και η χειροποίητη φρέγκολα του Head chef του εστιατορίου, Γιάννη Σωκράτους, που δέθηκε με μπισκ καραβίδας και γαρνιρίστηκε με φρεσκότατα μύδια, καραβιδόψιχα, γαρίδες και αλάθητα στο ψήσιμό τους, χτένια.

Ο DJ, τα μαγικά του μιξαρίσματα με επιλογές του σήμερα και του χθες, η οινοχόος να μας σερβίρει το μοναδικά, μοναδικό, έξι ετών, εκ Τοσκάνης, La Pieta Chardonnay και ο μετρ με την ομάδα του να φιλετάρει με αριστοτεχνική ακρίβεια το ψημένο στον φούρνο Josper, Dover sole, αγγιγμένο με λεμονοβούτυρο, κάπαρη και μαϊντανό, πλασαρισμένα με εθιστικές, δεντρολιβανάτες πατάτες φούρνου και τραγανό μπροκολίνι, αρωματισμένο με βούτυρο αντζούγιας. Μια πεμπτουσία γεύσεων, αρωμάτων και υφών που κέντρισαν τους γευστικούς μας κάλυκες, αφήνοντας την επίγευση της απόλυτης απόλαυσης.

Η απόλυτη, γλυκιά με μέτρο απόλαυση, ήρθε στο τέλος και ήταν αυτή με πρωταγωνιστές στον δίσκο του μέτρ, τα μπισκότα σαβουαγιάρ, τον καφέ, το κακάο και το τιραμισού, που όταν δέθηκαν όλα μαζί, ακριβώς μπροστά στο τραπέζι μας, δημιούργησαν ένα ισορροπημένο από όλες τις απόψεις τιραμισού, από αυτά που δε θες να τελειώσουν, ιδίως όταν γίνονται ένα με ένα πορτογαλικό, από την Κοιλάδα του ποταμού Ντούρο, δεκάχρονο Taylor’s Tawny Port.

Νομίζω δε θες άλλα να σου πω και να σου εξιστορήσω γιατί τα υπόλοιπα καλά κάνεις να τα ανακαλύψεις σαν πάρεις αυτούς που αγαπάς κι απολαύσετε μαζί όλα όσα έχει να δώσει και να προσφέρει η γαστρονομική και όχι μόνο, εμπειρία στο υποδειγματικό Sera by Ettore Botrini.

Four Seasons Hotel

Λεωφόρος Αμαθούντος 67-69, Άγιος Τύχωνας, Λεμεσός

25 858000

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Holy cow. Με ανανεωμένη κάρτα γαστροδημιουργιών που θα πάθεις με αυτές εθισμό

Η νέα εδεσματολογική κάρτα του αναβαθμισμένης κουζίνας εστιατορίου Holy Cow στη Λάρνακα, είναι γεγονός. Πρωτοτυπία, γευστικές μίξεις πρωτοκλασάτων υλικών, χρώματα, διαφοροποίηση υφών, εντυπωσιακά στησίματα και