Συνέντευξη με τον καταξιωμένο σύμβουλο επιχειρήσεων, Ευγένιο Σάββα

Ο Ευγένιος Σάββα μιλά στο FINE & DINE για τον καίριο χώρο της βιομηχανίας της φιλοξενίας, τις προκλήσεις της εποχής, αλλά και για τις κορυφαίες σε παγκόσμια κλίμακα, Σχολές Φιλοξενίας και Μαγειρικής, Swiss Education Group (SEG) για τις οποίες είναι εκπρόσωπος Κύπρου, Ελλάδας και Μάλτας.

Ευγένιε, εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες διαπρέπεις στον χώρο της βιομηχανίας της φιλοξενίας. Μίλησέ μας λίγο για την πορεία σου αυτά τα χρόνια;

 Το ταξίδι ξεκίνησε πριν από 32 χρόνια, όταν αποφάσισα να ακολουθήσω σπουδές στον κλάδο της ξενοδοχειακής βιομηχανίας στο Hotel Institute Montreux στην Ελβετία. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου και γυρίζοντας στην Κύπρο εργάστηκα σε διάφορα ξενοδοχεία φτάνοντας στην θέση του Γενικού Διευθυντή. Από το 2017 διατηρώ την δική μου επιχείρηση ως σύμβουλος επιχειρήσεων, εκπαιδευτής επαγγελματικής εκπαίδευσης και αντιπρόσωπος των Ελβετικών σχολών του Swiss Education Group για Κύπρο, Ελλάδα και Μάλτα.

Αν είχες να επισημάνεις τρία πράγματα που έχουν αλλάξει άρδην στον όμορφο αυτό τομέα, από την πρώτη μέρα που αποφοίτησες από το Hotel Institute Montreux στην Ελβετία, μέχρι και σήμερα, ποια θα ήταν αυτά;


α) Η τεχνολογία όπως έχει επηρεάσει την ζωή όλων μας, είχε καταλυτική επίδραση και στον κλάδο του Τουρισμού και της Φιλοξενίας ξεκινώντας από το πώς ψάχνουμε πληροφορίες για ένα προορισμό, πώς κάνουμε κράτηση και γενικά αγγίζοντας όλα τα στάδια της εμπειρίας, μέχρι την επιστροφή στο σπίτι και πάλι.

β) Η ανάπτυξη νέων αγορών τουρισμού όπως οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και η Κίνα. Αρχές του 90 οι δύο αυτές αγορές δεν ήταν καν στην πρώτη δεκάδα των μεγαλύτερων αγορών τουρισμού, ενώ σήμερα αποτελούν δύο από τις κυριότερες αγορές.

γ) Οι αλλαγές όσο αφορά τις προσδοκίες των ταξιδιωτών οι οποίοι πλέον είναι πιο πολυταξιδεμένοι, έχουν “εικόνα” του προορισμού προτού ακόμη πατήσουν το πόδι τους εκεί (μέσω της τεχνολογίας) και μπορούν εύκολα και άμεσα να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με άλλους ταξιδιώτες.

Ποιες θα έλεγες ότι είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις σήμερα στον χώρο της βιομηχανίας της φιλοξενίας;  Τι πρέπει να γίνει και από ποιους, για να αντιμετωπιστούν δραστικά;


Η νούμερο ένα πρόκληση είναι η σοβαρή έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και επαγγελματιών του κλάδου σε παγκόσμια κλίμακα.  Η ραγδαία αύξηση των ξενοδοχείων ανά το παγκόσμιο (πριν και μετά από τον κορωνοϊό) αλλά και η αποχώρηση πολλών επαγγελματιών από τον κλάδο κατά την διάρκεια του κορωνοϊού, έχει προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις.  Ταυτόχρονα όμως αυτό έχει δημιουργήσει και εξαιρετικές ευκαιρίες καριέρας για τους νέους που θα εισέλθουν στον κλάδο τα επόμενα χρόνια.

Άλλες προκλήσεις, συνέπεια του κορωνοϊού, αρχικά και ακολούθως του πολέμου στην Ουκρανία, είναι η έλλειψη πρώτων υλών, εξοπλισμού, μηχανημάτων, η ακριβότερη ενέργεια και κατ’ επέκταση το αυξημένο κόστος λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων.

Ευγένιε, είσαι ο εκπρόσωπος Κύπρου, Ελλάδας και Μάλτας των κορυφαίων σε παγκόσμια κλίμακα, Σχολών Φιλοξενίας και Μαγειρικής, Swiss Education Group (SEG). Μίλα μας λίγο για κάθε μια και τι προγράμματα προσφέρει;


Το Swiss Education Group είναι ο μεγαλύτερος πάροχος εκπαίδευσης στην Ελβετία με τέσσερις σχολές, οι οποίες προσφέρουν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα στους κλάδους της Φιλοξενίας, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Μαγειρικών Τεχνών.

1) Το Swiss Hotel Management School εξειδικεύεται στις σπουδές που αφορούν τον κλάδο των Ξενοδοχειακών, με εξειδικεύσεις στα Events και στο Design.

