
Όταν επισκέπτεσαι ένα εστιατόριο που προσφέρει ψαρικά, η φρεσκάδα του ψαριού δεν είναι πολυτέλεια, αλλά βασική προϋπόθεση για να απολαύσεις το γεύμα σου, το οποίο μάλιστα θα ακριβοπληρώσεις. Πολλά εστιατόρια έχουν ψάρια σε βιτρίνες ή ψυγεία, ώστε να μπορείς να δεις τι υπάρχει διαθέσιμο πριν παραγγείλεις. Αλλά πώς θα καταλάβεις αν το ψάρι που βλέπεις είναι πραγματικά φρέσκο;
Δες παρακάτω τα βασικά σημάδια που πρέπει να προσέξεις και απομνημόνευσε όλα τα μυστικά πριν την επόμενή σου επίσκεψη.
Μάτια: διαυγή και ελαφρώς εξογκωμένα
Τα μάτια ενός φρέσκου ψαριού είναι καθαρά, λαμπερά και υγρά. Αν είναι θολά, βυθισμένα ή γκριζωπά, τότε μάλλον το ψάρι δεν είναι και τόσο φρέσκο.
Βράγχια: έντονα κόκκινα ή ροζ
Ζήτα να δεις τα βράγχια του ψαριού. Πρέπει να είναι υγρά και ζωηρού κόκκινου ή ροζ χρώματος. Αν είναι καφετιά, ξεραμένα ή μυρίζουν άσχημα, καλύτερα να το αποφύγεις.
Δέρμα: γυαλιστερό και υγρό
Κοίτα το σώμα του ψαριού. Το δέρμα του πρέπει να είναι στιλπνό, με λέπια που δεν φεύγουν εύκολα, και γενικά να δείχνει «ζωντανό». Αν είναι θαμπό ή ξεθωριασμένο, κράτα επιφυλάξεις.
Μυρωδιά: άρωμα θαλασσινό, όχι ψαρίλα
Πλησίασε και μύρισε το ψάρι (με άδεια φυσικά). Ένα φρέσκο ψάρι μυρίζει θάλασσα, όχι βαριά ψαρίλα, ξινίλα ή αμμωνία.
Σάρκα: σφιχτή και ελαστική
Αν ακουμπήσεις ελαφρά το ψάρι, η σάρκα του πρέπει να επανέρχεται αμέσως. Αν αφήνει βαθούλωμα, τότε δεν είναι φρέσκο.
Μη διστάσεις να ρωτήσεις
Έχεις κάθε δικαίωμα να ρωτήσεις από πού είναι το ψάρι, πότε ήρθε και πώς συντηρείται. Αν σου απαντήσουν αόριστα ή φανούν αμήχανοι, μάλλον κάτι δεν πάει καλά.
Συμπέρασμα
Η φρεσκάδα φαίνεται — αρκεί να ξέρεις τι να προσέξεις. Χρησιμοποίησε τις αισθήσεις σου: δες, μύρισε, άγγιξε. Και να θυμάσαι: ένα καλό εστιατόριο δεν φοβάται να σου δείξει το προϊόν του. Αν σου επιτρέπει να δεις τα ψάρια από κοντά, πιθανότατα έχει λόγο να είναι περήφανο γι’ αυτά.
Είμαι σχεδόν τρεις δεκαετίες σουβλιτζής στη Λευκωσία. Αυτό ήθελα να κάνω με τη γυναίκα μου και το αγαπούμε πολύ. Είναι η ίδια μας η ζωή.
Στο Jasmine Gastrobar στη Λακατάμεια μας έχουν καλομάθει… και μας αρέσει πολύ. Εκτός από την καλοφτιαγμένη λίστα φαγητών του εστιατορίου, σε κάθε σου επίσκεψη θα
Η έξοδος για φαγητό αποτελεί για πολλούς από εμάς μια ιδιαίτερη εμπειρία, που ξεπερνά την απλή ανάγκη για ένα γεύμα ή απλώς για να γεμίσει
Φέτος ο Μίλτος κλείνει τριάντα χρόνια προσωπικής δισκογραφίας, και τα γιορτάζει μαζί μας. Χρόνια πλούσια, γεμάτα σημαντικές συνεργασίες, αξέχαστες γνωριμίες που εξελίχθηκαν σε φιλίες ζωής,
Ο Σεπτέμβρης μπήκε με το δεξί στο αγαπημένο στέκι των απανταχού μεζεκλήδων, Για Σουβλάκι όπως παλιά… Κι ο λόγος; Ο ανανεωμένος του μεζές. Τα καλά