Ρωτήσαμε 10 Λευκωσιάτες, λάτρεις της γαστρονομίας και του καλού φαγητού, τι αναζητούν όταν βγαίνουν έξω για φαγητό και…

Η έξοδος για φαγητό αποτελεί για πολλούς από εμάς μια ιδιαίτερη εμπειρία, που ξεπερνά την απλή ανάγκη για ένα γεύμα ή απλώς για να γεμίσει το στομάχι. Οι προσδοκίες του κόσμου είναι ποικίλες – συγκλίνουν φυσικά σε πολλά σημεία – και συχνά καθορίζουν την επιλογή εστιατορίου.
 
Για σκοπούς έρευνας, ζητήσαμε από δέκα Λευκωσιάτες που αγαπούν τη γαστρονομία και το καλό φαγητό να μας πουν τι είναι αυτό που αναζητούν περισσότερο. Τι είναι εκείνο που, στην τελική, τους ωθεί να πάρουν το τηλέφωνο και να κάνουν ξανά κράτηση στο ίδιο εστιατόριο ή σε συγκεκριμένους χώρους εστίασης. Οι απαντήσεις τους ήταν ειλικρινείς, αυθόρμητες και αποκαλυπτικές. Δέκα διαφορετικές φωνές σκιαγραφούν το πώς αντιλαμβάνεται η πόλη μας την ιδανική έξοδο για φαγητό:
 
 
Άννα: «Πρώτα κοιτάζω την ευγένεια στο σέρβις – αν το προσωπικό σε κάνει να νιώθεις άβολα, χαλάει όλη η έξοδος. Μου έτυχε πρόσφατα μια καθόλου ευχάριστη συμπεριφορά και τους έκανα delete. Εξίσου μετρά η καθαριότητα στις τουαλέτες, γιατί δείχνει πόσο σέβεται το μαγαζί τον πελάτη. Καθαρή τουαλέτα σημαίνει καθαρή κουζίνα, για εμένα. Και βέβαια, όλα αυτά να συνοδεύονται από λογικές τιμές.»
 
Μάριος: «Δεν συμβιβάζομαι με την ποιότητα της πρώτης ύλης. Είναι λόγος να μην ξαναπεράσω ούτε καν έξω από μαγαζί που μου πουλάει το τριών χρόνων στην κατάψυξή του rib eye steak για φρέσκο. Θέλω φρέσκα και καλοδιαλεγμένα προϊόντα, όχι κάτι μέτριο. Από την άλλη, θεωρώ σημαντικό και τον ωραίο χώρο· όταν το περιβάλλον είναι προσεγμένο και ντιζαϊνάτο, το γεύμα αποκτά άλλη αξία.»
 
Ελένη: «Αν πας για ψάρι, πρέπει να είναι φρέσκο – όχι κατεψυγμένο, γιατί το καταλαβαίνεις αμέσως. Παράλληλα, θέλω καθαρές τουαλέτες και εξυπηρέτηση με χαμόγελο. Κατεβασμένα μούτρα και αγένεια δεν τα αντέχω και δεν τα αναζητώ. Δεν ζητάω πολυτέλειες, αλλά λογικές τιμές για όλα αυτά. Περνάμε όλοι δύσκολους καιρούς, βγαίνουμε λιγότερο έξω για φαγητό και απαιτούμε λογικές τιμές για να μπορούμε μία-δύο φορές τον μήνα να τρώμε κάπου ποιοτικά.»
 
Γιώργος: «Με κερδίζει ένα μενού που δεν είναι copy–paste από αλλού. Η διαφορετικότητα δείχνει μεράκι και αγάπη. Βαρέθηκα τα ίδια και τα ίδια. Βάζει ένας βραβευμένος σεφ της Κύπρου στο μενού του tacos, π.χ. με τόνο, και ύστερα από ένα μήνα δέκα άλλα εστιατόρια τον κάνουν copy–paste. Επίσης, μετρά πολύ για εμένα να υπάρχει sommelier που ξέρει τι προτείνει, και το κρασί να έρχεται στη σωστή θερμοκρασία, στο ανάλογο ποτήρι. Το πληρώνουμε που το πληρώνουμε ακριβά σε πολλές περιπτώσεις, τουλάχιστον να το απολαμβάνουμε.»
 
