
Το 50% της παραγωγής ρυζιού για ριζότο για ευρωπαϊκή κατανάλωση, καλλιεργείται στην Ιταλία, με ένα μεγάλο μέρος από αυτό να ευδοκιμεί στην κοιλάδα του Πάδου ποταμού. Σύμφωνα με στατιστικά του 2020 αυτό ισοδυναμεί με 1,5 εκατομμύρια τόνους ρυζιού, οι οποίοι προέρχονται από περίπου 2.273.000 στρέμματα γης.
Το 2022 η Ιταλία, αλλά και η κοιλάδα του Πάδου αντιμετώπισε μια από τις χειρότερες ξηρασίες των τελευταίων 200 χρόνων, έχοντας ως αποτέλεσμα την ιδιαίτερα μειωμένη παραγωγή της ποικιλίας Καρναρόλι και Αρμπόριο, των δυο ποικιλιών που θεωρούνται κορυφαίες επιλογές για ριζότο. Δυο ποικιλίες όμως ιδιαίτερα απαιτητικές όσο αφορά την ανάγκη τους σε νερό.
Γεωπόνοι, υδρολόγοι και καλλιεργητές πειραματίζονται τα τελευταία χρόνια στην καλλιέργεια πιο ξηρικών ποικιλιών, όπως το Nuovo Prometeo, με μέγα όμως μειονέκτημα, την αδυναμία του κόκκου να σταθεί αντάξιο στην κατσαρόλα, για την παρασκευή του ριζότο.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η τιμή του Αρμπόριο και του Καρναρόλι θα ανέβει κι άλλο, ελπίζοντας σε λίγα χρόνια να μην γίνουν προϊόντα για λίγους που θα σερβίρονται αποκλειστικά και μόνο στα ακριβά εστιατόρια.





Η σύντομη διαδρομή από Λευκωσία, ανάμεσα στα καταπράσινα λιβάδια, τους ελαιώνες και το υπέροχο τοπίο με πρωταγωνιστή την κυπριακή φύση, είναι το πρώτο σου κρατούμενο.

Σας γράφω με ειλικρίνεια και αρκετή απογοήτευση, λίγους μόλις μήνες πριν ανοίξει το εστιατόριό μου στη Λευκωσία, τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Πίστευα ότι το μεγαλύτερο άγχος

Γιορτινή ατμόσφαιρα, κομψός σχεδιασμός και ξεχωριστές γλυκές προτάσεις Σε γιορτινό κλίμα και χριστουγεννιάτικη διάθεση άνοιξε ξανά τις πόρτες του στη Λεμεσό το ζαχαροπλαστείο Pralina την

Μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας, γεμάτη χαρά, αρώματα και διεθνείς επιρροές, ζήσαμε όσοι βρεθήκαμε στο διήμερο γαστρονομικό event που πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο Cor Gastronomy. Ένα υψηλού

Η UNESCO έκανε ένα ιστορικό βήμα, ανακηρύσσοντας την ιταλική κουζίνα ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Πρόκειται για μια απόφαση με ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς για
