Ιταλία: Γίνεται η πρώτη χώρα που βάζει φρένο στο κρέας εργαστηρίου – Γιατί πήρε αυτή την απόφαση;

Η Ιταλία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που απαγορεύει το καλλιεργημένο («lab-grown») κρέας.

Η απόφαση προκάλεσε μεγάλο θόρυβο, συζητήσεις, αντιδράσεις — και αρκετή παραπληροφόρηση στα social.

Ας δούμε τι πραγματικά συμβαίνει 

Τι απαγορεύει ο νέος νόμος;

Την παραγωγή, πώληση και εισαγωγή κρέατος που παράγεται από καλλιεργημένα κύτταρα.

Τη χρήση παραδοσιακών «κρεατο-όρων» σε φυτικά προϊόντα (π.χ. “steak”, “prosciutto”).

Προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα για παραβιάσεις.

Γιατί το κάνει η Ιταλία;

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρέπει να προστατευτούν:

Η παραδοσιακή αγροτική παραγωγή

Η Ιταλία έχει ισχυρή κτηνοτροφική ταυτότητα. Φοβούνται ότι το lab-meat μπορεί να πλήξει μικρές τοπικές επιχειρήσεις.

Η διατροφική κληρονομιά

Το ιταλικό φαγητό είναι brand από μόνο του. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το «κρέας εργαστηρίου» δεν ταιριάζει στη φιλοσοφία της ιταλικής κουζίνας.

Η ασφάλεια τροφίμων

Υπάρχουν ανησυχίες για το πόσο δοκιμασμένα είναι αυτά τα προϊόντα.

Τι λένε όσοι αντιδρούν;

Πολυάριθμοι ειδικοί, περιβαλλοντικές οργανώσεις και startups τροφίμων υποστηρίζουν ότι:

Η απόφαση φρενάρει την καινοτομία, ειδικά σε μια εποχή που αναζητούμε λύσεις χαμηλών εκπομπών.

Το καλλιεργημένο κρέας μπορεί να μειώσει τη βιομηχανική εκτροφή, άρα και την πίεση στο περιβάλλον.

Η απαγόρευση περιορίζει την ελευθερία επιλογής του καταναλωτή.

Τι σημαίνει για το μέλλον;

Η Ιταλία ανοίγει έναν νέο δρόμο:

Παράδοση vs Τεχνολογία.

Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν αν κι άλλες χώρες θα ακολουθήσουν ή θα κινηθούν προς το αντίθετο ρεύμα.

Το μόνο βέβαιο;

Η συζήτηση για το μέλλον της διατροφής μόλις ξεκίνησε.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Εμπειρία αστέρων στο Sky7. Όλα όσα ζήσαμε στο υπέρλαμπρο δείπνο του βραβευμένου με δυο αστέρια Michelin chef Vitor Matos (Greek & English)

Το Sky7, η “πρεσβεία” των βραβευμένων σεφ στο νησί,  υποδέχτηκε μια ανεπανάληπτη γαστρονομική εμπειρία με τον βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin σεφ Vítor Matos, ο οποίος παρουσίασε ένα υψηλού επιπέδου