(Restaurant review by Nick Andrew)
Εστιατόριο υψηλών προδιαγραφών εντός του πολυτελούς Four Seasons Hotel στη Λεμεσό, που τάραξε πριν καλά καλά ανοίξει, τα στεγανά της γαστρονομίας του νησιού. Το όνομα του σεφ του, που δεν είναι άλλο, από το Έκτορας Μποτρίνι, κατόχου 1 αστεριού Michelin (εστιατόριο Botrini’s στην Αθήνα) αποτελεί από μόνο του εγγύηση πιστότητας, ποιότητας και δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες.
Αυτό που σίγουρα με εντυπωσίασε στον υπερθετικό βαθμό στην πρώτη μου χθεσινή επίσκεψη, ήταν η αισθητική του νεοδημιουργηθέντος εστιατορίου, που με το χέρι στην καρδιά θα μπορούσα να πω ότι είναι πλέον ένα από τα πιο συγκλονιστικά σε σχεδίαση σαλόνια εστίασης της Κύπρου. Μεταμοντέρνα στοιχεία διακόσμησης, ανατρεπτικού σχεδιασμού καναπέδες και πολυθρόνες, ντιζαϊνάτα πλέγματα και επιτοίχιες συνθέσεις που κάλλιστα αναγάγονται ως έργα τέχνης, συνθέτουν το όλο σκηνικό. Το τοξωτό μπαρ στην κεντρική από τις τρεις αίθουσες, σίγουρα θα πολυφωτογραφηθεί, αλλά και θα αποτελέσει τον πρώτο σου σταθμό για ένα πρώτο ποτήρι Prosecco, πριν οδηγηθείς σε ένα από τα τραπέζια του ενδοχώρου ή της βεράντας με θέα το όνειρο. Και εδώ μιλάμε για την σύμπραξη της θάλασσας, του ουρανού και των κρεμμαστών κήπων του πολυβραβευμένου ξενοδοχείου. Το δικό μας τραπέζι στη βεράντα, υπέροχα στρωμένο με ποιοτικά σερβίτσια, λεπτόχειλα ποτήρια κρασιού για κάθε οίνο και διακριτικά επιτραπέζια φωτιστικά που πρόσδιδαν στον χώρο μια ιδιάζουσα ρομαντική αύρα.
Ο Έκτορας και ο executive chef του ξενοδοχείου Πανίκκος Χατζηττοφή, επί τον έργον για να φτάσουν κοντά μας τα χειροποίητα αρτοκατασκευάσματα, κριτσίνια με κουαντσάλε, σικελιανό ελαιόλαδο και ιδιαίτερο βούτυρο με αντζούγια. Η γαστριμαργική παρθενογένεση, τουλάχιστον για τα κυπριακά δεδομένα δεν ήταν άλλη από την δημιουργία ψωμιού με μηδενική αλατότητα έτσι ώστε όταν κάποιος επιλέγει να το παντρέψει με τα αλλαντικά κοπής, να δημιουργείται μια ισορροπία στο στόμα. Αυθεντική ιταλική κουζίνα, το γαστρονομικό motto του εστιατορίου, το οποίο αποδείχθηκε εμπράκτως με την άφιξη των πρώτων πιάτων τα οποία φυσικά απογειώθηκαν με στοχευμένες διακριτικές πινελιές από τον δημιουργό τους. Πινελιές που σε καμία περίπτωση δεν με ταξίδεψαν σε άλλη χώρα, πλην της Ιταλίας, μα και ούτε καννιβάλισαν τα πρωτογενή αρώματα των εξαίρετων πρώτων υλών.
