
Όλο και πιο συχνά βλέπουμε σε μενού εστιατορίων, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό, με έμφαση την Ιταλία, να φιγουράρουν οι λέξεις burrata, mozzarella, buffalo mozzarella και stracciatella. Όλες λευκές, κρεμώδεις, ιταλικές και απολαυστικές — αλλά δεν είναι ίδιες! Αν έχεις αναρωτηθεί τι ακριβώς παραγγέλνεις (και ποια είναι η διαφορά εκτός από την τιμή), δες παρακάτω έναν απλό οδηγό για να μην ξαναμπερδευτείς ποτέ.
Mozzarella – Η “κλασική” βάση
Η πιο γνωστή εκδοχή είναι η mozzarella από αγελαδινό γάλα (fior di latte), με απαλή γεύση και ελαστική υφή. Είναι το λευκό τυρί που βρίσκουμε κυρίως στις πίτσες και στις σαλάτες.
Buffalo Mozzarella (Mozzarella di Bufala) – Η premium επιλογή
Φτιαγμένη από γάλα βουβαλιού, αυτή η εκδοχή είναι πιο έντονη σε γεύση και πιο κρεμώδης. Είναι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και θεωρείται πιο “gourmet” από την κλασική mozzarella.
Burrata – Η έκρηξη κρέμας
Η burrata είναι… έκπληξη! Εξωτερικά μοιάζει με μια φουσκωμένη μπάλα mozzarella, αλλά μόλις την κόψεις, ξεχύνεται ένα μείγμα κρέμας και stracciatella. Είναι πιο πλούσια, πιο λιπαρή και απολύτως απολαυστική.
Stracciatella – Η καρδιά της burrata
Η stracciatella είναι στην ουσία κομμάτια φρέσκιας mozzarella ανακατεμένα με παχύρρευστη κρέμα. Είναι αυτό που βρίσκεις μέσα στην burrata, αλλά σερβίρεται και μόνη της.
Τελικός Πίνακας Σύγκρισης
Τυρί | Γάλα | Υφή | Λιπαρά | Θερμίδες | Τι να διαλέξεις αν… |
Mozzarella | Αγελαδινό | Ελαστική | 16-20% | ~280 | Θες κάτι ελαφρύ και κλασικό |
Buffalo Mozzarella | Βουβαλινό | Πιο υγρή | 22-25% | ~320 | Θες κάτι πιο έντονο και παραδοσιακό |
Burrata | Μείγμα | Κρέμα εσωτερικά | 25-30% | ~370 | Θες wow εφέ στο πιάτο |
Stracciatella | Μείγμα | Απλωτή, κρεμώδης | 30%+ | ~400 | Θες κάτι νόστιμο να απλώσεις |
Εν κατακλείδι, αν θέλεις κάτι κλασικό και ελαφρύ, διάλεξε mozzarella. Για πιο έντονη εμπειρία, πήγαινε στη buffalo mozzarella. Αν θες να εντυπωσιάσεις, πας κατευθείαν σε burrata. Και αν θες κάτι πιο “χαλαρό” αλλά πλούσιο, δοκίμασε stracciatella.
Την επόμενη φορά που θα δεις αυτές τις λέξεις στο μενού, θα ξέρεις ακριβώς τι διαλέγεις – και γιατί το αξίζει!
Ό,τι και να γραφεί για το μυθικό και ένα από τα κορυφαία Château στον κόσμο, το Château Angélus, δεν μπορεί πραγματικά να αποτυπώσει το μεγαλείο
Ετοιμαστείτε για τη μικρή… αναστάτωση του φθινοπώρου! Αυτή που μας λέγανε ότι δε θα ξανάχουνε μα τελικά την αφήσανε και εφέτος. Την Κυριακή αλλάζει η
Από Αθήνα μέχρι και στην Άλωνα και συγκεκριμένα στην γκαλερί του νεοαφιχθέντος εστιατορίου Αλώνια & Σαλόνια, θα περιοδεύσει «Η Τελευταία Συνεδρία του Φρόιντ» που ανέβασε
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στις 16, 17 και 18 Οκτωβρίου οι sold-out, από την πρώτη κιόλας ανακοίνωση, οινογαστρονομικές βραδιές στο NissiBlu Beach Resort, με πρωταγωνιστή
Ο Οδηγός Michelin, μπορεί να σου θυμίζει εστιατόρια και αστέρια, μα μάθε ότι στα 1920 ο Οδηγός Michelin στη Γαλλία συμπεριλάμβανε προτεινόμενα ξενοδοχεία για να