Οι Έλληνες που ξεχώρισαν στα The Best Chef Awards 2025 του Μιλάνου: Η γεύση της Ελλάδας στις κορυφαίες κουζίνες του κόσμου

Το Μιλάνο φιλοξένησε τη λαμπερή τελετή των The Best Chef Awards 2025 μεταξύ της 1ης και 2ας Οκτωβρίου, όπου ο Rasmus Munk από το Alchemist της Κοπεγχάγης κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την κορυφή. Πέρα από τον διεθνή πρωταγωνιστή, η φετινή διοργάνωση ανέδειξε με υπερηφάνεια και πέντε Έλληνες σεφ, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή άνοδο της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής. Κάθε ένας από αυτούς βραβεύτηκε με ένα “Knife”, σύμβολο αριστείας και αναγνώρισης, ενισχύοντας τη φήμη της Ελλάδας στο παγκόσμιο fine dining.

Οι πέντε Έλληνες σεφ της λίστας με 1 Knife:

Σταμάτης Μισομικέας

Νέο πρόσωπο στη διεθνή λίστα, ο Σταμάτης Μισομικέας εισέρχεται δυναμικά με το Nyn Esti, το εστιατόριο του ομίλου Nice ‘n’ Easy στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το εγχείρημά του συνδέει τη γαστρονομία με την τέχνη και την τεχνολογία, δημιουργώντας conceptual menus που αναδεικνύουν την εντοπιότητα και τη βιωσιμότητα. Η πρωτότυπη αυτή προσέγγιση μετατρέπει το φαγητό σε αισθητική εμπειρία, μεταφέροντας το κοινό σε ένα νέο επίπεδο πολιτισμικής απόλαυσης.

Δημήτρης Μουδιός

Στα μόλις 30 του χρόνια, ο Δημήτρης Μουδιός έχει ήδη χαράξει μια εντυπωσιακή διεθνή πορεία. Με σπουδές και εμπειρία στις κουζίνες του Atelier στο Μόναχο, του Alchemist στην Κοπεγχάγη, του Borago στο Σαντιάγο και του Ernst στο Βερολίνο, έχει αναπτύξει ένα στιλ που ισορροπεί ανάμεσα στην καινοτομία και τη μεσογειακή παράδοση. Σήμερα δραστηριοποιείται στη Μπανγκόκ, στα εστιατόρια Ōre και Mitsos, φέρνοντας τη θαλασσινή αύρα της Ελλάδας σε ασιατικό περιβάλλον με δημιουργικές fusion συνθέσεις.

Τάσος Μαντής

Ο Τάσος Μαντής αποτελεί πρωτοπόρο της φιλοσοφίας “από τη φάρμα στο τραπέζι” στην Ελλάδα. Το βραβευμένο εστιατόριό του Soil, με αστέρι Michelin και Green Star, ενσωματώνει απόλυτα την έννοια της βιωσιμότητας. Μέσα από το Alepochori Experience, προσκαλεί το κοινό στον κήπο του για μια ολοκληρωμένη εμπειρία που συνδυάζει τη φύση, την καλλιέργεια και τη γεύση. Ο Μαντής συνεχίζει να εξελίσσει τη γαστρονομία του με σεβασμό στη γη και στις πρώτες ύλες.

Γιώργος Παπαζαχαρίας

Με έντονη σκανδιναβική επιρροή και avant-garde πνεύμα, ο Γιώργος Παπαζαχαρίας οδηγεί το αθηναϊκό Delta — βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin και Χρυσό Σκούφο — στα υψηλότερα επίπεδα διεθνούς αναγνώρισης. Πριν επιστρέψει στην Ελλάδα, είχε διακριθεί ως επικεφαλής R&D στο τριάστερο Maaemo του Όσλο και συνέβαλε στη δημιουργία του υποθαλάσσιου Under στη Νορβηγία. Η μαγειρική του ενώνει τη φύση, την τεχνολογία και τη δημιουργικότητα σε ένα τολμηρό γευστικό αφήγημα.

Αλέξανδρος Τσιοτίνης

Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης ξεχωρίζει για τον συνδυασμό πειραματισμού και εκλεπτυσμού που χαρακτηρίζει τη μαγειρική του. Βραβευμένος με αστέρι Michelin και Χρυσό Σκούφο, φέρνει μια αίσθηση ισορροπίας ανάμεσα στη φινέτσα και την τόλμη, δημιουργώντας πιάτα που ξεπερνούν τα όρια της κλασικής γεύσης. Η προσήλωσή του στην αισθητική και τη λεπτομέρεια τον καθιστά έναν από τους πιο επιδραστικούς Έλληνες σεφ της γενιάς του.

Τα The Best Chef Awards συνεχίζουν να διαμορφώνουν το παγκόσμιο τοπίο της γαστρονομίας, εστιάζοντας στους δημιουργούς πίσω από τα πιάτα. Η ισχυρή παρουσία των Ελλήνων σεφ στη φετινή διοργάνωση αποδεικνύει πως η ελληνική κουζίνα δεν είναι πια απλώς “τοπική υπόθεση”, αλλά μια παγκόσμια δύναμη γεύσης και έμπνευσης. 

*Cover picture from www.thebestchefawards.com

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γιατί οι οίκοι αξιολόγησης εστιατορίων ζητούν από τα εστιατόρια να έχουν όσο το δυνατό περισσότερα τοπικά προϊόντα στα μενού τους; Στην Κύπρο…

Τα τελευταία χρόνια, μια ολοένα και πιο έντονη απαίτηση κάνει την εμφάνισή της στους κύκλους της γαστρονομίας: οι κορυφαίοι οίκοι αξιολόγησης εστιατορίων,  όπως ο Michelin,