2) Το Cezar Ritz Colleges εστιάζει στην Επιχειρηματικότητα και στον κλάδο της Φιλοξενίας

3) Το HIM που εδρεύει στο μαγευτικό Montreux πάνω στην λίμνη της Γενεύης προσφέρει ένα μοναδικό πρόγραμμα στην Διοίκηση επιχειρήσεων παρέχοντας ταυτόχρονα και γνώσεις για τον τομέα της Φιλοξενίας και επιπρόσθετα οι απόφοιτοι του επιλέγουν και ένα από τους τομείς εξειδίκευσης που προσφέρονται (Luxury brands, Finance, Human Resources, Franchise Business Management, Managing for the Senior Living)

4) Το Culinary Arts Academy Switzerland, μια από τις καλύτερες σχολές μαγειρικής στον κόσμο προσφέρει τόσο προπτυχιακά αλλά και μεταπτυχιακά προγράμματα στον μαγευτικό χώρο της Μαγειρικής Τέχνης. Οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν μεταξύ προγραμμάτων που περιλαμβάνουν Pastry & Swiss Chocolate και Vegetarian Cuisine.

Τι διαφορετικό έχουν να προσφέρουν οι εν λόγω σχολές και έχουν ταυτιστεί παγκοσμίως με την αριστεία στην εκπαίδευση;


Οι Ελβετικές σχολές είναι οι κατεξοχήν κορυφαίες στον κλάδο της Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας. Το σύστημα εκπαίδευσης στην Ελβετία περιλαμβάνει υποχρεωτική πρακτική εξάσκηση μετά από κάθε χρόνο σπουδών, έτσι οι απόφοιτοι των προπτυχιακών σπουδών, μετά από 3 χρόνια σπουδών αποφοιτούν έχοντας και ένα χρόνο εμπειρίας. Αυτό τους δίνει προβάδισμα έναντι μαθητών από άλλες σχολές που αποφοιτούν χωρίς καμιά πρακτική εξάσκηση ή εμπειρία. Επίσης, η εμπειρία του να ζήσεις 3 χρόνια στην Ελβετία, σε μαθαίνει πώς να συμπεριφέρεσαι και να ενεργείς ως σωστός επαγγελματίας. Τα ερεθίσματα και “διδάγματα” που σου προσφέρει η χώρα είναι σημαντικά στην διαμόρφωσή σου ως νεαρός επαγγελματίας. Εξίσου σημαντικές είναι και οι ευκαιρίες εργοδότησης που έχουν οι απόφοιτοι των Ελβετικών σχολών άμεσα μετά την αποφοίτηση τους.

Έχω συναντήσει αρκετούς Κύπριους και Ελλαδίτες απόφοιτους των Σχολών αυτών στην θέση του Διευθυντή ξενοδοχείου, Διευθυντή εστιατορίου, Executive chef ξενοδοχείου και όχι μόνο, σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την αποφοίτησή τους. Πώς το εξηγείς αυτό;


Όπως προανάφερα αυτό είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού θεωρίας και πράξης, αλλά φυσικά και του υψηλού επιπέδου διδασκαλίας και των έμπειρων καθηγητών των σχολών.  Οι απόφοιτοι των Ελβετικών σχολών παραμένουν περιζήτητοι σε όλο τον κόσμο.

Ως εκπρόσωπος και σύμβουλος για τις σχολές του Swiss Education Group,
τι μπορείς να προσφέρεις και πώς αυτό θα επιτευχθεί αν κάποιος ενδιαφέρεται να σπουδάσει σε αυτές;

 

Ως εκπρόσωπος των Ελβετικών σχολών του Swiss Education Group μπορώ να βοηθήσω τους ενδιαφερόμενους στο να ετοιμάσουν τις αιτήσεις τους, να τους προετοιμάσω για πιθανά scholarship interviews αλλά και ακολούθως να τους συμβουλέψω για τις πρακτικές τους ή την εργοδότηση τους όταν θα πλησιάζουν την αποφοίτηση. Δεν υπάρχει καμιά χρέωση για τις πιο πάνω υπηρεσίες.

INFO

Ευγένιος Σάββα

info@swisseducation.com.cy

Tel: 99336158

Τελευταία Νέα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Τρέχουμε όλοι να πάμε δεξιά κι αριστερά διακοπές εκτός Κύπρου – και καλά κάνουμε δηλαδή- και ερχόμενοι πίσω, πολλοί πυροβολούμε τον τόπο μας…

Τρέχουμε όλοι να πάμε δεξιά κι αριστερά διακοπές εκτός Κύπρου – και καλά κάνουμε δηλαδή- και ερχόμενοι πίσω, πολλοί πυροβολούμε τον τόπο μας, ότι τάχα

Τρεις τελευταίες παραστάσεις για τις “Φοίνισσες” του Ευριπίδη, στην Πάφο, στη Λάρνακα και στη Δερύνεια

Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ «Φοίνισσες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία την περιοδεία της με τρεις τελευταίους σταθμούς, την Πάφο