Η αβάσταχτη κατάρρευση των γερμανικών εστιατορίων και οι παράπλευρες απώλειες

Από το 2020, μέχρι και σήμερα, 1 στα 10 εστιατόρια στη Γερμανία, έχει κλείσει. Ο αριθμός προκαλεί οικονομικό ίλιγγο, εφόσον αυτό αντιστοιχεί σε κλείσιμο ή πτώχευση σχεδόν 50000 χώρων εστίασης, ενώ περί της 7000 επιπλέον εστιατορίων έχουν υποβάλει αναφορά πτώχευσης.

Τι φταίει; Η αιτία είναι πολυπαραγοντική, αλλά οι τρεις πυλώνες της κατάρρευσης στον χώρο της εστίασης, περιορίζονται στην απότομη αύξηση των τιμών (προϊόντων, ενέργειας, υποχρεωτικής αύξησης μισθών,…), του κορωνοϊού, ο οποίος τελικά έκανε πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, ζημιά, αλλά και της απίστευτης δυσκολίας εξεύρεσης προσωπικού.

Ένα κοκτέιλ προβλημάτων που έπληξε καίρια τους χώρους εστίασης, αλλά κι όσους έχουν άμεση οικονομική σχέση με αυτούς. Εμπόρους,  παραγωγούς,  γεωργούς,  κτηνοτρόφους, οινοποιούς και όχι μόνο, οι οποίοι έχουν να παίρνουν από τη μια τα δεδουλευμένα από τους πτωχεύσαντες και από την άλλη να μην ξέρουν πού και πώς να διαθέσουν τα προϊόντα τους, που μέχρι πρότινος, απορροφούνταν από τα εστιατόρια.

Μεγάλος χαμένος και το ελληνικό ελαιόλαδο, σε μια μάλιστα χώρα που κατέχει την εισαγωγική πρωτιά με 13000 τόνους ετησίως και έσοδα 70 εκατομμυρίων ευρώ. Το πάθημα της Γερμανίας πρέπει να αποτελέσει μάθημα και προπομπό και για τις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες πρέπει να δράσουν προληπτικά και όχι πυροσβεστικά.

Προληπτικά και μάλιστα άμεσα, πρέπει να δράσουμε κι εμείς στην Κύπρο, εφόσον όλοι οι παράγοντες που οδήγησαν στην πτώχευση της εστιατορικής οικονομίας στην Γερμανία, είναι ορατοί και στο νησί μας. 

Τελευταία Νέα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts