Το 50% της παραγωγής ρυζιού για ριζότο για ευρωπαϊκή κατανάλωση, καλλιεργείται στην Ιταλία, με ένα μεγάλο μέρος από αυτό να ευδοκιμεί στην κοιλάδα του Πάδου ποταμού. Σύμφωνα με στατιστικά του 2020 αυτό ισοδυναμεί με 1,5 εκατομμύρια τόνους ρυζιού, οι οποίοι προέρχονται από περίπου 2.273.000 στρέμματα γης.
Το 2022 η Ιταλία, αλλά και η κοιλάδα του Πάδου αντιμετώπισε μια από τις χειρότερες ξηρασίες των τελευταίων 200 χρόνων, έχοντας ως αποτέλεσμα την ιδιαίτερα μειωμένη παραγωγή της ποικιλίας Καρναρόλι και Αρμπόριο, των δυο ποικιλιών που θεωρούνται κορυφαίες επιλογές για ριζότο. Δυο ποικιλίες όμως ιδιαίτερα απαιτητικές όσο αφορά την ανάγκη τους σε νερό.
Γεωπόνοι, υδρολόγοι και καλλιεργητές πειραματίζονται τα τελευταία χρόνια στην καλλιέργεια πιο ξηρικών ποικιλιών, όπως το Nuovo Prometeo, με μέγα όμως μειονέκτημα, την αδυναμία του κόκκου να σταθεί αντάξιο στην κατσαρόλα, για την παρασκευή του ριζότο.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η τιμή του Αρμπόριο και του Καρναρόλι θα ανέβει κι άλλο, ελπίζοντας σε λίγα χρόνια να μην γίνουν προϊόντα για λίγους που θα σερβίρονται αποκλειστικά και μόνο στα ακριβά εστιατόρια.
Στα καλύτερά τους, δε λέει τίποτα! Το εδώ και πολλά χρόνια, αγαπημένο των ντόπιων και ξένων επισκεπτών στο νησί μας, Μεζεδοπωλείο Κύκλος, πήρε εφέτος τη γαστρονομική
Για εσένα που βλέπεις για πρώτη φορά το όνομα Biga Neapolitan Pizza, σε ενημερώνω ότι πρέπει να αποτελέσει τον επόμενό σου σταθμό για αυθεντική ναπολιτάνικη
Και τώρα, Beefbar Cyprus στη Λεμεσό. Μεγάλη η χάρη μας να απολαμβάνουμε και στη Μεγαλόνησο τις γαστριμαργικές επιλογές και το μοναδικά, μοναδικό concept του εμπνευστή
Το Φεστιβάλ Φέγγαρος επιστρέφει από 1η μέχρι 3 Αυγούστου 2024, με μουσικές από όλο τον πλανήτη, σε αρμονία με το παραδοσιακό χωριό του Κάτω Δρυ.
Ο Κωστής Μαραβέγιας έρχεται και φέτος το καλοκαίρι με τα ωραιότερα party της χρονιάς και με τον τρόπο που μόνο εκείνος ξέρει τόσο καλά για