Ταβερνείο το Ιστορικόν: Μεζέδες για απαιτητικούς και μερακλήδες

Μερακλής και μεζεκλής, είσαι. Την καλή ποιότητα την καταλαβαίνεις. Απαιτήσεις για τον χώρο και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, έχεις. Κι επειδή τα πορτοφόλια ολονών μας, τα προσέχουμε όλο και περισσότερο στις μέρες μας, ένα έχω να σου πω. Ταβερνείο το Ιστορικόν.

Ένα ταβερνείο όνομα και πράμα σε μια γειτονιά του Αγίου Δομετίου, που θα σε γυρίσει χρόνια πίσω, πολλά. Για μεζέδες μαζευτήκαμε ξανά η παρέα, κάτω από τις κρεμαστές λάμπες της αυλής, δίπλα από τον γραφικό ξυλόφουρνο, ζηλεύοντας που οι άλλοι είχανε ξεκινήσει κι εμείς ακόμα ήμασταν αναποφάσιστοι για το ποτό.

Κρασάκι λευκό από τον τόπο μας, ουζάκι για το Νίκο και μπυρίτσα για τη Βασιλική και μετά το παρασύνθημα ‘μεζές για όλους’΄, ξεκινάμε το ταξίδι στις γεύσεις. Ένα ταξίδι, με αυθεντικές και δημιουργικές γευστικές ΄πτήσεις’, στο παρελθόν, αλλά και στο ‘μέλλον’, με άφθονα πιατάκια, αρτυσμένα με παράδοση και προσωπικές πινελιές του σεφ Λούκα και του ιδιοκτήτη Κύπρου, φτιαγμένα όλα με άριστα υλικά.

Φρεσκοκομμένη η σαλάτα με φέτα και κάππαρη, δροσερό το τζατζίκι, που θύμησε Ελλάδα, με μια ιδέα άνηθο μέσα του, καλοφτιαγμένη η ταχίνι του, πασπαλισμένη με μαυροσούσαμο και άριστη σε ισορροπία και η  signature αλοιφή του με παντζάρι. Ο Μάριος Σιάτης, με την κιθάρα του, μάς έκανε και εμάς να σιγοτραγουδάμε με τα έντεχνά του, τσιμπολογώντας συνάμα σπιτικό ψωμάκι του ταψιού με λιαστή ντομάτα, σχαροψημένο λουκάνικο από χωριό, χαλούμι όμορφα περασμένο πάνω από την καυτή σχάρα και τραγανό μανιτάρι.

Είπαμε το ‘ναι’ μας και στο υπέροχό του μπιφτέκι σχάρας, αλλά περισσότερα εύσημα βάλαμε, στο κριτσανιστό ρολάκι μουσακά και στη λατρεμένη, σιγοψημένη του μελιτζάνα, με ντομάτα και κοφτό μακαρονάκι, που πρώτη φορά τη δοκιμάζαμε. Η τηγανιτή αγκινάρα και η ρόκα με αυγά, ήτανε η αιτία για ακόμη ένα τσούγκρισμα, με το δεύτερο να έρχεται με την πρώτη μπουκιά από τα άξιας βράβευσης χοιρινά του σουβλάκια, τα ορθότατα ψημένα,  πανσετάκια του και τις αρωματικές του σιεφταλιές, που αν δεν ντρεπόμουν, θα ζητούσα ακόμη μια.

Όσο για τις κριτσανιστές, κυπριακές του πατατούλες και το μαριναρισμένο κοτόπουλό του στη σχάρα, έχω να σου πω ότι δεν ξέρω ούτε πότε έφτασαν, μα και ούτε πώς χάθηκαν από την πιατελίτσα. 

Ο Μάριος, που πότε μας θύμιζε Μουζουράκη και πότε Πορτοκάλογλου, συνέχισε καθ΄ όλη τη βραδιά να μας γλυκαίνει με τις νότες του, ενώ συνάμα σφίγγαμε εμείς θερμά για δεύτερη συνεχόμενη φορά το χέρι του Πόλυ και του Λούκα για τον πλημμυρισμένο με ξηρούς καρπούς, σπιτικό τους μπακλαβά, μα πρωτίστως για το καινούριο τους γλυκό (εκτός μεζέ) που έχει κυριολεκτικά γίνει viral από τα πρόσφατα γεννοφάσκια του.

Και ο λόγος για τα αριστοτεχνικά, ολόφρεσκα προφιτερόλ του, που έχουνε γεμίσει με κρέμα πατισερί, σκεπασμένα με την κορυφαία σοκολάτα Valhrona, λίγη καραμέλα για να μην πέσουν τα ζάχαρά σου, μια νότα αλατάκι για ισορροπία μαγική στο στόμα και άφθονο φιστίκι Αιγίνης, πασπαλισμένο από πάνω. 

Δε σου λέω άλλα για αυτό το γλυκό, γιατί είναι πολύ άσχημο πράγμα να τρέχουνε τα σάλια σου και να μην μπορείς να το ΄χεις στη στιγμή. Άμα πας όμως, είτε για μεζέ, είτε για να κάνεις το δικό σου μεζεδοπαιχνίδι, αυτό το επιδόρπιο πιάτου, κυνήγησέ το και δε θα χάσεις.

Μάρκου Δράκου 5,  Άγιος Δομέτιος, 2369, Λευκωσία

22780555

Τελευταία Νέα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Τρέχουμε όλοι να πάμε δεξιά κι αριστερά διακοπές εκτός Κύπρου – και καλά κάνουμε δηλαδή- και ερχόμενοι πίσω, πολλοί πυροβολούμε τον τόπο μας…

Τρέχουμε όλοι να πάμε δεξιά κι αριστερά διακοπές εκτός Κύπρου – και καλά κάνουμε δηλαδή- και ερχόμενοι πίσω, πολλοί πυροβολούμε τον τόπο μας, ότι τάχα

Τρεις τελευταίες παραστάσεις για τις “Φοίνισσες” του Ευριπίδη, στην Πάφο, στη Λάρνακα και στη Δερύνεια

Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ «Φοίνισσες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία την περιοδεία της με τρεις τελευταίους σταθμούς, την Πάφο