
Αυτή η βραβευμένη ταβέρνα στο Παραλίμνι, δεν είναι μια όποια κι όποια ταβέρνα. Πρώτα απ’ όλα, στην κουζίνα της, βρίσκονται νυχθημερόν οι εμπνευστές της, οι άνθρωποι που ίδρωσαν και ιδρώνουν για να είναι η ταβέρνα τους ανάμεσα στις πρώτες. Ο Ανδρέας Καμασιάς και το έτερόν του ήμισυ, η Ντανιέλα, που φροντίζουν καθημερινά τα πάντα που αφορούν την κουζίνα της κυπριακής τους ταβέρνας. Μιας ταβέρνας, που έχει αγαπηθεί πάρα πολύ από τους ντόπιους και επισκέπτες στο νησί μας, τόσο γιατί είναι μια πρεσβεία της κυπριακής κουζίνας, όσο και για τις εμβόλιμες, δημιουργικές πινελιές των μεζεκλικιών και του ατελείωτου κυπριακού μεζέ.
Για αυτό τον μεζέ ταξίδεψε η ομάδα του FINE and Dine ψες στο πολύ ανανεωμένο και με όμορφες λεωφόρους Παραλίμνι και όντως έχουμε πολλά να σου πούμε. Πρώτα απ’ όλα έχω να σου για τη βεράντα του μαγαζιού που είναι δροσερή και πράσινη, με μια εμβληματική, πολυφωτογραφημένη ελιά στο κέντρο. Ο χώρος εξωτερικά μεγάλωσε και όμορφυνε με μια στοχευμένη προέκταση της βεράντας που μόλις έχει αποπερατωθεί και προβλέπω να γίνεται το hot spot της περιοχής. Ο Αντώνης, το άξιο τέκνο του ζεύγους Καμασιά, θα σε υποδεχθεί μαζί με την ομάδα του, όπως αρμόζει. Φιλόξενα και με άφθονα χαμόγελα θα προσφέρει και σε εσένα την κάρτα ποτών, με εμάς να έχουμε απλά να του πούμε “Αντώνη μου, μεζέδες για όλους”.
Κρασάκι, δροσερό από τον Κάθηκα, σαλατούλα με lollo rosso μαρούλι, αγγούρι, ντομάτα και πικάντικη ρόκα και ένα ζεστό καρβελάκι ψωμί, οι πρώτες εικόνες και γεύσεις. Κάππαρη που δεν σκοτώθηκε από το ξίδι, τζατζίκι και ταχίνι σπιτικά και αυθεντικά, τηγανιτές πούλλες, κοκκινοχωρίτικες κομμένες στο χέρι, τα πιατάκια που δεν άργησαν να φτάσουν στο δροσερό μας τραπέζι. Βάλαμε άριστα στα δημιουργικά, κριτσανιστά ρολάκια με χαλούμι, μέλι και σουσάμι και πιο πολλά εύσημα στα κουπέπια κέικ.
Ένα πιάτο που κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί και ως παρθενογένεση, στο οποίο με λίγα λόγια οι σεφ έστρωσαν ένα στρογγυλό ταψί με αμπελόφυλλα, έριξαν απάνω τους την παραδοσιακή γέμιση των κουπεπιών και τα κάλυψαν από πάνω ξανά με αμπελόφυλλα. Ροδέλες ψημένης ντομάτας και σος γιαουρτιού οι πινελιές που το αποθέωσαν γευστικά. Τα μικρά σαλιγκαράκια, σκέτος πειρασμός, σουβλάκι κοτόπουλο και χοιρινό, καλοψημένα και αρωματικά, μα δώσε έμφαση στο σχαροψημένο λουκάνικο, αλλά και στα αρνίσια παϊδάκια που ομολογώ έχουν πάρει πολύ ψηλή βαθμολογία. Ορθό κόψιμο, ορθότατο πάχος και αριστοτεχνικό ψήσιμο.
Όσο για το γαστρονομικό σήμα κατατεθέν του Καμασιά, το λεμονάτο του κουνέλι με πατάτες, έχω μόνο ένα να σας πω. Καταπληκτικό, γευστικό και σπιτικό, φορτωμένο μνήμες. Σφίξαμε θερμά το χέρι και των δυο σεφ για το υπέροχο ταξίδι στις γεύσεις της Κύπρου, την φωτογραφικού ενδιαφέροντος παρουσίαση των πιάτων που δυστυχώς δεν βλέπουμε συχνά σε ταβέρνες, αλλά και για όσα ψαγμένα πιάτα έχουν δημιουργήσει και εντάξει αρμονικά στον ατελείωτό τους μεζέ.
Οι τελευταίες επιγεύσεις, σπιτικότατες και δροσερές. Καρπούζι από τα μποστάνια της περιοχής, φουρνιστό καλό πράμα με παγωτό βανίλια και τραγανό γλυκό του κουταλιού καρυδάκι, που σίγουρα θα το θυμάσαι για καιρό.
Δαιδάλου 23, Παραλίμνι, 5281
23 825144
Οι Τετάρτες στο συγκλονιστικό boutique ξενοδοχείο Amyth of Nicosia είναι αλλιώς. Βασικός λόγος, οι οινογαστρονομικές συνάξεις που έχουν πλέον θεσμοθετηθεί στο εξίσου απαστράπτον εστιατόριο Amyth
Είμαι σχεδόν τρεις δεκαετίες σουβλιτζής στη Λευκωσία. Αυτό ήθελα να κάνω με τη γυναίκα μου και το αγαπούμε πολύ. Είναι η ίδια μας η ζωή.
Στο Jasmine Gastrobar στη Λακατάμεια μας έχουν καλομάθει… και μας αρέσει πολύ. Εκτός από την καλοφτιαγμένη λίστα φαγητών του εστιατορίου, σε κάθε σου επίσκεψη θα
Η έξοδος για φαγητό αποτελεί για πολλούς από εμάς μια ιδιαίτερη εμπειρία, που ξεπερνά την απλή ανάγκη για ένα γεύμα ή απλώς για να γεμίσει
Φέτος ο Μίλτος κλείνει τριάντα χρόνια προσωπικής δισκογραφίας, και τα γιορτάζει μαζί μας. Χρόνια πλούσια, γεμάτα σημαντικές συνεργασίες, αξέχαστες γνωριμίες που εξελίχθηκαν σε φιλίες ζωής,