Χριστίνα: «Για μένα το φαγητό είναι εμπειρία. Κάτι που να ξεφεύγει από τα τετριμμένα. Όπως ζει μια εμπειρία κάποιος που πηγαίνει στα Michelin του εξωτερικού. Θέλω προσοχή στη λεπτομέρεια, από το στήσιμο του χώρου μέχρι την επιλογή του κρασιού. Όταν συνδυάζεται ποιοτική πρώτη ύλη με ευγένεια στο σέρβις, τότε το αποτέλεσμα είναι άψογο. Πολύ λίγους χώρους έχω στη λίστα μου που τα συνδυάζουν όλα αυτά που σας έχω πει.»
 
Αντρέας Τ.: «Το κρασί δεν είναι απλά συνοδευτικό· πρέπει να σερβίρεται σωστά, με θερμοκρασία και ποτήρι ανάλογο της ποικιλίας. Μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού τα εστιατόρια στην πρωτεύουσα που πληρούν τις προϋποθέσεις. Επίσης, το προσωπικό οφείλει να είναι διακριτικό αλλά φιλικό. Και κάτι βασικό: να μην αισθάνεσαι ότι πληρώνεις υπερβολικά για όσα παίρνεις. Κάποιοι κυριολεκτικά έχουν βγάλει και το σκοινί και το παλούκι.»
 
Μαρία: «Να είναι ο χώρος όμορφος και φιλόξενος, όχι ψυχρός. Εκτιμώ επίσης όταν το μενού δεν είναι ίδιο με παντού, αλλά φέρνει κάτι ξεχωριστό. Μου αρέσει πολύ η πρακτική 3-4 εστιατορίων της πόλης μας που μας φέρνουν λίστα με special πιάτα ημέρας. Επίσης, καθαριότητα παντού, γιατί εκεί φαίνεται η σοβαρότητα του εστιατορίου.»
 
Νίκος: «Η καθαριότητα, ειδικά στις τουαλέτες, είναι αδιαπραγμάτευτη – και φυσικά σε ολόκληρο το εστιατόριο. Αλλά και η ποιότητα της πρώτης ύλης παίζει καθοριστικό ρόλο. Αν αυτά συνδυαστούν με λογικές τιμές, τότε νιώθεις ότι η έξοδός σου πραγματικά αξίζει.»
 
Στέλλα: «Εμένα με κερδίζει η απλότητα με ουσία: λίγα πιάτα αλλά με κορυφαία υλικά. Όχι πολλά φρου–φρου και αρώματα. Θέλω το σέρβις να είναι ευγενικό χωρίς υπερβολές, και αν υπάρχει sommelier, ακόμα καλύτερα – δείχνει σεβασμό στη γαστρονομία.»
 
Ανδρέας Σ.: «Ένα εστιατόριο πρέπει να σου δίνει εμπειρία, όχι μόνο φαγητό. Κάτι το διαφορετικό, ρε παιδί μου. Μια χαριτωμενιά που δεν την έχουμε ξαναδεί ή ξαναζήσει. Θέλω δημιουργικότητα στο μενού, ωραίο περιβάλλον και σωστή εξυπηρέτηση. Όταν όλα αυτά έρχονται ισορροπημένα, δεν έχει σημασία αν το μαγαζί είναι μεγάλο ή μικρό.»

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο Μίλτος Πασχαλίδης γιορτάζει τα 30 χρόνια της προσωπικής του δισκογραφίας με μια συναυλία όνειρο

Φέτος ο Μίλτος κλείνει τριάντα χρόνια προσωπικής δισκογραφίας, και τα γιορτάζει μαζί μας. Χρόνια πλούσια, γεμάτα σημαντικές συνεργασίες, αξέχαστες γνωριμίες που εξελίχθηκαν σε φιλίες ζωής,

“Μοντέρνα Κυπριακή Κουζίνα” με τον Σεφ Αντώνη Αττούνη: Σεμινάριο για την Επανεφεύρεση της Παράδοσης με Γαστρονομική Καινοτομία

Η κυπριακή κουζίνα κουβαλά στις γεύσεις της μνήμες, ιστορία και πολιτισμό. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η γαστρονομία καλείται να επανεφεύρει την παράδοση, παντρεύοντας τις ρίζες