Η Λευκωσία, υποψήφια πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2030

Η Λευκωσία θα διεκδικήσει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2030, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας. Αυτό ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης σε διάσκεψη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023, στην αίθουσα συνεδρίων του Δημοτικού Μεγάρου Λευκωσίας. Ανακοίνωσε ακόμα ότι, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας, ο Δήμος ανέθεσε την προετοιμασία της διεκδίκησης, στην εταιρεία Nicosia For Art και τον γενικό συντονισμό της προσπάθειας, στον τέως Υφυπουργό Πολιτισμού Γιάννη Τουμαζή.

Η Λευκωσία δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από τη διεκδίκηση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Ο θεσμός ορίζει μια ευρωπαϊκή πόλη για περίοδο ενός χρόνου, κατά τη διάρκεια του οποίου της δίνεται η ευκαιρία να επιδείξει την πολιτιστική της ζωή και ανάπτυξη. Αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις που αναδείχθηκαν κατάφεραν να μεταμορφώσουν ολοκληρωτικά την πολιτιστική τους βάση και κατ’ επέκταση την εικόνα τους στο διεθνή χώρο.

«Ο κ. Τουμαζής, με τις γνώσεις, τις εμπειρίες και το πάθος του για τον πολιτισμό, συμβάλλει και θα συνεχίσει κι από τη θέση του αυτή να συμβάλλει στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας», σημείωσε ο κ. Γιωρκάτζης.

Ο κ. Τουμαζής διετέλεσε ο πρώτος Υφυπουργός Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπό την ιδιότητά του ως διευθυντής του NiMAC (Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη), με πρωτοπόρες προσπάθειες, το καθιέρωσε ως το σημαντικότερο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στην Κύπρο. Υπήρξε για πολλά χρόνια στενός συνεργάτης του Δήμου Λευκωσίας, πάντα πρόθυμος να συνεισφέρει σε κάθε ζήτημα που αφορούσε στην πολιτιστική δημιουργία έκφραση και ανάπτυξη. Με το όραμα, την στρατηγική και το δυναμισμό του συμβάλλει και θα συνεχίσει κι από τη θέση του αυτή να συμβάλλει στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας.

«Η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, πρωτεύουσα της Κύπρου για περισσότερο από χίλια χρόνια, διεκδικεί με αξιώσεις και τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας του Πολιτισμού», τόνισε ο Δήμαρχος Λευκωσίας. «Αυτό επιβάλλουν εξάλλου, τα κύρια χαρακτηριστικά της μοναδικής της ταυτότητας: Ο διαχρονικά πλουραλιστικός της χαρακτήρας, η αρμονική συνύπαρξη της πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς με τα δυναμικά επιτεύγματα του σύγχρονου πολιτισμού, καθώς και η προσήλωσή της στην έρευνα, την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η Λευκωσία διαθέτει πολιτιστικό υπόβαθρο ιστορικής διάστασης με πλειάδα αρχαιολογικών χώρων, τεχνολογικό υπόβαθρο και σύγχρονες πολιτιστικές υποδομές, άξια να διεκδικήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030», κατέληξε.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο πρόεδρος της εταιρείας Nicosia For Art κ. Γιώργος Παμπορίδης τόνισε ότι για την εταιρεία – η οποία ανήκει στον Δήμο Λευκωσίας και είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα – ήταν πολύ σημαντικό να επιτευχθεί αυτή η συνεργασία με τον κ. Τουμαζή. «Διεκδικήσαμε έντονα τη συνεργασία μας με τον κ. Τουμαζή, όχι μόνο γιατί γνωρίζουμε το πάθος από το οποίο χαρακτηρίζεται η ενασχόλησή του με τον πολιτισμό, αλλά και για τις ιδιαίτερες ικανότητες που έχει και το δίκτυο επαφών που διατηρεί σε όλη την Ευρώπη. Για μας η συνεργασία ήταν σημαντική, γιατί θέλουμε να αποδοθεί η αξία που πρέπει να προσλάβει  η υποψηφιότητα της Λευκωσίας για το 2023», σημείωσε.

Ανάφερε ακόμα, ότι η Λευκωσία έχει αφεθεί από τους διάφορους θεσμούς και φορείς εξουσίας της πολιτείας στην τύχη της, γι’ αυτό πρέπει επιτέλους να λάβει τη θέση που της αρμόζει και της αξίζει ως πρωτεύουσα της χώρας μας. Και πρόσθεσε: «Σε αυτή την προσπάθεια θα αναζητήσουμε τη συνεργασία όλων των Λευκωσιατών. Δεν αρκεί να είναι υποστηρικτές του Δήμου ή του Nicosia for Art, θέλουμε την έμπρακτη συμμετοχή του κάθε Λευκωσιάτη, θέλουμε ο κάθε Λευκωσιάτης να το αισθανθεί σαν δικό του project». Διευκρίνισε μάλιστα, ότι η Nicosia For Art πρόκειται να απευθυνθεί σε ιδιωτικούς φορείς για αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια, ώστε η υποστήριξη της υποψηφιότητας να είναι αντάξια του ονόματος και της ιστορίας της πόλης μας.

Από την πλευρά του ο κ. Τουμαζής ευχαρίστησε τον Δήμο Λευκωσίας και την εταιρεία Nicosia For Art για την τιμητική ανάθεση. «Ο θεσμός της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης είναι πάνω απ’ όλα ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, που αναδεικνύει τα πολύ μεγάλα αναπτυξιακά οφέλη που μπορεί να έχει η πόλη που τον φιλοξενεί», υπογράμμισε. Συγκεκριμένα είπε ότι: «Η κατοχή του τίτλου δίνει τη δυνατότητα στις πόλεις να ενισχύσουν ουσιαστικά την πολιτιστική τους δραστηριότητα μέσω του πολιτιστικού δικτύου της πόλης και να ενδυναμώσουν τη διεθνή τους προοπτική».

Όπως τόνισε: «Οι πολιτιστικές πρωτεύουσες μέχρι τώρα έχουν δείξει επανειλημμένα τι μπορεί να πετύχει μια πόλη, αλλά και η γύρω περιοχή όσον αφορά στην ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και ένταξη όλων αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ενσωματώνοντας τον πολιτισμό και τις τέχνες στον μακροπρόσθεσμο αναπτυξιακό τους σχεδιασμό».

Καταλήγοντας ανέφερε ότι: «Η πολυπολιτισμική Λευκωσία έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν ιδανική για τον τίτλο. Οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, κτίζοντας πάνω στις υφιστάμενες πολιτιστικές δυνάμεις, ώστε η πρωτεύουσα της Κύπρου να είναι και η πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2030. Στη δική μας διεκδίκηση δεν πρέπει και δεν θα λείπει κανένας.»

Τελευταία Νέα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts