Μια αναδρομική έκθεση σταθμός για τα κυπριακά δεδομένα, με τον κορυφαίο Κύπριο καλλιτέχνη Ανδρέα Λαδόμματο να…

 
Μια αναδρομική έκθεση σταθμός για τα κυπριακά δεδομένα, με τον κορυφαίο Κύπριο καλλιτέχνη Ανδρέα Λαδόμματο (28.1.1940) να αυτοαποκαλύπτεται ξανά, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι η τέχνη του, στιγμάτισε, στιγματίζει και θα στιγματίζει για πάντα τα στεγανά της κυπριακής εικαστικής ιστορίας. 

Η έκθεση που έλαβε χώρα στο εντυπωσιακό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη, ταξίδεψε το κοινό που συνέρευσε καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης σε όλο το καλλιτεχνικό φάσμα του Ανδρέα Λαδόμματου. Από τα πρώτα φοιτητικά του χρόνια, απέδειξε με τα πινέλα του, αλλά και τα εργαλεία του, τις εμπροσθογενείς καλλιτεχνικές του ιδιότητες, την αίσθηση των όγκων και των σκιάσεων, το βάθος, το μήκος και το πλάτος του χώρου. 

Τα “αναδρομικά”, πέραν των 60 ετών “Φωτοκινητικά”, κινούμενα με μοτέρ, έργα του, αποτελούν μέχρι και σήμερα διαχρονικά έργα που κάλλιστα μπορούν να αποτελέσουν case study σε μεταπτυχιακούς φοιτητές Καλών Τεχνών. Από τα ρεαλιστικού DNA “Παράθυρα” τα μάτια του φιλότεχνου κοινού αντίκρυσαν τις γεμάτες μνήμες από το σπίτι της γιαγιάς, μιγδαλιές, τα έγχρωμα σπίτια άλλων εποχών, τα λουλούδια στα περβάζια και τον καταγάλανο ουρανό.  

Στα ύστερά του έργα, μέσα στα παράθυρα εμφανίζεται το ανθρώπινο στοιχείο, με κλασικής ομορφιάς γυναίκες που ατενίζουν το μεγαλείο της φύσης. Οι “Πέτρες και τα νερά”, η συλλογή που έγινε ταυτόσημη από τα γεννοφάσκια της με τον Ανδρέα Λαδόμματο, πολιόρκησε τις αίθουσες του Κέντρου Τεχνών με μνημειακά έργα απαράμιλλης αξίας, που εξυμνούν με πρωτόγνωρο  ρεαλισμό την κυπριακή φύση και το μοναδικό γεωμορφολογικό της τοπίο. 

Η “Παλιά Λευκωσία” με τα διώροφά της αρχοντικά, τα έγχρωμα “Κοκτέιλ” με τις υπερεαλιστικές πεταλούδες, τα “Μεσορίνια” και τα εξαίρετα δείγματα καλλιτεχνικής γραφής με μυθικές Μούσες και Ανεράδες συμπλήρωσαν υπέροχα μια ακόμη Αναδρομική έκθεση του χαρισματικού καλλιτέχνη. 

Ένας καλλιτέχνης με ήθος και σεβασμό στην τέχνη, με πολυσχιδή προσωπικότητα που ατενίζει το καλλιτεχνικό του μέλλον, λες και πρωτοξεκινά.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Τρέχουμε όλοι να πάμε δεξιά κι αριστερά διακοπές εκτός Κύπρου – και καλά κάνουμε δηλαδή- και ερχόμενοι πίσω, πολλοί πυροβολούμε τον τόπο μας…

Τρέχουμε όλοι να πάμε δεξιά κι αριστερά διακοπές εκτός Κύπρου – και καλά κάνουμε δηλαδή- και ερχόμενοι πίσω, πολλοί πυροβολούμε τον τόπο μας, ότι τάχα

Τρεις τελευταίες παραστάσεις για τις “Φοίνισσες” του Ευριπίδη, στην Πάφο, στη Λάρνακα και στη Δερύνεια

Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ «Φοίνισσες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία την περιοδεία της με τρεις τελευταίους σταθμούς, την Πάφο