Ρολαρισμένο καρπάτσιο χταπόδι, vitello tonnato που δύσκολα θα το μοιραστείς, μπουράτα με σπανάκι, κίτρα και αντζούγια, μίλησαν υπέροχα στο στόμα μαζί με το λεπτεπίλεπτο Prosecco Aldegheri που επέλεξε η ομάδα οινοχόων. Τα φτιαγμένα εντός του εστιατορίου ζυμαρικά, οι παπαρδέλες με μοσχαρίσιο ραγού και φρεσκοτριμμένη τρούφα, τα ραβιόλι με σπανάκι και φασκόμηλο που με κέρδισαν αμέσως και η διλογία ριζότο με καραβίδες και μανιτάρια, με νότες καφέ, απλά υπέροχα. Ιδιαίτερη μνεία στο ευγενικά λιπαρό και στρογγύλο στο στόμα La Pietra, Chardonnay, Tenute del Cabreo, Toscana IGT, που ήδη γράφτηκε στη λίστα των must enjoy (με σύνεση πάντοτε) οινικών επιλογών.
Το φιλέτο τόνου με μελιτζάνα και πινόλια, το αρνάκι με γλυκόπιοτο Marsala που με ταξίδεψε στο σπίτι της μαμάς μπροστά από το κυριακάτικο ψητό στο ταψί, το κοτοπουλάκι με το θεϊκό jus που θα τεμαχιστεί μπροστά σου και το ψημένο στον φούρνο Josper, prime beef filet, έκλεισαν τον κύκλο των γεύσεων. Ο εδώδιμος, γλυκολεμονάτος πίνακας τέχνης, που δεν ήταν άλλος από την λεπτόφυλλη τάρτα λεμονιού με Gelato γιαουρτιού και το απόλυτα ισορροπημένο τιραμισού που προβλέπω να ζητείται σε κάθε τραπέζι, μάς διακτίνισαν σε Ιταλία μεριά. Συγχαρητήρια πολλά και ειλικρινή στους ανθρώπους του Sera, την ομάδα εξυπηρέτησης, την sommelier Yvona και τον διευθυντή του εστιατορίου ο οποίος συνοδεύεται με ουκ ολίγες περγαμηνές από εστιατόρια βραβευμένα με αστέρες πολλούς και λαμπερούς.
Συγχαρητήρια θερμότατα στην ιδιοκτησιακή και διευθυντική ομάδα που ανέλαβε με επιτυχία ένα τόσο μεγαλεπήβολο εστιατορικό έργο, με πολλές μεταβλητές και αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Λαμπερός, γεμάτος ζωντάνια, μα συνάμα ταπεινός, πέρασε και από κοντά μας ο Έκτορας, για να μας ευχαριστήσει που παρευρεθήκαμε στο πρώτο του τραπέζι. Ένα μεγάλο εύγε και από τη γευσιγνωστική ομάδα του FINE & DINE, δηλώνοντας όλοι μας τη σιγουριά μας, μετά από αυτό που ζήσαμε, ότι το Sera by Ettore Botrini ήρθε για να αφήσει εποχή .
Το ίδρυμα Βίκτωρ Ιωαννίδη, σε συνεργασία με το Espace Jouenne στη Μασσαλία καθώς και με τη στήριξη του Δήμου Λεμεσού, διοργανώνει την ομαδική έκθεση “OTHER
Οι κριτές των “The World’s 50 Best Bars 2024” αποφάνθηκαν κι εφέτος, ότι η Ελλάδα κατέχει σταθερά μια θέση στην λίστα με τις χώρες που
Έτοιμος για να τα δώσει όλα, ο βραβευμένος μας σεφ Σταύρος Σωτηρίου (Head chef – Limanaki – Amathus Beach Hotel Limassol) στον παγκόσμιο διαγωνισμό για
Χαράς ευαγγέλια, εθνική υπερηφάνεια και συγκίνηση, μετά την ανακήρυξη του Κύπριου σεφ Αντώνη Αβούρη, ως ο καλύτερος νεαρός chef της Γαλλίας, ανάμεσα σε 165 διαγωνιζόμενους,
Με το συμπάθιο δηλαδή. Από το σπίτι μου μέχρι το ξενοδοχείο που δουλεύω, πρέπει να περάσω πάνω από 17 κυρτώματα στο πήγαινε και άλλα τόσα