
Η βιωσιμότητα (Sustainability) δεν είναι απλά ένα trend της εποχής ή ένα πυροτέχνημα που έσκασε, εντυπωσίασε και άντε γεια. Είναι τρόπος ζωής, στα πάντα και σε όλες πλέον τις διαδικασίες και καθημερινές ρουτίνες της ζωής μας, αν όντως θέλουμε να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά, στα παιδιά, τα εγγόνια, τα δισέγγονα μας…..ένα πλανήτη βιώσιμο.
Η βιωσιμότητα μπήκε για τα καλά και στις ρουτίνες των καλύτερων μπαρ του κόσμου, που δημιουργώντας πλέον τα κοκτέιλς τους, δρουν, σεβόμενοι το περιβάλλον με ένα τρόπο που πραγματικά αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Έχουμε καταγράψει μερικές από τις πρακτικές τους και σας τις παραθέτουμε παρακάτω, ευελπιστώντας να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και στα εν Κύπρο bar.
1. Κοκτέιλ χωρίς καλαμάκια ή μόνο με μεταλλικά ή βιοδιασπώμενα.
2. Με σκοπό τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και ιδίως τις εκπομπές του CO₂ χρησιμοποιούνται φρούτα, λαχανικά, βότανα, ποτά και όχι μόνο της τοπικής και εγχώριας αγοράς – όπου είναι αυτό δυνατό.
3. Φλούδες φρούτων, όχι πλέον στον κάλαθο, αλλά αποκλειστικά για παρασκευή σιροπιών, γλυκιάς φλούδας σαν γλυκό του κουταλιού, αλλά και χρήση της ως γαρνιτούρα. Επίσης, αποξήρανση φλούδων και χρήση τους ως σκόνη.
4. Χρήση συσκευών ενεργειακής κλάσης Α plus κατά τη διαδικασία παρασκευής και προετοιμασίας των ανάμεικτων ποτών.
5. Μείωση στη χρήση του νερού.
6. Χρήση εναπομείναντων υλικών από τις κουζίνες του μπαρ (εφόσον είναι bar resto) για να αποτελέσουν τη βάση infused αποσταγμάτων και όχι μόνο.
7. Χρήση της μεθόδου fat wash για να αρωμαστιστεί π.χ ένα brandy με λίπος πάπιας ή βούτυρο που περίσσεψε στην κουζίνα.
9. Καθημερινή παρακολούθηση των πωλήσεων, έτσι ώστε κοκτέιλς που δεν έχουν ιδιαίτερη ζήτηση, να αφαιρούνται γοργά από τη λίστα για να μην ξοδεύονται πρώτες ύλες στην προετοιμασία, αλλά και να σπαταλούνται εργατοώρες.
9. Συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού των Bartenders σε νέες πρακτικές αειφορίας.
Είμαι σχεδόν τρεις δεκαετίες σουβλιτζής στη Λευκωσία. Αυτό ήθελα να κάνω με τη γυναίκα μου και το αγαπούμε πολύ. Είναι η ίδια μας η ζωή.
Στο Jasmine Gastrobar στη Λακατάμεια μας έχουν καλομάθει… και μας αρέσει πολύ. Εκτός από την καλοφτιαγμένη λίστα φαγητών του εστιατορίου, σε κάθε σου επίσκεψη θα
Η έξοδος για φαγητό αποτελεί για πολλούς από εμάς μια ιδιαίτερη εμπειρία, που ξεπερνά την απλή ανάγκη για ένα γεύμα ή απλώς για να γεμίσει
Φέτος ο Μίλτος κλείνει τριάντα χρόνια προσωπικής δισκογραφίας, και τα γιορτάζει μαζί μας. Χρόνια πλούσια, γεμάτα σημαντικές συνεργασίες, αξέχαστες γνωριμίες που εξελίχθηκαν σε φιλίες ζωής,