Η ξηρασία στην κοιλάδα του Πάδου, ίσως μας στερήσει το ριζότο

Το 50% της παραγωγής ρυζιού για ριζότο για ευρωπαϊκή κατανάλωση, καλλιεργείται στην Ιταλία, με ένα μεγάλο μέρος από αυτό να ευδοκιμεί στην κοιλάδα του Πάδου ποταμού.   Σύμφωνα με στατιστικά του 2020 αυτό ισοδυναμεί με 1,5 εκατομμύρια τόνους ρυζιού, οι οποίοι προέρχονται από περίπου 2.273.000 στρέμματα γης.

Το 2022 η Ιταλία, αλλά και η κοιλάδα του Πάδου αντιμετώπισε μια από τις χειρότερες ξηρασίες των τελευταίων 200 χρόνων, έχοντας ως αποτέλεσμα την ιδιαίτερα μειωμένη παραγωγή της ποικιλίας Καρναρόλι και Αρμπόριο, των δυο ποικιλιών που θεωρούνται κορυφαίες επιλογές για ριζότο. Δυο ποικιλίες όμως ιδιαίτερα απαιτητικές όσο αφορά την ανάγκη τους σε νερό.

Γεωπόνοι, υδρολόγοι και καλλιεργητές πειραματίζονται τα τελευταία χρόνια στην καλλιέργεια πιο ξηρικών ποικιλιών, όπως το Nuovo Prometeo, με μέγα όμως μειονέκτημα, την αδυναμία του κόκκου να σταθεί αντάξιο στην κατσαρόλα, για την παρασκευή του ριζότο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η τιμή του Αρμπόριο και του Καρναρόλι θα ανέβει κι άλλο, ελπίζοντας σε λίγα χρόνια να μην γίνουν προϊόντα για λίγους που θα σερβίρονται αποκλειστικά και μόνο στα ακριβά εστιατόρια. 

Τελευταία Νέα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts